Peste 7.000 de copii au fost înscrişi la grădiniţele din judeţ, în cele două etape succesive care s-au derulat până în prezent.
Astfel, în perioada 1-31 martie au avut loc reînscrierile în învăţământul preşcolar, pentru copiii care sunt înscrişi în unitatea de învăţământ preşcolar respectivă, în anul şcolar în curs, urmată de înscrierile pentru copiii nou veniţi în unitatea de învăţământ preşcolar, ce s-au făcut între 1-30 aprilie a.c.
Inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, a declarat că, practic, etapele de înscriere s-au terminat, dar acest lucru nu înseamnă că în toamnă, dacă vor mai exista părinţi care au copii pe care doresc să-i introducă în învăţământul preşcolar, nu o vor mai putea face. Ei vor avea posibilitatea să îşi înscrie copii pe locurile rămase libere.
Având în vedere prevederile legii referitoare la generalizarea treptată a învăţământului preşcolar, dar şi nevoia de a asigura pregătirea pentru şcoală a copiilor, IŞJ Covasna şi unităţile de învăţământ preşcolar au asigurat, cu prioritate, cuprinderea copiilor de 5 ani, în grupa mare. Ulterior au fost înscrişi, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, copiii de 4 ani, în grupa mijlocie şi copiii de 3 ani, în grupa mica. În cele două etape au fost înscrişi un număr de 7.100 de copii, din care 4.495 la grădiniţe cu program normal iar 2.605 la program prelungit.
Numărul grupelor la grădiniţă s-a diminuat
Potrivit planului de şcolarizare, în anul şcolar 2012-2013, la nivelul judeţului Covasna vor funcţiona 166 de grădiniţe, din care 148 cu program normal şi 18 cu program prelungit.
Keresztely Irma ne-a spus că numărul grupelor s-a diminuat semnificativ, atât la grădiniţele cu program normal cât şi la cele cu program prelungit, datorită faptului că în viitorul an şcolar din grădiniţe ies două serii de copii: cei de 7 ani care intră în clasa întâi, respectiv cei de 6 ani care intră fie în clasa întâi fie în clasa pregătitoare.
Astfel, dacă în prezent, în cadrul învăţământului preşcolar sunt 429 de grupe, din care 297 sunt la program normal şi 132 la program prelungit, din toamnă, în cadrul grădiniţelor au fost aproate doar 338 de grupe, din care 214 la program normal şi 124 la program prelungit. Odată cu scăderea numărului de grupe s-a diminuat şi numărul posturilor aferente asigurării funcţionării acestora. Ca urmare, pentru anul şcolar 2012-2013, ministerul a aprobat un număr de 462 de posturi didactice, cu 99 mai puţin faţă de anul precedent.
Anna-Maria Chiţu