Noul prefect Codrin Munteanu consideră că este necesară o strategie de sprijinire a producătorilor autohtoni de cartofi, drept urmare va constitui un grup de lucru la nivelul judeţului Covasna pentru inventarierea şi soluţionarea principalelor probleme cu care aceştia se confruntă.
Codrin Munteanu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că demersul său vine în urma unei recente întâlniri cu membrii Asociaţiei producătorilor particulari de cartofi din judeţul Covasna, care s-au plâns că nu au suficientă susţinere din partea statului, dar şi că sunt sabotaţi de importurile de cartofi.
Munteanu a menţionat că a primit şi un memoriu din partea asociaţiei menţionate, care cere, printre altele, reînfiinţarea Consiliului consultativ al cartofului în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, aşa cum era înainte de aderarea la Uniunea Europeană, astfel încât producătorii de cartofi să poată participa direct la elaborarea unor iniţiative legislative şi strategii în domeniu. De asemenea, solicită ca în România cartoful să fie nominalizat ca o cultură distinctă, aşa cum e în Uniunea Europeană, iar impozitarea să se facă anual şi nu trimestrial cum este în prezent.
Producătorii de cartofi i-au adus, de asemenea, la cunoştinţă că au probleme şi în ce priveşte calitatea biologică a cartofilor de sămânţă, arătând că sunt nevoiţi să îi importe din străinătate, în condiţiile în care cei din România sunt pe cale de dispariţie. Potrivit prefectului, care citează datele oferite de asociaţia producătorilor de cartofi, în ultimii cinci ani, suprafaţa de loturi semincere a scăzut la nivel naţional de la 2.257 la 754 de hectare, iar la nivelul judeţului Covasna, de la 500 la 159 de hectare. Motivele care au generat această situaţie sunt cheltuielile uriaşe legate de tratamente pentru boli şi dăunători, pentru certificare şi păstrare.
Nu în ultimul rând, membrii asociaţiei au solicitat Prefectului şi implicit Guvernului să ia măsuri pentru stoparea evaziunii fiscale la achiziţiile intracomunitare de cartof şi importuri din ţări terţe, susţinând că acestea se derulează în proporţie de 75% fără documente fiscale, iar pe fondul concurenţei neloiale, ei au ajuns să-şi vândă în pierdere producţia de anul trecut.
Codrin Munteanu a declarat că prima măsură pe care o va lua în sprijinul producătorilor de cartofi va fi constituirea prin Ordin al prefectului a unui grup de lucru la nivelul judeţului Covasna, format din reprezentanţi ai Direcţiei agricole, APIA, Direcţiei financiare, Vămii şi Gărzii financiare, care să inventarieze toate problemele acestora şi să elaboreze o strategie de susţinere şi dezvoltare a acestui sector, strategie ce va fi înaintată Guvernului României.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES