Rezultatele nesatisfăcătoare obţinute la recentele alegeri locale, atât în judeţul Covasna cât şi în alte judeţe în care trăiesc etnici maghiari, l-au determinat pe liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, să declare că pe scena politică din România nu este loc pentru două partide maghiare de dreapta.

În cadrul conferinţei de presă de ieri, acesta a menţionat că, dacă Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) ar fi acceptat propunerea PCM de a merge pe liste comune la alegerile locale, rezultatele ar fi fost mult mai bune. „Împreună cu PPMT avem acelaşi rezultat ca acela obţinut de PCM, acum patru ani. Dacă ne uităm pe statistici, vedem că voturile s-au împărţit  între noi, şi aşa UDMR a avut undă verde. PCM Covasna a obţinut circa 10.000 de voturi şi 65 de consilieri. Rezultatul faţă de acum patru ani este la jumătate, pentru că în 2008 am avut 124 de mandate de consilieri. Dacă ne uităm la cifre, vedem că PPMT a luat duminică 58 de consilieri, iar pentru mine e foarte limpede că o parte din electoratul nostru a mers la ei”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

În opinia sa, cele două partide maghiare de dreapta, PCM şi PPMT, ar trebui să-şi unească forţele în vederea pregătirii viitoarei campanii electorale, pentru alegerile parlamentare din toamnă. În caz contrar, nici unii, nici alţii nu se vor putea aştepta la rezultate mai bune.

Şi cum după orice eşec în alegeri se caută vinovaţi, în tabăra perdanţilor, Kulcsar Terza Jozsef  a precizat că vina aparţine, în egală măsură, liderilor celor două formaţiuni politice. „De vină am fost şi eu şi ceilalţi lideri politici pentru că nu am ştiut să ne înţelegem, iar victoria UDMR nu e obţinută pe puterile lor, ci pe greşelile noastre. Dacă colaboram, aşa cum am propus noi, UDMR ar fi stat acum cu noi la masă să vorbim despre alegerile din toamnă, dar aşa nu va sta”, a declarat liderul Partidului Civic Maghiar  Covasna.

Totodată, acesta a precizat că, în viitorul apropiat se impune organizarea unui congres în cadrul căruia să fie  desemnată o nouă structură de conducere a partidului, la nivel naţional. Referitor la funcţia pe care o ocupă, Kulcsar Terza Jozsef  a declarat că nu are în plan să demisioneze, deoarece nu crede că, în acest moment, există o altă persoană în cadrul PCM Covasna, capabilă să conducă  organizaţia. Mai mult, acesta a declarat că, în cazul în care va fi propus şi susţinutt de actualii colegi de partid, va candida pentru un nou mandat.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail