Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat un program de cumpărare de apartamente sau case de locuit pentru a le transforma în locuinţe de necesitate, iar până acum au primit peste 40 de oferte.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, din luna ianuarie când a fost lansat apelul şi până în prezent, s-au primit 41 de oferte, iar termenul până la care mai pot fi trimise este 15 aprilie, acesta fiind prelungit cu două luni.
Locuinţele de necesitate vor fi acordate temporar persoanelor sau familiilor evacuate sau care, dintr-un motiv sau altul, rămân fără adăpost.
„Modelul formularului de ofertă se poate obţine de la Compartimentul de Relaţii cu Publicul, Informaţii şi Registratură al Primăriei, pe str. 1 Decembrie 1918, nr. 2, biroul 1, sau în format online. La oferta depusă se anexează copia extrasului de carte funciară valabil, respectiv copia cărţii de identitate a proprietarilor. Ofertele se pot depune personal la registratura Primăriei sau pe cale electronică pe adresa [email protected] pâna la data de 15 aprilie 2022″, se arată într-un anunţ postat pe pagina de internet a Primăriei.
Primăria Sfântu Gheorghe are în portofoliu câteva sute de locuinţe construite de stat, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), locuinţe sociale, locuinţe de serviciu şi de urgenţă, precum şi terenuri pentru construirea de locuinţe pentru tineri, ce pot fi solicitate în cadrul programului „Hai acasă!”.
„Fondul de locuinţe de stat include toate apartamentele din blocurile construite de statul român care nu au fost achiziţionate de chiriaşii lor. În oraş există un total de 19.600 de apartamente dintre care 137 sunt administrate de Primărie, restul fiind proprietate privată (…) Municipiul dispune, de asemenea, de 126 de proprietăţi rezidenţiale în zona Câmpul Frumos, care au devenit proprietatea administraţiei locale în urma cumpărării fostului IAS, intrat în faliment (…) Cele 159 de apartamente ANL care au fost construite în Sfântu Gheorghe se află pe străzile Stadionului, Fabricii, Lalelei, Nuferilor şi bulevardul General Grigore Bălan (…) Locuinţele sociale sunt administrate tot de Primăria Sfântu Gheorghe şi se află pe străzile Stadionului şi Lunca Oltului. Aceste proprietăţi creează condiţii de locuit pentru persoane sau familii a căror situaţie economică şi socială nu permite accesul la propria locuinţă. Contractele de închiriere pentru 138 de apartamente din strada Lunca Oltului sunt valabile un an şi sunt revizuite anual şi prelungite în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. Contractele celor 32 de apartamente de pe strada Stadionului sunt încheiate pentru o perioadă de cinci ani, care de asemenea poate fi prelungită”, se arată într-un bilanţ realizat anul trecut de Primărie.
Conform acestuia, Primăria Sfântu Gheorghe întreţine şi 33 de apartamente de serviciu pentru angajaţii instituţiilor sale, care se află pe străzile Ţigaretei, Daliei şi Borviz.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES