După doi ani de pandemie, când majoritatea activităților au trecut în spațiul virtual, omenirea a început să-și revină, trezindu-se deodată într-o nouă realitate fizică: războiul ruso-ucrainean, menit să schimbe din nou fața lumii, un război al orgoliilor celor ce trăiesc cu impresia greșită că au aprobarea divină să se erijeze în stăpânii Pământului și ai Vieții. Deciși să meargă până la capăt, sub deviza: „ori învingem, ori murim”, aceștia sunt gata să distrugă planeta, căci prin actuala putere a armelor moderne din zilele noastre acest lucru este posibil.

     Chiar și în aceste condiții oamenii continuă să spere că în cele din urmă „totul va fi bine” și liniștea păcii va domni din nou pe pământ.

      Mișcarea esperantistă mondială este unul din factorii care, prin numeroasele sale activități, contribuie la buna înțelegere între oameni și națiuni și pentru menținerea păcii. Organizațiile reprezentative ale mișcării, respectiv UEA (Universala Esperanto-Asocio) și ILEI (Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj), aflate în relații consultative cu Unesco și ONU, își exercită această misiune de a desfășura activități care au drept scop promovarea schimburilor interculturale și a bunelor relații între toți cetățenii planetei, prin intermediul unei limbi comune: Esperanto.

În fiecare an, numeroasele asociații esperantiste naționale și internaționale, prin congresele, conferințele, întâlnirile metodice, cursuri, festivaluri lingvistice și activități culturale,  demonstrează faptul că locuitorii pământului pot trăi în pace și bună înțelegere, indiferent de rasă, etnie, religie, ideologie, comunicând în aceeași limbă și având aceleași scopuri nobile.

În 2022, al 107-lea Congres Universal al UEA (Asociația de Esperanto Universală) va avea loc la Montreal, între 6-13 august, iar al 55-lea Congres ILEI (Liga Internațională a Profesorilor Esperantiști) – cu tema: Esperanto în educația bilingvă și multilingvă – se va desfășura în orașul canadian Quebec, între 30 iulie – 6 august. Deși eram direct interesat de cele două mari evenimente, din cauza costurilor foarte mari (pentru călătorie, cazare și hrană) am fost nevoit să renunț, astfel că am ales participarea la un congres în Europa: Al 73-lea Congres IFEF (Federația Internațională a Esperantiștilor Feroviari), care s-a desfășurat în Beroun (Cehia) în perioada 6-11.05.2022.

Am participat la acest congres în calitate de membru IFEF și membru de onoare al Asociației Feroviarilor Esperantiști din România, dar și în calitate de reprezentant ILEI.

Călătoria mea a început în după-amiaza zilei de 5 mai 2022. Am plecat din Bixad cu mașina unui amic. După un popas la Sf. Gheorghe, unde trebuia să mai rezolv câteva treburi, am rămas la fiica mea Mihaela până la aproape de ora 3 din noapte, după care ginerele Sorin m-a însoțit la Gară, unde peste vreo zece minute am urcat în trenul accelerat spre Capitală. Ajuns la Gara de Nord, am căutat peronul trenului către Aeroportul Otopeni. În cele din urmă, după ce am depășit formalitățile vamale, am ajuns la locul de îmbarcare în cursa către Praga. Din fericire, călătoria cu avionul s-a desfășurat în condiții normale și am ajuns cu bine la aeroportul din capitala Cehiei. Se făcuse deja 6 mai, prima zi a congresului și ne grăbeam să ajungem în Beroun (un orășel la o depărtare de 31 km de Praga), unde urma să fim cazați la GrandHotel . Fiind mai obosiți și grăbiți, ca să nu ne mai întoarcem la gara din Praga pentru a merge cu trenul spre Beroun, câțiva membri din delegația română am decis să ne deplasăm cu un taxi, astfel că după circa o jumătate de oră am ajuns la hotel, unde am fost cazați. Eu am ajuns într-o cameră cu trei paturi, unde mai erau doi colegi din Cehia. Inițial trebuia să fiu cazat la un alt hotel, însă din cauza refugiaților ucraineni, am fost transferați la GrandHotel, de fapt, locul de desfășurare a lucrărilor congresului.

Prima zi era mai lejeră, incluzând cazarea, primirea documentelor și mapa congresului, vizitarea expoziției de carte, după care urma ”Interkona vespero”, adică „Seara de inter-cunoaștere”, respectiv primirea oaspeților de către echipa de organizatori și momente de socializare. La congres s-au înscris 110 persoane, din 15 țări, delegația română avea 8 membri. Primirea oaspeților a fost exemplară, astfel că ambianța și etosul întâlnirii au depășit așteptările. Cinste organizatorilor! De fapt, fiecare congres este pregătit de către un Comitet de Organizare, care cu multe luni înainte își începe munca, deloc ușoară, pentru pregăti congresul și a asigura participanților cele mai bune condiții posibile.

Dar mai înainte de a intra în detaliile Programului se cuvine să punem la dispoziția cititorilor câteva informații referitoare la IFEF.

În 1905 se înființează Asociația de Esperanto Universală (UEA). Patru ani mai târziu, în 1909, ia ființă Asociația Internațională a Esperantiștilor Feroviari, care în 1948 se va transforma în IFEF, și se va afilia la UEA în 1953. Între cele două organizații internaționale se va păstra o relație de colaborare constantă, întreruptă doar de cele două Războaie Mondiale. Ambele organizații au legături strânse și cu alte asociații, de exemplu cu ILEI (Liga Internațională a Profesorilor Esperantiști), iar în cazul feroviarilor, cu FISAIC (Federația Internațională a Societăților Artistice și Intelectuale pentru Recreare) etc. IFEF continuă să-și dezvolte activitatea sub deviza Căile ferate leagă țările, Esperanto popoarele, idee subliniată și de reprezentanții Căilor Ferate Cehe: „Esperanto și căile ferate au multe în comun, mai ales ele leagă oameni din diverse țări, culturi și religii, și contribuie la răspândirea prieteniei și înțelegerii”. (din „Cartea Congresului”).

În a doua zi de congres, 07.05.2022, a avut loc deschiderea festivă a lucrărilor congresului, salutul de bun venit al oficialităților și fotografia comună, după care s-a trecut la programul real, așa cum anunța, adresându-se participanților, președintele Asociației Esperantiștilor  Feroviari din Cehia, Ladislav Hakl, membru în Colectivul de Organizare a Congresului: „Program profesional și prelegeri, excursii interesante și un bogat program cultural, toate acestea sunt pregătite pentru voi…Și nu uitați că împrejurimile orașului nostru de congres, Beroun, au servit regilor cehi ca loc de odihnă și recreere”.

După deschiderea festivă și pauza de prânz, a început desfășurarea punctelor din program: ședința Comisiei pe specialități, prelegeri, actualități, curs de Esperanto, iar seara, de la 19.30 la 22.00, trupele de artiști „Noproblem” și „Black Buřiňos” a încântat publicul cu concertele lor deosebite.

A treia zi, 08.05.2022, după micul dejun și vizitarea expoziției de cărți, a urmat o prelegere despre orașul Beroun și împrejurimi, după care cei înscriși la excursie au plecat la drum să viziteze orașul. Obiectivul central era urcarea pe un „munte orășenesc” unde se afla un adăpost pentru doi urși și un turn de observație, de unde se puteau vedea împrejurimile orașului. La revenire, punctul de întâlnire cu cei care nu doreau să urce pe munte era piața Hus, unde avea loc un târg mare al meșterilor ceramiști, o excelentă ocazie de a admira mulțimea produselor,  și eventual a cumpăra suveniruri. La finalul excursiei, doritorii de a degusta vestita bere cehă s-au întâlnit la un local specific, în fața unei halbe de bere cu spumă, după care ne-am îndreptat cu toții spre GrandHotel aflat în apropiere, pentru masa de prânz și continuarea programului.

La ora 14, în sala de conferințe a reînceput activitatea cu o prezentare despre cel de Al 74-lea Congres IFEF, care urmează să se desfășoare, în 2023, în Antwerpen (Belgia). A urmat în program un curs de Esperanto pentru începători și, după o pauză de relaxare, de la 19.30 la 22.00 participanții la congres au fost atrași de alte momente menite a le trezi interesul: o seară festivă, cu bufet și tombolă, într-o atmosferă amicală în care, vorbind toți aceeași limbă, nu simțeam că aparținem unor țări diferite și că aveam culturi diferite, ne simțeam doar ca într-o familie numeroasă. Și aici trebuie să aducem din nou laude organizatorilor, care prin efortul și inventivitatea lor au creat o atmosferă cu adevărat recreativă. De aceea seara s-a încheiat în aplauzele sincere ale publicului.

Și a urmat a 4-a zi, 09.05.2022. Nu ne mai păsa nici de pandemie, nici de război, de care toată lumea voia să uite și să trăiască doar „clipa prezentă”. Ca de obicei, dimineața începea cu servirea micului dejun, vizitarea panoului cu informații și a „librăriei” (expoziția de carte), după care se intra în program. Care de data aceasta a început cu o „Conferință de presă” de o jumătate de oră, iar de la 09.00 la 13.30 a avut loc ședința publică a Comitetului IFEF. După pauza de prânz a urmat partea a doua a programului cu Secția pentru terminologie și prelegerea principală. Seara s-a încheiat cu un frumos Concert de orgă la o catedrală din apropiere.

Ziua a cincea, 10.05.2022, dedicată excursiei de o zi, de la 09.00 la 18.00, pentru vizitarea a două obiective turistice, spre care am călătorit cu un autobuz, în condiții foarte bune. Prima oprire a fost la castelul Křivoklát, un castel vechi din Cehia, datând din sec. al 12-lea. Însoțiți de explicațiile ghidului, doamna Dvořáková, am vizitat sala de tortură, capela gotică, biblioteca cu 50.000 de cărți vechi, salonul cavalerilor și alte încăperi cu diferite exponate, o construcție impresionantă dăinuind peste veacuri. Pentru a nu ieși din atmosferă, am servit masa în taverna castelului și, bineînțeles, în loc de banala apă, o halbă de bere „medievală”, pe gustul tuturor. N-a lipsit nici „momentul fantomatic”, când a căzut un ceas ornamental de pe perete speriind vizitatorii.

După o masă copioasă, mai bine dispuși, ne-am continuat călătoria pe un drum șerpuind prin verzișul pădurilor  și câmpii înflorite spre al doilea obiectiv turistic: Lužná u Rakovnika, la Muzeul feroviar. Aici am făcut cunoștință cu inginerul Kaplan, care ne-a vorbit despre istoria muzeului și producția de locomotive cu abur. De asemenea, el ne-a prezentat un vagon special (cu dormitor, baie, birou de lucru și spațiu pentru partenera președintelui, pentru secretar și medic) produs în 1930 cu ocazia împlinirii a 80 de ani a președintelui ceh Masaryk. Cele circa 20 de locomotive, unele încă funcționabile, au stârnit interesul vizitatorilor, astfel că fiecare s-a ales cu câteva poze despre aceste frumoase exponate cu adevărat mari și impresionante.

Seara, după revenirea din excursie și cină, între orele 19.30 și 22.00, am avut plăcerea să participăm la ”Nacia vespero” (Seara națională).

Adunați în sala de conferințe a GrandHotel, așteptam nerăbdători să înceapă spectacolul. După o scurtă prezentare au urmat 2.30 ore de spectacol veritabil cu trei formații artistice. Grupul muzical sătesc foarte apreciat – Třehusk – din Bohemia de Mijloc, care a interpretat o serie de cântece populare și cântece din vechea Pragă, fiind cunoscut în toată țara, NOTIČKY, un ansamblu de muzică populară al copiilor, fondat în anul 1998 în orașul Řevnice, care a excelat prin cântecele folclorice și dansurile prezentate cu dăruire publicului, și BARÁČNICI, despre care trebuie să adăugăm câteva cuvinte.

De fapt, a treia parte a spectacolului, de „modă populară”, era o etalare a unor costume populare originale de către membrii societății BARÁČNICI (în traducere: „cei din barăci”) – o organizație socială care studiază vechile obiceiuri cehe. În anul 1873 s-a înființat organizația numită ”Comunitatea liberă a celor din barăci”, o comunitate de oameni care avea drept scop de a păstra vechile tradiții și obiceiuri cehe și costumele populare originale din Cehia, Moravia și Slovacia. ”În prezent, activitatea barăcanilor se îndreaptă mai ales către conservarea vechilor tradiții și obiceiuri, prezentarea de dansuri și cântece populare în costume tradiționale și organizarea de aranjamente amuzante cu scopul de a ține mereu vie ideea moștenirii culturale cehe”. Un scop perfect atins prin minunatul spectacol în fața unui public plăcut surprins de surpriză. Astfel, într-o stare de bună dispoziție generală s-a încheiat și a cincea zi de congres.

Ziua a șasea, 11.05.2022, a fost de asemenea extrem de plăcută, fiind zi de excursie. Erau planificate două excursii, între orele 9-13: la Nižbor și la Praga. Alegând prima variantă, împreună cu o parte din participanți la congres, la ora 9.00 ne-am îmbarcat în autobuz, iar ceilalți au plecat spre Praga, scopul excursiei lor fiind mai mult profesional.

Ce anume ne-a atras la Nižbor? Deoarece în acel loc se află o renumită fabrică de sticlă, unde se produc diferite obiecte, unele comandate și exportate peste hotare. În urmă cu 300 de ani, familia Rückel, venită din Elveția, a fondat mai multe fabrici de sticlă în Cehia. Cea pe care urma s-o vizităm noi a fost fondată în 1903, apoi, în 1946 a fost confiscată de stat, însă în 1992 un strănepot al fondatorului a cumpărat-o și a modernizat-o. În perimetrul fabricii se află și un magazin-muzeu cu exponate, de unde se pot cumpăra și suveniruri.

Desigur, lucrul cel mai interesant și instructiv pentru noi a fost procesul fabricării, metodele folosite pentru a da formă sticlei topite, felul în care se face răcirea și cum se aplică desenele ornamentale pe produse, lucruri pe care nu ai ocazia să le vezi de multe ori în viață. De remarcat a fost și faptul că acea muncă necesită multă migală, răbdare și experiență, iar condițiile în care se lucrează nu sunt deloc ușoare; pentru cei care lucrează acolo ore întregi „la foc continuu”, în căldură și praf (de sticlă) – chiar dacă sunt specialiști de înaltă clasă – pentru ei munca nu este ușoară. De aceea am părăsit acel loc cu un oarecare sentiment de compasiune pentru acei oameni, care „se dăruiesc” pe ei înșiși pentru a face semenilor viața mai frumoasă.

Cu aceste gânduri ne-am îndreptat către locul în care trebuia să servim prânzul, apoi ne-am întors la Beroun, pentru a ne continua programul. Între orele 14-16.30 a avut loc, la GrandHotel, o prezentare și dezbatere despre problemele „mișcării feroviare”, iar între 16.30-17.00 – Închiderea festivă a congresului, incluzând scurte rapoarte, premieri, felicitarea membrilor noii conduceri și transmiterea steagului IFEF reprezentanților membrilor belgieni ai Comitetului de Organizare Local al viitorului Congres IFEF, ce se va desfășura la Antwerpen (Belgia) între 6-12 mai 2023.

Ar mai fi de menționat un fapt care aduce satisfacție feroviarilor români. La încheierea lucrărilor congresului, s-a anunțat și rezultatul alegerilor din 9 mai. Astfel, noua Conducere a IFEF este alcătuită din patru membri: președinte: Rodica Todor (România), secretar: Vito Tornillo (Italia), casier: Laurent Vignaud (Franța), redactor: Ladislav Kovář (Cehia). Se înțelege că pentru membrii delegației române a fost un moment de mândrie vestea că doamna Rodica Todor a fost aleasă (pentru al cincilea mandat consecutiv) ca președinte al renumitei organizații Federația Internațională a Esperantiștilor Feroviari. Felicitări și succes în noul mandat!

 

Într-o astfel de atmosferă amicală și extrem de civilizată s-au încheiat lucrările Congresului. O parte dintre participanți au plecat spre țările lor, iar cei care s-au înscris la „Post-congres” au plecat spre Pardubice, unde între 12-15 mai, au continuat activitățile, deoarece, la toate congresele esperantiste, în afară de scopul strict profesional, este urmărit și scopul turistic și cultural, astfel că pentru cei cu resurse financiare mai mari sunt organizate așa-zisele perioade ”Înainte de congres” și „Post-congres”.

Personal, am decis să mă întorc în țară dar, neavând bilet de avion pentru data de 12 mai, a trebuit să îmi prelungesc șederea încă o zi în Beroun, o ocazie excelentă de a vizita singur orașul „la pas”, neobligat de orarul programului.

În dimineața zilei de 13 mai, am plecat spre gara din Beroun, am urcat într-un tren spre Praga, apoi cu metroul până la capăt de linie, de unde cu autobuzul am ajuns la aeroport. După mai multe formalități și peripeții, în sfârșit, am găsit Poarta de îmbarcare în avionul ce avea să mă ducă la București. Mi-am continuat drumul cu o mașină pentru turiștii spre Brașov, după care cu un microbuz am ajuns la Sf. Gheorghe, unde am rămas peste noapte, iar a doua zi dimineața am revenit la Bixad. Astfel s-a mai încheiat un capitol din viața mea de esperantist. Și cum activitățile mele nu se reduc doar la această fațetă, după o scurtă odihnă am trecut la altele…

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail