Două reprezentații succesive cu același titlu de operă, iată o performanță înregistrată doar la Galele de Crăciun! O asemenea „recidivă” datorată interesului foarte mare din partea publicului se va înregistra în acest weekend la Opera brașoveană cu capodopera pucciniană – „Tosca”.
În anul 2013 am avut bucuria să asist la premieră, prilej de a-l cunoaște pe regizorul italian Matteo Mazzoni, care a pus în pagină un spectacol extraordinar. A fost pentru prima dată în istoria de aproape 70 de ani a instituției de artă din municpiul de sub Tâmpa când un director de scenă din patria compozitorului italian a fost invitat să monteze aici. Și a făcut-o strălucit, după cum scriam în cronica de acum nouă ani. Din păcate, celebra „Tosca” nu s-a mai jucat de trei ani la Brașov din cauza Pandemiei, spre regretul fanilor.
În acest weekend vor avea loc două spectacole Extraordinare
Dar iată că sâmbătă, 26 și duminică, 27 martie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, vor avea loc la două reprezentații Extraordinare cu opera „Tosca” de Giacomo Puccini.
Ample informații am primit din partea PR Cecilia Maria Toma. Libretul operei a fost creat de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” de Victor Sardou. Piesa de teatru s-a montat la Paris în anul 1887, fiind vizionată de Giacomo Puccini în același an, la Milano. În rolul principal a apărut celebra actriță Sarah Bernhardt. Impresionat de subiectul dramatic, Puccini compune opera „Tosca” în anul 1899, după o colaborare furtunoasă cu cei doi libretiști și cu editorul Giulio Ricordi. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma. În rolul titular a evoluat soprana româncă Hariclea Darclée, pentru care compozitorul a scris, la rugămintea artistei, aria „Vissi d´arte…” devenită celebră.
Puccini, pe numele său complet… Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria s-a născut în 22 decembrie 1858, în localitatea italiană Lucca, şi a trecut în lumea umbrelor pe 29 noiembrie 1924, la Bruxelles, suferind de cancer al laringelui. A fost un strălucit reprezentant al muzicii de operă, promotor al curentului artistic realist, numit şi verism.
Creația sa artistică se întinde pe patru decenii, interval în care a compus destul de puțin (12 opere), dar aproape toate – capodopere.Cele mai cunoscute creaţii ale sale sunt „Manon Lescaut”, “Boema”, “Tosca”, “Madama Butterfly” şi „Turandot”, nefinalizată. A fost un autor extrem de exigent, nefăcând rabat de dragul banilor sau al gloriei. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini, încă din timpul vieții sale, dăinuie până în ziua de astăzi.
Distribuția celor două spectacole de la Brașov este următoarea: Floria Tosca – Aurelia Florian (debut), Mario Cavaradossi – Remus Alăzăroae (invitat de la Timișoara), Scarpia – Ștefan Ignat (invitat din Capitală), Angelotti – Dan Popescu, Sacristanul – Lorand Cristian, Spoletta – Mugurel Oancea, Sciarrone – Alexandru Chiriac (debut), Temnicerul – Paul Tomescu, Păstorul – Daniela Surdeanu (debut), Statuia – Meda Enăcache. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov, de asemenea participă Corul de Copii „Unison”, seniorii, dirijor și manager general: George Dumitrașcu. Conducerea muzicală a acestor spectacole îi va aparține maestrului italian David Crescenzi (invitat). Regia artistică este semnată de Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Asistent regie: Asineta Răducan. Regia de scenă: Dan Antipa.
Așadar, prim-solista soprana Aurelia Florian debutează în rolul Floriei Tosca în spectacolul de sâmbătă pe scena Operei Brașov. Ea a fost invitată recent la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, unde a interpretat strălucit, tot în premieră, acest dificil personaj puccinian. În această vară, va fi tot Floria Tosca la Innsbruck (Austria).
Tenorul Remus Alăzăroae revine pe scena Operei Brașov, după ce în toamna anului trecut a fost invitat în cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet, ediția a XVIII-a. În prezent este solist al Operei Naționale din Timișoara, dar colaborează și cu alte teatre lirice, cum ar fi Opera Națională din București, Opera Bergen Norvegia, precum și filarmonici din țară și străinătate.
Baritonul Ștefan Ignat a putut fi urmărit de mai multe ori la Brașov, în „Madama Butterfly”, „Tosca”, „Carmen”, dar și în spectacolele de Gală. Este solist al Operei Naționale București, având un repertoriu foarte bogat. De asemenea, este doctor în muzică al Universității de Arte „George Enescu” din Iași.
Dirijorul David Crescenzi este un colaborator mai vechi, fiind prezent la pupitrul orchestrei Operei Brașov cu prilejul spectacolului cu opera „Rigoletto” de G. Verdi (2011), Gala Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet din 2013 și opera „Tosca” de G. Puccini (2015). În prezent, este directorul artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, vastul său repertoriu permițându-i colaborarea cu numeroase instituții de spectacol din țară și străinătate.
În final le urăm mult succes protagoniştilor, iar spectatorilor – vizionare plăcută!
Horia C. Deliu