Medicul Mihai Târnoveanu, președinte al Asociației „Calea Neamului”, este nevoit să-și dovedească „nevinovăția” într-un dosar penal aflat pe rolul Judecătoriei Brașov, acestuia fiindu-i adusă acuzația de „incitare la ură” după recitarea, în spațiul public, a poeziei DOINA scrisă de poetul national Mihai Eminescu.

„Doina lui Eminescu nu se mai învață în școli, ci riscă să se studieze la Materia Penal”

Despre istoricul acestei cauze, Mihai Tîrnoveanu a scris pe blogul său, în data de 25 iulie a.c., un material cu titlul „Doina lui Eminescu nu se mai învață în școli, ci riscă să se studieze la Materia Penal”, în care a menționat următoarele:

„Am fost citat joi la Judecătoria Brașov în «cazul» poeziei «Doina» de Mihai Eminescu. Dosar Nr. 11165/197/2022, Materia Penal. Istoricul este următorul: în 2020 o fundație maghiară îmi face plângere penală pentru incitare la ură, pe motivul că la manifestația organizată de Calea Neamului în fața Palatului Cotroceni împotriva promulgării Codului Administrativ, s-a recitat Doina. După aproape 2 ani, Procuratura clasează dosarul considerând pe bună dreptate că nu se întrunesc elementele constitutive pentru respectiva acuzație. Anul acesta fundația maghiară a contestat clasarea, cerând trimiterea mea în judecată. A mai adăugat acuzații menite să susțină contestația, afirmându-se că am «recidivat», recitând poezia și la Sfântu-Gheorghe, oraș unde etnicii maghiari sunt în proportie de 80%. Concluzia lor este că am «o susținută activitate antimaghiară», desfășurată în Covasna, Harghita, București dar si la Valea Uzului și că cineva trebuie să mă oprească, adică justiția.
A fost de-a dreptul halucinant să vorbesc în fața unui judecător despre aceste lucruri, fără ca apărarea mea juridică să capete forma unei justificări, căci chiar nu am pentru ce să mă justific nici pentru
«prezența» operei , «Românului Absolut» la manifestările noastre si nici pentru activitatea Asociației Calea Neamului. Cinstim Eroii, Martirii și Sfinții, luptăm pentru libertatea națională, acestea fiind drepturile noastre sacre de români. Peste aproximativ două săptămâni, vom vedea dacă aceste drepturi sunt trimise în judecată, dacă împotriva lor se va deschide un proces. Vom vedea dacă Doina lui Mihai Eminescu va ajunge într-un proces penal.
Indiferent de verdict voi merge înainte. Sunt pe drumul acesta de când eram elev, student si până în prezent, iar dacă mă va ajuta Dumnezeu să ajung moș, voi merge și atunci tot pe aceeași cale, în cârje sau cum voi putea, căci am o datorie față de cei care au luptat de-a lungul mileniilor pentru acest Pământ, numit România, Grădina Maicii Domnului, fiind conștient că ochii lor mă privesc, de acolo, din Cer iar sângele și oasele lor ne trasează un drum greu dar atât de bine definit, către un Ideal. Idealul Libertății de a fi Român.
Aceasta este Calea Neamului”.

Judecătoria Brașov a desființat ordonanța de clasare a Parchetului și a dispus trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penaleLa începutul lunii august a.c.,președintele Asociației „Calea Neamului” a primit, din partea Judecătoriei Brașov, Încheierea din data de 12.07.2022 prin care i se aduce la cunoștință faptul că instanța „ …admite în parte plângerea formulată de petenta Fundația Szekler Monitor (…) împotriva ordonanței de clasare nr. 3106/P/2020 din 29.11.2020 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov. Desființează soluția de clasare și dispune trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale”.

Într-o nouă postare  pe pagina sa de socializare, în care face referire la Dosarul Penal deschis pe numele lui, medicul Mihai Tîrnoveanu a scris:

„Pentru Eminescu mergem cu Dumnezeu înainte, nu îmi este teamă de nicio cercetare penală. Împreună suntem o Doină ce nu poate fi înfrântă! Judecătoria Brașov desființează ordonanța de clasare a Parchetului și dispune trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale. Cauza este recitarea poeziei «Doina» de Mihai Eminescu la manifestația Asociației Calea Neamului de la Cotroceni, din martie 2020, împotriva Codului Administrativ prin care limba maghiară ar fi devenit a doua limbă oficială în stat, prin utilizarea ei în administrația centrală. În urmă cu două luni, am fost citat la Judecătorie, în sală fiind și reclamantul meu din Harghita, care a venit cu «noi» argumente pentru acuzația de incitare la ură, anume că am mai recitat odată poezia ,,Doină” anul anul acesta de 15 ianuarie la Sfântu-Gheorghe și că am desfășurat constant ,«activități antimaghiare», inclusiv la Valea Uzului. Acuzațiile fundației maghiare au fost luate în seamă de judecător!

 Adică dacă s-a auzit poezia la București a fost în regulă din punctul de vedere al Procuraturii, dar dacă am organizat manifestări la Valea Uzului și am recitat Doina și la Sfântu-Gheorghe trebuie completată urmărirea penală în viziunea Judecătoriei Brașov. Dincolo de acuzația asupra mea, cel mai grav lucru este că Mihai Eminescu, semnificația acestui simbol al Neamului Românesc, este supus judecății unei instanțe românești la solicitarea unei entități din Harghita. Ce poate fi mai crunt decât acest lucru, ce poate fi în mintea unei instanțe judecătorești din România? Mihai Eminescu a fost scos din manuale pentru a fi târât în tribunale? Mihai Eminescu este și acum urmărit de serviciile secrete ale unui fost imperiu din cenușa istoriei? Moartea lui pământeană trebuie să fie completată de uciderea lui în conștiința poporului român, căci de va fi viu în ea, acest popor oropsit, umilit și batjocorit se va ridica pe linia nemuritoare a neamului nostru, devenind demn și de neînfrânt. El este cel mai «periculo» român, fiind sinteza unității naționale, lacrima și biruința care a cuprins hotarele etnice românești de la Nistru până la Tisa. De aceea îl urăsc străinii și de aceea vom merge cu Dumnezeu înainte pentru el până la capăt.

Mă voi prezenta oricând în fața procurorului și judecătorului cu fruntea sus și la orice întrebare voi spune așa: pentru Mihai Eminescu, pentru sfinții, martirii, voievozii și luptătorii neamului românesc, răspund Prezent, căci «Ceva este etern:Transilvania, pământ românesc! Așa să-mi ajute Dumnezeu!»”

***

Într-un articol cu titlul „Doina lui Eminescu, varianta autentică și necenzurată …” postat pe https://ioncoja.ro/, se arată:

„Se pare că de la această poezie i s-au tras vieții lui Mihai Eminescu toate relele ulterioare: primele semne ale bolii, „liniștirea” lui gazetărească, tratamentul îndelungat şi neadecvat şi, în final, regretata trecere prea timpurie, prea nedreaptă, în …Veșnicie.

Doina, a fost compusă special de Poet pentru a fi recitată cu înflăcărarea-i caracteristică la momentul inaugurării statuii ecvestre a Domnitorului Ştefan cel Mare din faţa Palatului Ocârmuirii ( fosta Curte Domnească ) de la Iaşi, la care a asistat Curtea Regală a României, toată elita culturală şi o imensă mulţime de peste 150 de mii de participanţi din Iaşi, din împrejurimi, dar şi din Bucovina şi Basarabia.

Serbarea inaugurării a avut loc pe data de 5 iunie 1883, după un amplu program întocmit de Primăria oraşului Iaşi. Din motive încă neelucidate (suficient!), Poetul, venit la Iaşi ca trimis al ziarului bucureştean „Timpul”, nu şi-a putut îndeplini „misia”, fiind „retras” din mulţime datorită unor prime… „semne de boală”. A făcut-o însă spre seară în casa lui Iacob Negruzzi din Păcurari.

Poezia „Doina” a fost publicată ulterior, la 1 iulie 1883, în revista Junimii Convorbiri literare şi în 1884 în volumul eminescian Poesii.

De-a lungul timpului Doina eminesciană a mai apărut în mai multe variante cenzurate şi chiar interzisă în regimuri de tristă amintire.

În 1947, fragmentul Doinei, turnat în bronz, aflat pe spatele statuii lui Mihai Eminescu de la Iaşi, inaugurată în 1929, a fost „şters” cu dalta şi ciocanul!”

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail