Noul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să se sesizeze în legătură cu un uriaş afiş cultural postat pe clădirea Bazarului din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, scris exclusiv în limba maghiară.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care s-a abordat subiectul inscripţionării bilingve, că autorităţile locale care îl acuză de ‘naţionalism’ ar trebui să ţină seama că limba oficială a statului este limba română, iar din bun simţ şi din respect pentru cetăţenii care nu cunosc limba maghiară ar trebui să traducă anunţurile publice în limba română. Acesta a făcut trimitere directă la un afiş uriaş scris exclusiv în limba maghiară, postat pe una dintre faţadele clădirii Bazarului, respectiv Galeriilor de artă, ce face reclamă unui eveniment cultural.

„Panoul care e pus pe clădire e numai în limba maghiară (…) Am văzut pe el şi sigle oficiale (…) şi vă întreb dacă nu e de bun simţ să scrii şi în limba română. Ce e acolo e discriminare pe criteriul lingvistic (…) şi cer public CNCD să se sesizeze” a declarat Codrin Munteanu.

Acesta a menţionat în context că, potrivit legislaţiei naţionale şi europene, minorităţile naţionale au dreptul să-şi folosească limba maternă, dar cu respectarea limbii oficiale a statului.

“Hai să trăim în normalitate, să dăm dovadă de echilibru şi respect faţă de limba oficială şi limbile minorităţilor. Nu sunt două limbi oficiale, e una singură (…) Nu e vorba de naţionalism, e vorba de lege şi de bun simţ”, a mai spus prefectul Codrin Munteanu.

Acesta a mai adăugat că nu este dispus să ia ‘lecţii’ de democraţie şi bună convieţuire de la persoane care ignoră regulile de bază, făcând trimitere directă la primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

“Nu aş vrea să primesc lecţii de la o persoană care la inaugurarea statuii Sfântului Gheorghe a vorbit numai şi numai în limba maghiară”, a declarat Codrin Munteanu.

În finalul conferinţei de presă, acesta a ţinut să facă apel către etnicii maghiari să-şi folosească limba maternă în relaţia cu administraţia locală şi chiar să-l sesizeze dacă întâmpină anumite dificultăţi, iar autorităţilor locale le-a transmis “să se abţină de a nu respecta limba oficială a statului român”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail