„Muzeul ororilor comunismului”, pentru care autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au obţinut finanţare prin PNRR, va fi amenajat în magazia de tutun a fostei Fabrici de ţigarete din municipiu şi se va întinde pe o suprafaţă de circa 3000 de metri pătraţi.
Autorităţile locale au anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru realizarea acestui muzeu au obţinut 11,3 milioane de euro prin PNRR, iar proiectul tehnic este în curs de realizare.
Viceprimarul municipiului, Toth Birtan Csaba, a precizat că în cadrul viitorului muzeu va fi prezentată istoria comunismului din România, iar vizitatorii vor avea, totodată, posibilitatea să experimenteze modul de viaţă din acea perioadă.
„Vom realiza o prezentare interactivă, digitalizată a istoriei acelei epoci, iar, pe lângă aceasta, muzeul va oferi vizitatorilor posibilitatea să trăiască senzaţii din acea epocă, să experimenteze viaţa cotidiană. Proiectul este în curs de realizare, urmând să fie finalizat până la mijlocul lunii aprilie”, a declarat Toth Birtan Csaba.
Primarul municipiului, Antal Arpad, a menţionat că, după finalizarea studiului de fezabilitate, Compania Naţională de Investiţii va organiza licitaţia pentru proiectare şi execuţie, iar dacă totul va decurge fără probleme, atunci este posibil ca lucrările să înceapă anul viitor şi să se finalizeze la sfârşitul anului 2024, începutul anului 2025.
Autorităţile locale speră ca acest muzeu să atragă un număr mai mare de vizitatori în judeţul Covasna.
Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile „legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.
Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar şi le-a achiziţionat cu suma de 4,9 milioane de euro.
În municipiul Sfântu Gheorghe există un muzeu dedicat victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurat în anul 2014 la iniţiativa Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din judeţul Covasna.
Muzeul, amenajat cu sprijinul Primăriei în subsolul casei Beor, o clădire monument istoric aflată în vecinătatea Liceului de Arte, reuneşte documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului comunist.
Conducerea Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din judeţul Covasna a declarat că scopul acestui muzeu este de a aduce un omagiu victimelor dictaturii comuniste, oamenilor care „în numele legii” au suferit în închisori, au fost deportaţi, trimişi în colonii de muncă, au fost expropriaţi, dar şi acela de a fi „un loc de învăţătură pentru urmaşi”.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES
Sursa foto: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe / Facebook