Cât încă prin satele noastre mai sunt români vrednici care țin steagul sus, indiferent de vreme și de vremuri, insuflând nădejde și credință comunității din care fac parte, nimic nu este pierdut. Sau cum frumos spunea părintele Arsenie Papacioc care ne-a lăsat o vorbă tare înțeleaptă: „Nimic nu este pierdut atât timp cât credinţa este în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou”.
O astfel de comunitate, greu încercată de-a lungul istoriei noastre, dar care nu a „abdicat” de la adevăratele valori naționale, este cea a românilor din parohia covăsneană Mărtănuș. Astăzi (marți, 30 noiembrie- n.red) i-am găsit bucuroși și luminoși în frumoasa și străvechea Biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, resfințită de curând cu prilejul împlinirii a 225 de ani de la zidirea ei. Nu erau singuri. Alături de ei, dis de dimineață, la Sfânta Liturghie închinată Sfântului Apostol Andrei, oficiată de noul preot paroh, precucernicul părinte Dumitru Trofin, au participat și români veniți din Sfântu Gheorghe, Brețcu și Târgu Secuiesc.
În frumoasa predică, părintele Trofin ne-a subliniat cât de important este pentru noi românii, că „a rânduit pronia divină ca să primim credința creștină direct de la ucenicul lui Hristos”. Amintind câteva aspecte din viața plină de jertfelnicie a Sfântului Apostol Andrei – „ cel întâi chemat, Apostolul românilor, care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pământul țării noastre acum aproape 2000 de ani, în Dobrogea și la Gurile Dunării. (…) Cel care ne-a creștinat și a săvârșit prima Sfântă Liturghie pe pământul României, ne-a învățat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune și prin iubire.”
Însuflețiți de modelul creștinesc lăsat de Sfântul Apostol Andrei, ne-am adunat mănunchi în jurul Monumentului Eroilor Români din Primul și al Doilea Război Mondial, amplasat în curtea Bisericii Ortodoxe. Acolo unde se află o cruce mare de piatră ridicată în memoria ostașilor români căzuți în cele două Războaie Mondiale. Pe placa de marmură sunt trecute numele a 31 de eroi români ai locului, semn că și pe aici s-a vărsat sânge și lacrimi de foc pentru țară. Tedeumul pentru ei a fost oficiat, și pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor, au înfăptuit unitatea națională a românilor din anul 1918.
Un pâlc de creștini neștiuți, aruncați pe un deal, dar câtă credință, câtă dragoste de neam în aceste suflete! Copii, tineri și vârstnici laolaltă, străjeri de nădejde ai neamului românesc, cu sufletele aprinse de dragostea de țară, ținând strâns în mâini steaguri tricolore, pe care astăzi i-a privit Dumnezeu cum cântă „Deșteaptă-te, române!” ori „Imnul eroilor” din care extrag un îndemn potrivit zilelor noastre sufocate de marele globalism excesiv promovat în detrimentul valorilor naționale: „Pe copii la sânul vostru/ alintați-i cu-acest cânt,/ Povestiți-le cu fală al eroilor avânt./ Dezveliți tot adevărul și le spuneți tuturor/ Cum muriră frații voștri, pentru neam și țara lor.”
Români vrednici și demni de a fi urmași ai celor care s-au jertfit pentru țară. Români care prin credință, demnitate, strădania și jertfelnicia cu care au dus de-a lungul timpului lupta pentru identitatea națională, într-un spațiu geografic unde sunt numeric minoritari, păstrându-și cu sfințenie limba și portul, tradițiile și obiceiurile, așa cum le-au primit din moși strămoși, cinstesc jerta eroilor în fiecare zi. Cinste vouă, dragi români, pentru felul în care v-ați mobilizat și ați sărbătorit Ziua Națională a României.
Și la Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României s-a ținut cu demnitate steagul sus!
Evenimentul dedicat sărbătorii Zilei Naționale a României a avut loc în curtea bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt”, acolo unde în Anul Centerar 2018 a fost amplasat, în memoria eroilor și martirilor neamului nostru românesc, monumentul aniversar – „României la 100 de ani” din marmură albă, amplasat pe un soclu de marmură neagră, inscripționat cu litere tricolore „La mulți ani, România! 100 ani”.
Miercuri, 1 decembrie, când în reședințele de județ din țară s-a sărbătorit cu fast Ziua Națională a României, creștinii din municipiul Târgu Secuiesc s-au adunat cu mic, cu mare, pentru a marca cel mai important moment din istoria românilor. Împlinirea a 103 ani de când în Cetatea de la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare în cadrul căreia s-a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Sau cum frumos scria academicianul Ioan Aurel Pop, „ La 1 Decembrie 1918, strămoșii au terminat de făcut o țară rotundă ca un măr, i-au mulțumit Domnului pentru marea binecuvântare și și-au spus că puteau de-atunci muri fericiți.” Iar noi, cei rămași să ne bucurăm de întregire, trebuie să nu uităm că avem datoria morală de a le cinsti memoria măcar printr-o apropiere a inimilor în jurul unui steag, a unui colac, a unei colive și o candelă aprinsă în semn de omagiu adus jertfei lor.
Într-un grup restrâns, fără defilarea din alți ani, dar cu reprezentanți ai cadrelor militare din Brețcu, pompieri și polițiști, alături, s-a cântat într-un glas „Deșteaptă-te, române!” Parcă niciodată nu au răsunat atât de tare cuvintele: „Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman/ Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian”. Se zguduia văzduhul de atâta neputință și de atâta rugă înălțată, parcă, în zadar, în acești doi ani, când neputincioși am privit cum se duc mii și mii de români secerați de molima care s-a abătut peste lume, și care ne-a cam ținut la distanță. În cadrul plin de solemnitate, doar copiii prezenți păreau singurii neatinși de năpastă și de frigul care ne intra în oase.
După slujba de Tedeum săvârșită la începerea programului de către preoții slujitori ai celor două parohii din oraș, cei prezenți- mame cu prunci în brațe, copii de la școli și grădinițe, români din Zăbala, Voinești, Brețcu, au asistat cu emoție, împreună cu enoriașii bisericii, la sfințirea steagului tricolor care a fost înălțat pe catarg, în locul celui înălțat în 2018, deteriorat de intemperii.
Felicitări Asociației „Suflet Românesc” pentru organizare, copiilor care au recitat poezii patriotice, și celor prezenți pentru participare. Nu mulți, dar destui cât să se audă în toată țara: La mulți ani, România! La mulți ani, români!
***
„Dă, Doamne, dregătorilor noştri, duhul înţelepciunii şi ai iubirii de oameni, care întăreşte popoarele şi le înalţă.
Înnoieşte în inimile judecătorilor duhul cel drept, care luminează şi învaţă tot adevărul.
Revarsă în păstorii sufleteşti ai poporului Tău duhul lepădării de sine, pe care l-ai dat sfinţilor Tăi ucenici şi apostoli când i-ai trimis în lume la propovăduire.
Insuflă ostaşilor noştri bărbăţia şi vitejia cea sfântă a dragostei către Dumnezeu, către aproapele şi către ţară.
Şi pe noi, pe toţi, învredniceşte-ne să sporim în faptele cele bune, care fac pe oameni după chipul şi asemănarea Ta.
Pomeneşte-i, Doamne, pe toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi-n închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră.” Amin.
Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc