Ziua mondială a povestitului („World Storrytelling Day”) celebrează, în fiecare an, în preajma echinocţiului de primăvară (în emisfera sudică), arta povestirii orale. Ziua mondială a povestitului îşi propune să promoveze povestitul şi ascultatul de poveşti în cât mai multe limbi şi în cât mai multe locuri, scrie site-ul https://storytellingday.org/. Ziua mondială a povestitului se sărbătoreşte începând cu anul 2003.https://internationalstoryteller.com/

Pe parcursul acestei zile, povestitorii din întreaga lume caută să inspire publicul şi să creeze comunităţi, spunând poveşti clasice, poveşti locale, glorioase, oribile, fericite, provocatoare, înfricoşătoare, romantice şi poveşti epice dramatice, se arată pe grupul de facebook dedicat evenimentului.

„Suntem un grup de scriitori pasionaţi care s-au reunit pentru a crea un site web care găzduieşte un concurs anual de scriere. Ne plac toate formele de scris, dar în special poezia, povestirile şi biografiile. Interesele noastre variază de la fantasy şi science fiction la ficţiune istorică, mister, romantism, eseuri şi lista poate continua”, se arată pe site-ul https://globalstorytellingday.org/.

În fiecare an, Ziua mondială a povestitului are o temă în jurul căreia povestitorii din toată lumea îşi spun poveştile. Povestitorii au libertatea de a alege ce poveşti să spună, dar cei mai mulţi dintre ei încearcă să se refere la tema din acel an, conform site-ului https://internationalstoryteller.com/.

Tema nu este stabilită de vreo organizaţie anume, fiind propusă de cei mai activi povestitori pe grupul oficial de facebook şi apoi votată tot pe reţeaua de socializare. Tema din 2022 este, potrivit site-ului https://internationalstoryteller.com/, „Pierdut şi regăsit”, fiind inspirată de tot ceea ce am pierdut cu toţii în ultimii ani şi de speranţa unor poveşti care ne vor inspira să regăsim ceea ce s-a pierdut.

Tema zilei pentru anul 2021 a fost „Noi începuturi” („New beginnings”), sugerând dorinţa de a reconstrui şi de a crea noi speranţe în urma crizei mondiale provocate de pandemia de COVID-19, conform grupului de facebook dedicat evenimentului. Tema din 2020 a fost „Voyages”, plecând de la ideea că „orice poveste este o călătorie şi că o călătorie ne poate duce departe de civilizaţie şi de ceea ce cunoaştem”. Tema din 2019 a Zilei mondiale a povestitului a fost „Myths, Legends and Epics” („Mituri, legende şi epopee”), precizează site-ul http://www.globalstorytellingday.org/.

Originile marcării zilei povestitului se regăsesc în Suedia, când, încă din 1991 se celebra, la 20 martie, „Alla berättares dag” („Ziua tuturor poveştilor”). Până în 1997, şi în ţările din America de Sud se celebra, la 20 martie, Ziua Naţională a Povestitorilor. În preajma anului 2001, s-au pus bazele reţelei scandinave electronice de povestit Ratatosk. Până în 2003, fenomenul s-a răspândit rapid în Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Estonia, fiind preluat rapid şi de Canada şi alte state, până când a devenit Ziua mondială dedicată povestitului.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail