Auzim din ce în ce mai des despre „bullying” și tot mai frecvent, prin intermediul mass-media, vedem fapte care se circumscriu acestui fenomen. Violența în unitățile de învățământ reprezintă un subiect de actualitate, iar dacă această problemă nu este gestionată în timp util, consecințele pot deveni extrem de grave.
Având în vedere că studiile situează țara noastră pe primele locuri în clasamentul țărilor în care a fost făcută o evaluare asupra fenomenului de bullying, este foarte important ca elevii să afle ce este bullyingul și cum trebuie să acționeze în astfel de situații.
Astfel, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și cei din cadrul Postului de Poliție Barcani – Secția 5 Poliție Rurală Întorsura Buzăului au desfășurat activități informativ-preventive la care au participat aprox. 200 elevi din ciclul primar și 13 cadre didactice de la unitățile de învățământ din com. Barcani, respectiv sat Lădăuți.
Activitățile au vizat în principal familiarizarea micilor școlari cu noțiunile de conflict, tachinare, bullying și diferențele dintre acestea, dar și însușirea unor calități precum empatia și spiritul de colegialitate. În cadrul prezentărilor, copiii au aflat inclusiv prin activități practice despre aspectele amintite mai sus și au răspuns la întrebări precum: „Ce putem face dacă suntem ținte ale bullyingului?” sau „Ce facem dacă un coleg este ținta bullyingului?”
Activități de aceste gen vor fi desfășurate în continuare în școlile din județ și la celelalte categorii de vârstă, respectiv elevii de gimnaziu și liceu. Cu toate că în județul Covasna statisticile nu indică date îngrijorătoare din punctul de vedere al faptelor de violență petrecute în incinta unităților de învățământ, polițiștii consideră că prevenția și informarea sunt principalele arme pe care le pot folosi pentru a menține această situație.
Prevenirea faptelor cu violență, dar și a oricăror fapte de natură antisocială în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ reprezintă una dintre prioritățile Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, urmărind prin activitățile desfășurate pe acest segment să creeze un mediu școlar sigur și propice desfășurării procesului educațional.
Totodată, polițiștii urmăresc identificarea în timp cât mai scurt a situațiilor ce pot constitui posibile amenințări și care, negestionate la timpul potrivit, pot deveni reale pericole la adresa siguranței elevilor și a cadrelor didactice în unitățile de învățământ.
IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice