Pe cât de multe flori au fost aduse de rude, cunoscuţi şi prieteni, pe atât de multe emoţii au avut vineri, la orele prânzului, studenţii de la Facultatea de Stiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul extensiei Universităţii Babeş-Bolyai Sfântu Gheorghe, specializarea administraţie publică, care au participat la Festivitatea de Absolvire.
Peste 60 de de absolvenţi de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca – Extensiunea Universitară Sfântu Gheorghe, au trăit vineri, 17 iunie, ultimele clipe de studenţie. Festivitatea de absolvire a facultăţii a avut loc în holul instituţiei.
La eveniment au fost prezenţi, pe lângă profesorii generaţiei absolvente şi viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva. Imediat sala s-a umplut de părinţi, prieteni şi cunoştinţe încărcaţi cu flori dar şi cu câteva doze de emoţii inerente unor astfel de momente de sărbătoare.
Studenţii au ascultat cu emoţie sfaturile foştilor profesori, care le-au spus tinerilor că odată încheiată aceasta etapă din viaţa lor, de-abia se deschide calea spre a fi de folos societăţii care i-a crescut şi educat.
Potrivit conferenţiarului universitar şi directorul de studii la Administraţie Publică din cadrul UBB, extensia Sfântu Gheorghe, Szekely Zsolt, este foarte important ca studenţii să urmeze cursuri de masterat, sau chiar doctorat, pentru aprofundarea cunoştinţelor.
La final, şefii de promoţie au primit diplome de merit, adresând la rândul lor câteva cuvinte foştilor profesori, dar şi colegilor şi celor prezenţi.
Noul an universitar aduce mai multe locuri bugetate
Szekely Zsolt a mai precizat că facultatea va avea mai multe locuri desponibile, fără taxă, în viitorul an universitar.
“Se aud zvonuri cum că vom avea mai multe locuri la buget decât anul trecut, când am avut cam 30 de locuri libere la grupă maghiară şi câte 25 la grupa română” a afirmat acesta.
Înscrierea se va face pe bază de dosar, luându-se în calcul media la examenul de bacalaureat (pondere 50%) şi media notelor obţinute în cursul celor patru ani de liceu (pondere 50%).
În cadrul UBB Cluj Napoca – Extensiunea Universitară Sfântu Gheorghe, se fac înscrieri şi la Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Gestiunea Afacerilor, cu specializările “Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor” şi “Economia firmei”, cu învăţământ de zi şi la distanţă -3 ani, precum şi la Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului – specializarea “Ingineria sistemelor Biotehnice şi Ecologice”, cursuri de zi cu durata de 4 ani.
Cei care doresc să se înscrie la cursurile acestor facultăţi mai au la dispoziţie suficient timp cu întocmirea dosarului, deoarece perioada de înscriere se va derula între 16-22 iulie.
Admitere şi la Braşov
Anul acesta admiterea la cele mai multe dintre facultăţi se va face pe bază de dosar, după media la Bacalaureat. Excepţie fac totuşi facultăţile de Medicină, Educaţie Fizică şi Muzică. La Universitatea Transilvania din Braşov sunt 2.750 de locuri bugetate şi 2.270 de locuri cu taxă. Înscrierile pentru cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania încep pe 12 iulie şi se vor încheia cinci zile mai târziu, anunţă presa locală.
Majoritatea facultăţilor au păstrat aceleaşi taxe de înscriere, precum şi de şcolarizare, potrivit reprezentanţilor Universităţii. În ceea ce priveşte locurile pentru master şi doctorat, acestea vor fi trimise Universităţii până în toamnă, atunci fiind organizată şi admiterea.
Anna-Maria Chiţu