Ne-am obișnuit de ani de zile ca începutul de an să vină cu tot felul de modificări ale prețurilor, cu noi taxe sau cu schimbări legislative în diverse domenii. S-a anunțat de câteva luni că vor apărea modificări ale salariilor și ale prețurilor, unele dintre ele fiind aplicate deja până la sfârșitul lui 2021.

 

Ca gambler, poate te întrebi “ce fel de taxe plătești când joci online?” sau “cum se plătește impozitul pe câștigurile din jocurile de noroc?”. În ultimii câțiva ani, industria iGaming a avut parte de multe schimbări, inclusiv când este vorba de reglementări ale legislației, atât în străinătate, cât și în România.

 

Iată care este răspunsul întrebărilor de mai sus, dar și ce este bine să mai ai în vedere când joci la cazino!

Impozitul pe gambling în 2022, în România

Așa cum majoritatea oamenilor nu se așteptau, dar sperau, până în momentul de față, nu a fost nimic modificat în legislația cu privire la taxele percepute pe activitatea din iGaming. Asta înseamnă că până la noi vești, vor rămâne percepute comisioane din câștigurile de la operatorii licențiați care își desfășoară activitatea online. Există 3 praguri care stabilesc taxele percepute:

 

  • Pragul 1: Dacă ai un câștig până în 66.750 RON, va fi perceput un procent de 1% din suma obținută.
  • Pragul 2: Dacă ai un câștig care se încadrează între 66.750 RON și 445.000 RON, va fi aplicată formula -> 1% din 66.750RON (adică 667.5 RON) + 16% din diferența între cât ai câștigat și 66.750RON.
  • Pragul 3: Dacă ai un câștig de peste 445.000RON, va fi aplicată formula -> 1% din 66.750RON (adică 667.5 RON) + 16% din diferența dintre 445.000RON și 66.750RON (adică 60.520RON) + 25% din diferența dintre câștigul tău și 445.000RON. Altfel calculat, 187,5 RON + 25% din diferența dintre câștigul tău și 445.000RON.

 

Este important de știut că impozitele menționate mai sus sunt achitate de către operator, din bugetul jucătorilor. Acest lucru a fost implementat la începutul lui 2021 și chiar dacă plata este făcută tot din banii gamblerilor, vine cu avantajul că nu mai trebuie să stea ei la coadă sau pe drumuri pentru a fi la zi cu datoriile către stat, nu din acest punct de vedere.

 

Pe lângă aceste taxe care sunt percepute de stat, pot fi solicitate și alte plăți, precum “taxa pe viciu”, care a fost introdusă de la 01.01.2019. Ea are o valoare de 2%, procent care este perceput din suma pe care o depui în contul de membru, pentru a-l alimenta. Unii operatori acoperă ei acest cost, așa că poți să te interesezi dacă și cazinoul unde vrei să joci face asta sau nu, pentru a nu avea surprize neplăcute.

 

De asemenea, există posibilitatea să fie oprite și alte comisioane sau taxe, de către cazino sau de către partea terță a cărei modalități de plată o alegi. Cel mai adesea, asta se întâmplă când alegi transferul bancar, însă nu este o regulă generală, depinde de condițiile pe care le găsești în “Termenii și Condițiile” modalităților de plată disponibile.

Ce este bine să ai în vedere înainte să joci la cazino?

Pentru a avea parte de experiențe cât mai plăcute la jocurile de noroc, este important să te asiguri că operatorul la care-ți desfășori activitatea este licențiat de ONJN. Prin atestarea respectivă, agenția are dreptul de a funcționa atât timp cât respectă legea în vigoare, ceea ce implică și plătirea dărilor către stat, după planul menționat mai sus. În plus, dacă alegi un cazino licențiat, poți să stai liniștit deoarece vei avea șansa să te distrezi pe platforme sigure și stabile.

 

Înainte să alegi un cazino, află cât mai multe informații despre el, din surse cât mai sigure. Astfel, vei știi ce taxe percepe, ce îți pune la dispoziție, ce îți solicită, cât de bogat este portofoliul său și cât de generos este programul său de fidelizare. Fă-ți alegerile în cunoștință de cauză, distrează-te și joacă responsabil, de fiecare dată!

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail