Zeci de familii nevoiașe din comuna Vâlcele, și unele din localități din țară, primesc în acest an vestea Nașterii Mântuitorului cu încrederea că minunile se întâmplă prin oameni precum preotul paroh Vasile Antonie Tămaș și zeci, sute de persoane cu suflet bun care prin implicarea financiară sau de voluntariat în Campania Bucuria Postului, derulată pentru al 4-lea an consecutiv, le-au făcut sărbătoarea mai frumoasă.

Pe părintele Vasile l-am întâlnit în centrul comunei într-una din zilele trecute  în care, cu mașina plină cu daruri, mergea către cei cărora reușește să le facă viața un pic mai senină.

„Suntem la  a patra ediție a Campaniei Bucuria Postului care, venind în  continuarea celorlalte campanii umanitare de peste an, încheie  practic anul calendaristic prin  susținerea umanitară cu lemne, medicamente, alimente, surse de căldură- aici mă refer la sobe, cu căsuțe construite pentru  cei mai amărâți din comunitatea noastră.

Este o campanie la fel ca toate celelalte, a pornit cu binecuvântarea episcopului Andrei, se desfășoară  sub egida Parohiei ortodoxe Vâlcele  și ca personaj prim sunt eu alături de zeci  de voluntari din comuna Vâlcele, din țară și din  străinătate, oameni de bine care susțin aceste campanii pe care le văd  anunțate în mediul online, pe pagina de facebook.”- mi-a spus preotul Vasile Tămaș.

Da, rețele de socializare sunt cele prin intermediul cărora inimosul părinte a reușit să prezinte cazurile, mult prea multe, ce aveau nevoie de sprijin, și la un click distanță s-au găsit OAMENI care i-au sărit în ajutor cu sume de bani mai mici sau mai mari,  care au făcut posibilă ajutorarea semenilor.

„În acest an am reușit, cu ajutorul bunului Dumnezeu, să finalizăm și a treia casă  destinată  celor  mai săraci bunici din țară-așa cum i-am denumit eu pe cei din cătunul Hetea. Numărul de acțiuni din acest  an se ridică la câteva sute, putem vorbim despre  câteva zeci de tone de alimente, în primul rând, despre aproape  30 de sobe cu burlane  noi-nouțe, pentru căldură,  vorbim despre medicamente-antivirale în special dar și despre rețete de specialitate care la fel, trec de douăzeci mii de lei, cu siguranță, dacă ne referim la întregul an, vorbim despre susținerea financiară a mai mutor analize medicale  sau procurarea unui aparat de auz pentru o femeie căreia i-am redat, astfel, auzul, despre ochelari  de vedere pentru niște copilași. Toate aceste acțiuni umanitare  vin într-o îmbrățișare cu acțiunile naționale cum ar fi procurarea de drapele naționale cu care am  împodobit satele aparținătoare comunei Vâlcele, dar și casele  oamenilor, plus ridicarea monumentului lui Burebista, primul de acest fel  din cele două județe, monumentul preotului Ioan Tămaș Delavâlcele, a tatălui meu, și îngrijirea și cinstirea eroilor români  și evenimentele naționale dedicate lor,  ca și cinstirea țării la evenimentele naționale.”- a completat părintele Tămaș.

Acesta a precizat că mare parte a banilor necesari cumpărării tuturor bunurilor amintite  mai sus sunt virați în cont, însă mulți oameni vin la Vâlcele pentru a dărui, personal, cele trebuncioase semenilor în nevoi.

„Îi căutăm pe cei ce se află în sărăcie, în dezădejde sau în boală”

Vasile Tămaș a menționat că multe dintre cauze îi sunt semnalate telefonic, însă cei mai mulți care primesc sprijin sunt căutați și descoperiți de el, personal, dar și de voluntarii din localitate.

„Să știți că noi ne axăm în primul rând pe cuvântul biblic care ne îndeamnă  să-i căutăm pe cei ce se află în sărăcie, în deznădejde sau în boală. De aceea deși  primesc foarte multe telefoane,  de ordinul sutelor pe săptămână din partea celor nevoiași, noi încercăm să  identificăm în comunitățile din județul Covasna, și nu numai, cazurile serioase, grave, ale celor care au nevoie de ajutor. Încercăm să identificăm bătrâni săraci și văduvi, copii săraci, oameni cu probleme majore de sănătate și, după ce i-am identificăm, prezentăm aceste cazuri în online, cu acordul dânșilor. Pentru că  indiferent că unii spun că binele se face în tăcere, noi știm că  Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit multe minuni  în public, pentru ca lumea să vadă și să creadă. Cazurile pe  care le prezentăm noi sunt afișate online (foto, text sau video), pentru a  fi cunoscute de oameni, iar după ce primim ajutor mai mult  sau mai puțin, depinde de necesitatea fiecărui caz, noi  mergem la oameni  cu ajutoarele- sobele, medicamentele, alimentele, hainele, banii necesari. Ulterior, prezentăm tot așa – foto, video, faptul că  aceste lucruri au ajuns la destinație iar oamenii au fost ajutați, pentru a  nu rămâne urme de îndoială din partea unora. Am o mare bucurie  deoarece în anul care vine o să intrăm în al 7-a an de campanii umanitare și putem spune că au fost mii de  persoane ajutate- unele de multiple ori datorită  bătrâneții lor, și datorită bolilor. Menționez  și faptul că sunt alături de  Asociația  Distroficilor Muscular din România – a acelor persoane care sunt în scaun cu rotile sau nu pot să  umble  pentru a-și procura mijloace de încălzire, lemne pentru foc,  și acest lucru poate fi confirmat de bolnavii din toată țara care vin aici la Asociație, la Vâlcele, dar și de doamna președintă  Maria Teodorescu. Eu identific nevoile lor  și încerc să le fiu alături.”- a precizat preotul Vasile Tămaș.

Oamenii s-au aflat în jurul nevoiașilor și i-au îmbrățișat, ajutându-i

Orice ajutor este binevenit însă, să ridici două casă noui în locul unor cocioabe în care semeni de-ai noștri își duc traiul de zi cu zi,  și-o utilezi cu tot ce trebuie, e mare lucru. În acest an, din inițiativa și prin implicarea tânărului preot din Vâlcele, micuțul Iosif și cei doi bunici nevoiași din cătunul Hetea,  sărbătoresc Crăciunul în locuințe noi, nevedindu-le parcă  să creadă că Bunul Dumnezeu le-a pus mâna în cap, prin intermediul tuturor oamenilor care au contribuit la realizarea acestor minuni.

„Să știți că bucuriile acestora  au fost foarte mari. Noi am încercat să îi fracem fericiți în cele mai grele momente ale vieții lor. Copilașul Iosif va înțelege, mai târziu, faptul că oamenii s-au  aflat în jurul lui și l-au îmbrățișat, ajutându-l, iar  cei mai săraci bunici, aceștia, după mai mult de 60 de ani trăiți  în niște condiții  inumane, trăiesc primul Crăciun fericit al lor pentru că nu mai stau în casă nici cu șoarecii, nici cu șobolanii, nici cu mucegaiul de pe pereți. Ei au acum  o căsuță frumoasă, suficient de mare pentru dânșii, cu parchet nou, cu  instalație electrică nouă, cu pereți zdraveni, cu sobă, cu pat, cu tot ceea ce trebuie  pentru ca bătrânețile să le fie liniștite. Bucuria este foarte mare și-I mulțumim lui Dumnezeu, în primul rând, și după aceea celor care au contribuit.”

O zi  care trece fără ca cineva  din jurul meu să fie ajutat, este pentru  mine o zi pierdută

La finalul celei de a 4-a Campanii „Bucuria Postului” preotul Vasile Antonie Tămaș are sufletul împăcat că a făcut ceea ce este plăcut lui Dumnezeu.

„Eu sunt foarte  fericit de fiecare dată când cineva îmi cere ajutorul pentru că  olul   nostru, al creștinilor, este de a fi alături de ceilalți. Chiar Mântuitorul spune în Sfintele Evanghelii- că dacă  gol am fost și M-ați îmbrăcat, flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, bolnav am fost și M-ați cercetat, și termină Mântuitorul această frumoasă frază spunând: dacă ați făcut acestea unora mai mici ca ai mei, mie mi-ați făcut. Deci practic noi nu dăruim omului ci dăruim lui Dumnezeu și ne pune nădejdea în el  pentru iertarea și mântuirea noastră.

Sunt momente în care  mă îndeamnă oamenii sau eu îmi impun să fac câte o pauză  de 2-3 zile însă observ că o zi  care trece fără ca cineva  din jurul meu să fie ajutat, pentru că mereu sunt oameni care au nevoi, este pentru  mine o zi pierdută, de aceea încerc ca în fiecare zi mai  puțin sau mai mult să fac bine pentru  cei de lângă noi, alături de oamenii  din Vâlcele, din țară și din străinătate.

Nouă nu ne rămâne decât să îi dorim părintelui Vasile Antonie Tămaș  multă  sănătate, putere de muncă, în fiecare zi, și fericire alături de cei dragi, în Ajunul Nașterii Domnului!

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail