Peste 7.000 de copii au fost înscrişi la grădiniţele din judeţ, în cele două etape succesive care s-au derulat până în prezent.

Astfel, în perioada 1-31 martie au avut loc reînscrierile în învăţământul preşcolar, pentru copiii care sunt înscrişi în unitatea de învăţământ preşcolar respectivă,  în anul şcolar în curs, urmată de înscrierile pentru copiii nou veniţi în unitatea de învăţământ preşcolar, ce s-au făcut între 1-30 aprilie a.c.

Inspectorul şef al Inspec­toratului Şcolar Judeţean Cov­as­na, Keresztely Irma,  a declarat că, practic, etapele  de înscriere s-au terminat, dar acest  lucru nu  înseamnă că în toamnă, dacă vor mai exista părinţi care  au copii pe care doresc să-i introducă în învăţământul preşcolar,  nu o vor mai putea face. Ei vor avea posibilitatea   să îşi înscrie  copii pe locurile rămase libere.

Având în vedere prevederile legii referitoare la generalizarea treptată a învăţământului preş­colar, dar  şi nevoia de a asigura pregătirea pentru şcoală a   copiilor, IŞJ Covasna  şi unităţile de învăţământ preşcolar au asigurat, cu prioritate, cuprin­derea copiilor de 5 ani, în grupa mare. Ulterior au fost  înscrişi, în ordinea descrescătoare a gru­pelor de vârstă, copiii de 4 ani,  în grupa mijlocie şi copiii de 3 ani, în grupa mica. În cele două etape  au fost  înscrişi  un număr de   7.100 de copii, din care 4.495 la grădiniţe cu   program normal iar 2.605 la program prelungit.

Numărul grupelor la grădiniţă s-a diminuat

Potrivit planului de şco­larizare, în anul şcolar 2012-2013, la nivelul judeţului Covasna vor  funcţiona 166 de grădiniţe,  din  care  148  cu  program nor­mal şi 18 cu program prelungit.

Keresztely Irma ne-a spus că  numărul grupelor s-a diminuat semnificativ,  atât la grădiniţele cu program normal cât şi la cele cu program prelungit, datorită faptului că în viitorul an şcolar  din grădiniţe ies două serii de copii: cei de 7 ani care intră în clasa întâi, respectiv cei de 6 ani care intră fie în clasa întâi fie în clasa pregătitoare.

Astfel,  dacă  în  prezent,  în cadrul învăţământului preşcolar sunt  429 de grupe,  din care 297 sunt la program normal şi 132 la program  prelungit, din toamnă, în cadrul grădiniţelor au fost aproate doar 338 de grupe, din care 214 la program normal şi 124 la program prelungit.  Odată cu scăderea numărului de grupe s-a diminuat şi numărul pos­turilor aferente asigurării func­ţio­nării acestora. Ca urmare,  pentru anul şcolar 2012-2013, ministerul a aprobat  un număr de 462 de posturi didactice, cu 99 mai puţin faţă de anul precedent.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail