Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, a subliniat joi că România nu se confruntă doar cu noul coronavirus, pacienţii cu boli cronice având multe alte probleme.
„Din nefericire, România nu se confruntă numai cu perioada COVID-ului sau numai cu problema COVID-ului, ne confruntăm cu o multitudine de probleme, începând de la a găsi un medic care să ne ajute în diagnosticare până la a găsi resursele financiare în a face analize, investigaţii şi monitorizare şi, nu în ultimul rând, până la a găsi soluţii de spitalizare. (…) Marea majoritate a pacienţilor, pentru a avea acces la serviciile medicale, se duc la servicii private, unde îşi plătesc din propriul buzunar anumite analize, ceea ce nu este corect, nu este etic, pentru că nu toată lumea are aceste posibilităţi şi nu toată lumea poate depinde de furnizori de servicii medicale private”, a afirmat Radu Gănescu la conferinţa de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
El a evidenţiat că soluţiile pentru problemele cu care se confruntă pacienţii cu boli cronice trebuie luate cât mai curând, precizând că în luna octombrie 2020 au decedat 25.000 de persoane, dintre care peste 20.000 fiind pacienţi care nu aveau şi COVID.
„Din păcate, în timpul acestei pandemii, nu numai sistemul de sănătate şi pacienţii infectaţi COVID au avut de suferit, dar şi pacienţii cronici au avut de suferit. (…) Credem că ar trebui luate soluţii ieri, dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că la ora actuală nu vedem o stabilitate în ceea ce înseamnă sistemul de sănătate. Dimpotrivă, vedem o creştere a numărului de pacienţi infectaţi COVID, o creştere a aglomerării în spaţiile medicale, în spitale, în ambulatorii, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, ceea ce cu siguranţă va duce la o descreştere a accesului anumitor categorii de pacienţi. E clar că nu vom putea trata pe toţi şi e clar că pe unii dintre ei, din păcate, îi vom pierde. Anul trecut, în octombrie, noiembrie şi decembrie, statisticile de mortalitate ne-au arătat că în România, în aceste trei luni, a crescut mortalitatea cu peste 2.000-3.000 de cazuri pe lună. Din păcate, din 25.000 de decedaţi în luna octombrie, 2.000 erau pacienţi infectaţi cu COVID şi peste 20.000 erau pacienţi neinfectaţi COVID”, a spus Radu Gănescu.
Iulian Petre, director executiv în Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi membru în CD COPAC, a apreciat că impactul pandemiei de COVID este devastator pentru sănătate şi, cu atât mai mult, pentru pacienţii cu HIV/SIDA.
El le-a recomandat pacienţilor cu HIV/SIDA să nu întrerupă tratamentul, să fie în permanentă legătură cu medicul specialist sau medicul de familie şi, cu recomandarea medicului, să se vaccineze, să respecte regulile de distanţare pentru a evita o agravare a bolii.
Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale de Boli Rare, membră în CD COPAC, a afirmat că în perioada pandemică pacienţii cu boli rare se confruntă cu probleme multiple, fiind de multe ori în imposibilitatea de a ajunge la medic, în spitale sau de a-şi primi reţeta pentru medicamente.
„În pandemie, pentru pacienţii cu boli rare, povara s-a dublat pentru că spitalele nu i-au mai primit întotdeauna, consultaţiile şi tratamentele au fost amânate de multe ori sau anulate, îngrijirea la domiciliu nu a fost clarificată, deci există, dar lipseşte cu desăvârşire, în sensul că s-a permis îngrijire la domiciliu pentru anumite categorii de pacienţi cu boli rare, dar nu a fost clarificat cine se ocupă de asta şi cum este rambursată această îngrijire. (…) Noi, pacienţii, ne simţim neglijaţi şi acest lucru are consecinţe nefaste”, a declarat Dorica Dan.
Ea a adăugat că sunt pacienţi cu boli rare şi cancere rare care nu au acces la tratament „din cauza pauzei generate de negocierea unui contract. (…) Negocierile s-au terminat, dar pacienţii încă nu au acces la medicamente”.
„Aşteptăm ca sistemul de sănătate să-şi amintească de pacienţii cu boli rare, pentru că pentru o parte din aceşti pacienţi tratamentul există doar pe hârtie”, a mai declarat Dorica Dan.
Preşedintele Alianţei Naţionale de Boli Rare a transmis că este foarte important ca pacienţii cu boli cronice să fie vaccinaţi împotriva COVID.
„Este foarte important ca pacienţii cu boli cronice să fie vaccinaţi, pentru că sistemul lor imunitar este mai slab. Sigur că este nevoie de avizul medicului. Ei trebuie să se consulte cu medicii lor. Noi nu putem să recomandăm unui pacient dacă să se vaccineze sau nu, dar ştim că acest lucru este o responsabilitate pentru societate, pentru a-i feri şi pe ceilalţi din jurul lor de acest virus. Este de asemenea foarte important ca pacienţii să meargă la spital atunci când trebuie. Sigur că dacă nu sunt primiţi, este o problemă şi s-ar putea ca numărul persoanelor care vor împovăra sistemul de sănătate pe termen lung să crească din acest motiv”, a mai spus Dorica Dan.
AGERPRES