Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou (Iaşi) – situat pe Bulevardul Carol I nr. 31 – este unul dintre cei mai vechi şi importanţi arbori-monument din România, având o vechime de peste 460 de ani. În faţa teiului, se află bustul din bronz al poetului, realizat de sculptorul Ion Mateescu, profesor la Academia de Arte Frumoase din Iaşi, conform site-ului https://iasi.travel/ro/.

Foto: Manifestări prilejuite de aniversarea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 2020. 

 

Parcul Copou, situat pe dealul cu acelaşi nume, este cel mai vechi din Iaşi şi din Moldova, având o suprafaţă de aproximativ zece hectare. Vegetaţia parcului este în mare parte arboricolă: tei, arţar, frasin ş.a. Din punct de vedere vizual, dar şi olfactiv, teii conferă specificitate şi distincţie parcului, zona fiind foarte căutată şi frecventată ca loc de promenadă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Amenajarea parcului a început în anii 1833-1834, în timpul domnitorului Mihail Sturza, fiind hotărâtă construirea în parc a unui foişor cu aer oriental pentru relaxare şi pentru fanfarele festive. În parc există busturile unor personalităţi care au contribuit la viaţa culturală a municipiului Iaşi – Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle, Costache Negruzzi, Nicolae Gane (aflate pe Aleea Junimii), Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu, Octav Băncilă, Grigore Vieru ş.a (aflate pe alte alei), precizează sursa citată.

 

Foto: Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1967. 

 

Teiul lui Eminescu este un tei argintiu (denumire ştiinţifică „Tilia tomentosa Moench”). Copacul a fost supus, de-a lungul anilor, mai multor tratamente majore. Primul tratament a fost în 1953, când teiul a fost segmentat în urma unei furtuni, iar apoi a fost curăţat şi sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 şi 2014. Teiul există şi în prezent, mulţumită unui fenomen biologic rar – câteva rădăcini adventive au crescut prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ.

 

Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi au dat publicităţii, în 2016, un clasament al celor mai bătrâni arbori cu statut de monument al naturii din judeţul Iaşi. Conform raportului, Teiul lui Eminescu este plasat pe locul 7 în clasamentul celor mai bătrâni copaci din judeţ. Copacul a fost plantat, potrivit datării, în vremea domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, mai precis în anul 1556, nota site-ul https://www.ziaruldeiasi.ro/.

Cert este faptul că „teiul lui Eminescu” este, probabil, cel mai bătrân copac din Parcul Copou şi unul dintre cei mai importanţi arbori-monument de pe teritoriul României. Teiul este admirat nu doar de localnici, ci şi de turişti, fiind locul de întâlnire al îndrăgostiţilor şi al iubitorilor de poezie.

 

În iunie 1984, în apropiere de Teiul lui Eminescu a fost deschis un muzeu-omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat în 1989, la centenarul morţii poetului, notează site-ul https://www.laiasi.ro/.

În această clădire a fost organizată, în 1983, o expoziţie documentară Mihai Eminescu, iar în iunie 1984 s-a organizat o expoziţie permanentă de carte, documente şi fotografii dedicată poetului.

 

Arhitectura clădirii evocă dimensiunile vieţii şi creaţiei eminesciene. Cele două turnuri de la intrare sunt inspirate din forma celor de la Mănăstirea Putna – turnul de intrare şi turnul tezaurului -, unde a înnoptat Mihai Eminescu în august 1871, în timpul Marii Serbări Naţionale de la Putna. Aceste turnuri simbolizeaza Dragostea (Veronica Micle) şi Prietenia (Ion Creangă). Muzeul este structurat în trei direcţii – Destinul, Arta, Prietenia – şi prezintă colecţii de carte şi artă plastică, precizează site-ul https://iasi.travel/ro/.

AGERPRES

Explicaţie foto din deschidere: Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1984.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail