Consiliul Judeţean (CJ) Covasna intenţionează să achiziţioneze sediul AFACOV din municipiul Sfântu Gheorghe, care a fost scos la vânzare la circa 800.000 de euro, pentru a putea asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţii Şcolii Populare de Arte şi Meserii.
Preşedintele CJ, Tamas Sandor, a declarat, joi, că activitatea acestei şcoli s-a extins în ultimii ani, având peste 300 de cursanţi, iar spaţiul deţinut este insuficient şi a solicitat consilierilor judeţeni, reuniţi în şedinţă ordinară, să aprobe iniţierea demersurilor necesare pentru cumpărarea acestui imobil situat în centrul municipiului, vis-a-vis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Cinematograful Arta şi Teatrul „Andrei Mureşanu”.
Înainte de a obţine acordul acestora, Tamas Sandor a menţionat că se va apela la serviciile unui evaluator autorizat care să stabilească valoarea imobilului, iar apoi va fi constituită o comisie de negociere cu proprietarul.
„La sediul principal al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, situat în Piaţa Libertăţii nr. 9, în fiecare an participă la 23 de feluri de cursuri de educaţie culturală continuă peste 300 de cursanţi. În anul 2021 – 2022 vor frecventa cursurile de educaţie culturală 330 de copii şi adulţi. Aceste ore se desfăşoară momentan în 7 încăperi între 13 – 80 mp, în total 404 mp (…) Instituţia organizează şi desfăşoară programe şi proiecte de formare profesională a adulţilor la care anual participă peste 150 de cursanţi. Majoritatea cursurilor de teorie se desfăşoară la sediul principal. Şcoala Populară de Arte şi Meserii intenţionează să extindă gama cursurilor existente, însă din ce în ce mai des se confruntă cu problema lipsei de spaţii disponibile care ar permite iniţializarea şi organizarea noilor cursuri. În momentul de faţă, 5 cursuri de educaţie culturală şi formare profesională sunt organizate în afara sediului, fiind închiriate săli în diferite părţi ale municipiului Sfântu Gheorghe pentru a putea realiza obiectivele anuale previzionate”, se arată în raportul conducerii Şcolii Populare de Arte şi Meserii.
Potrivit raportului menţionat, nici pentru personalul administrativ nu se pot asigura spaţii suficiente. „Birourile destinate personalului administrativ funcţionează tot în aceeaşi clădire. Într-un birou de 12 metri pătraţi lucrează 3-4 persoane, însă normativele existente prevăd o suprafaţă de cel puţin 5 metri pătraţi dedicată unei persoane. În cazul birourilor care servesc ca front-office, situaţia devine şi mai gravă în perioada înscrierilor, a plăţilor taxelor de şcolarizare, etc. Există lipsă de săli, iar angajaţii sunt nevoiţi să-şi împartă sălile, astfel pe o sală există un număr de 3-4 experţi/ instructori, fapt care limitează în admiterea noilor cursanţi”, se mai arată în document.
Conform ofertei de vânzare, pentru imobilul AFACOV, care are demisol, trei etaje şi curte, proprietarul solicită suma de 820.000 de euro cu mobilier inclus sau 790.000 de euro fără mobilier.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES