Noul preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Marius Lucian Obreja, a declarat ieri că va face schimbări de personal şi de strategie, dorind să readucă „gândirea antreprenorială” în cadrul instituţiei pe care o conduce.
Obreja a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Sfântu Gheorghe, că în momentul de faţă se face o analiză la nivelul AVAS, iar pe baza rezultatelor se vor stabili măsurile viitoare pentru eficientizarea activităţii şi rezultatelor instituţiei.
Acesta a precizat că una dintre măsurile imediate va fi „reîmprospătarea” conducerii la nivelul vicepreşedinţilor, dar a subliniat că în instituţie există oameni valoroşi din punct de vedere profesional, care vor fi păstraţi.
„Sunt mulţi oameni de valoare, care ştiu foarte bine ce au de făcut (…) şi tot ce e bun acolo trebuie păstrat”, a spus Obreja.
În context, acesta a mai spus că din datele de până acum rezultă că în ultimii ani în cadrul AVAS nu s-a pus accent pe societăţile de stat cu potenţial, care ar fi putut fi viabile.
„Cel puţin în ultimii trei ani s-a pus foarte, foarte puţin accent pe societăţile din portofoliu care ar mai fi fost viabile şi s-a mers pe procedura aproape clasicizată de a le aduce în stare de insolvenţă şi apoi în stare de faliment, şi a le vinde ca active, la bucată, nu la pachet ca business. Într-un viitor foarte apropiat o să încercăm să schimbăm strategia Autorităţii (…) şi să încercăm o privatizare la pachet, ca afacere, ca entitate viabilă, cu portofoliu de comenzi, cu angajaţi (…) Mai pe scurt, să încercăm să readucem gândirea antreprenorială în AVAS”, a spus Obreja.
Potrivit acestuia, AVAS deţine în portofoliu în jur de 730 de societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar sau minoritar, iar jumătate dintre acestea sunt în procedură apropiată de insolvenţă sau faliment.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES