De câțiva ani lumea e tentată de noi schimbări în raportul de forțe pe plan mondial. Dominanta o reprezenta „confruntarea economică” între SUA și China pentru poziția de lider. Și pe măsură ce ascensiunea economică din ultimii 30 de ani a Chinei își urma neîntrerupt cursul, SUA începea să piardă teren. Schimbarea de regim, evenimentele de la Casa Albă și frământările politice interne, precum și retragerea destul de haotică a americanilor din Afganistan au creat în ultimul timp imaginea unei Americi slăbite.
Colosul din Est, China, devenită tot mai puternică în multe domenii, în special în dezvoltarea tehnologiilor de vârf, s-a dovedit a fi un „adversar” te temut și în domeniul militar și spațial, nu doar în cel economic. Ba mai mult, după opinia unora, pandemia COVID, care a bulversat lumea și care a provenit dintr-un laborator din China, ar fi fost provocată de un virus creat drept armă biologică. Noi n-am crede cu tărie acest lucru, dar nici n-am nega sută la sută. Cert este că această țară a avut câștiguri de multe miliarde de pe urma pandemiei.
Între timp, pe fondul tensiunilor mondiale, provocate de diverse crize culminând cu cea energetică, s-a trezit și ursul siberian să-și extindă teritoriile, probabil nemulțumit de topirea ghețurilor de la pol. De fapt, cum Europa devenea tot mai dependentă de gazul rusesc, pentru a-și arăta puterea, rușii au pornit șantajul politic mărind prețul gazului, provocând astfel crize energetice „în lanț” în multe din statele UE, încât acum marea întrebare care se pune este: „Ce se va întâmpla dacă rușii închid robinetul la gaz?” Și ca să nu fie de ajuns, în confruntarea cu Occidentul, încercând să limiteze expansiunea NATO, Putin și-a adus trupele la granița cu Ucraina și desfășoară în apropiere exerciții militare de anvergură, amenințând chiar cu teste nucleare, fapt ce a determinat țările NATO să riposteze, pregătindu-se de un eventual război în cazul invadării Ucrainei de către ruși. În acest fel au fost gândite strategic schimbările geopolitice acum în plină desfășurare.
Conform sursei Wikipedia: „Geopolitica este o știință politică ce studiază impactul așezării și poziționării geografice a unui stat asupra politicii sale externe și interne, precum și impactul factorului spațial asupra politicii internaționale în ansamblu. Noțiunea de geopolitică a fost introdusă în uz de politologul suedez Rudolf Kjellen în 1899, deși fundamentele noii științe au fost puse de geograful german Friedrich Ratzel cu doi ani înainte, în lucrarea Geografia politică. Mult timp geopolitica a fost considerată doar o doctrină politică sau drept un studiu interdisciplinar la intersecția dintre politică (știința statală), geografie, sociologie și istorie”.
Așadar, ce urmărește această știință aflăm tot din aceeași sursă: „Obiectul principal al studierii geopoliticii este structura geopolitică a lumii, reprezentată de o varietate de modele teritoriale. Studiul mecanismelor și a formelor de control asupra teritoriului este una dintre sarcinile principale ale geopoliticilor”.
În această confruntare de forțe militare gata de atac în spațiul european, în care România a fost prinsă din nou la mijloc, oricând se poate declanșa catastrofa, deocamdată tatonările încă se află în zona diplomatică, însă nu se știe care vor fi urmările dacă sau când Rusia va invada Ucraina, și în ce măsură se va implica țara noastră, obligată fiind ca membră NATO.
Fără îndoială, Putin este un caracter puternic, bine pregătit, inteligent, carismatic și bun strateg, dar dacă va decide totuși să ocupe Ucraina, cum a procedat cu Crimeea, se va dovedi că nu este chiar atât de inteligent. Curajul lui se bazează probabil și pe noul său aliat – China, însă China își urmărește propriul interes și nu se știe dacă, în situația unei confruntări militare de proporții, va interveni direct. Teamă ne este că și într-un caz și în altul, fie că va interveni, fie că nu, China va avea de câștigat, fiindcă adesea când doi se bat, al treilea câștigă, deci credem că Dragonul va sta liniștit și va aștepta rezultatul, altfel se va adeveri premoniția lui Nostradamus.
Mihai Trifoi