Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a deschis, joi, expoziţia ‘Atinge istoria’, care se adresează persoanelor nevăzătoare.
La vernisaj au participat aproape 10 persoane cu deficienţe de vedere împreună cu însoţitorii lor, care au avut posibilitatea să atingă o serie de obiecte, respectiv machete tridimensionale şi replici ale unor exponate confecţionate special în acest scop.
Muzeograful Andrea Deak a declarat că informaţiile vor fi transmise vizitatorilor atât audio, cât şi prin limbaj Braille.
„Practic prezentăm cele trei săli ale expoziţiei noastre ‘Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii’ prin intermediul unor machete tridimensionale, care sunt însoţite de materiale tipărite în limbaj Braille, în română şi în maghiară, precum şi de un autoghid special conceput pentru persoanele nevăzătoare, de asemenea bilingv (…) Sunt şi câteva replici ale unor obiecte istorice realizate în mărime naturală, care pot fi atinse şi pipăite”, a declarat Andrea Deak, potrivit căreia, în mod similar, este reprezentată şi expoziţia aflată la prima şcoală românească din Sfântu Gheorghe, atestată documentar din anul 1799.
Potrivit acesteia, prin intermediul proiectului vor ajunge la muzeu cel puţin 200 de persoane nevăzătoare din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov, cărora li se va asigura şi transportul. Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii iulie.
Directorul Muzeului, Valeriu Kavruk, a menţionat că proiectul se derulează cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în colaborare cu Asociaţia persoanelor nevăzătoare din România.
Ioan Corboş, unul dintre vizitatorii expoziţiei, a declarat că este pentru prima dată când are posibilitatea să intre într-un muzeu de istorie.
„Pentru persoanele nevăzătoare nu are niciun rost să intre într-un muzeu dacă nu văd nimic. Cei care mai întrezăresc câte ceva şi mai primesc informaţii se descurcă, dar ceilalţi nu. De aceea mă bucur că s-a gândit cineva să facă această expoziţie, pentru că în alte muzee nu poţi pipăi exponatele”, a declarat Ioan Corboş.
Acesta a amintit că anul trecut a participat la o expoziţie oarecum similară, organizată de câţiva artişti plastici din Sfântu Gheorghe, care au deschis o expoziţie ‘tactilă’ la Galeriile de Artă, în cadrul căreia persoanele nevăzătoare au putut atinge lucrări de artă realizate din lemn, ghips şi metal.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES