Iubitorii spectacolelor lirice din Țara Bârsei, Arcul Intracarpatic și nu numai vor avea bucuria de a urmări sâmbătă, 18 septembrie 2021, începând de la ora 18.30,  Deschiderea Stagiunii 2021 – 2022  la Opera Brașov. Va fi prezentată o capodoperă a genului „Carmen”, de Georges Bizet lucrare genială, de mare popularitate şi dramatism, ce se regăseşte în repertoriul oricărui teatru liric din lume.

 

Marele compozitor francez al epocii romantice, Georges Bizet (1838 -1875), a scris această lucrare inspirându-se după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera a avut loc la Paris în 3 martie 1875, însă  în mod neaşteptat, nu s-a bucurat de succesul scontat. Acest eşec l-a dezamăgit crunt pe autor, care la numai trei luni s-a stins din viaţă. Creația sa minimalizată pe nedrept la început, avea să devină în timp una dintre cele mai cântate opere în lume.

Acţiunea are loc în Spania corridelor, dar şi a poveştilor de dragoste romantice, personajele principale fiind temperamentele prin excelenţă. Carmen, o tânără gitană frumoasă şi focoasă, le ia minţile bărbaţilor din jur, jucându-se cu sentimentele lor. Încă din  primul moment îi va cuceri pe Don José, brigadier în Corpul de Gardă,  dar şi pe falnicul toreador Escamillo. Intrigile, trădările, pasiunile mistuitoare se întretaie într-un joc periculos, iar în final Carmen va plăti preţul suprem pentru infidelitatea sa (…)

Distribuția Regalului de Deschidere impresionează. Cap de afiș figurează mezzosoprana de talie mondială Carmen Topciu. Artista  a evoluat cu succes nu de mult și în Australia. Sâmbătă, împreună cu ea va cânta cunoscutul și apreciatul tenor mexican Hector Lopez, care activează la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Li se va alătura  ca invitată tânăra și promițătoarea soprană Silvia Micu. Semnalăm o altă prezență de marcă, șarmantul bariton Adrian Mărcan în rolul plin de culoare al toreadorului Escamillo. Să-i menționăm  și pe valoroșii soliști Corina Klein, Cristina Roșu, Dan Popescu, Marian Rește (debut), Lorand Cristian, Claudiu Bugnar. Pe afiș găsim și alte nume prestigioase, precum cel al marelui regizor Cristian Mihăilescu, secondat de cel al reputatei directoare de scenă Anda Tabacaru. La pupitrul dirijoral va oficia maestrul Traian Ichim, iar dirijor al Corului va fi Dragoș-Mihai Cohal. Facem o subliniere, menționând că prof. Dragoș Mihai Cohal…cântă și el alături de colegi, iar cooptarea sa relativ recentă în sânul colectivului Operei brașovene s-a dovedit de bun augur. Putem spune că ansambul coral și-a recăpătat vigoarea și strălucirea din vremea maestrului Ciprian Țuțu, plecat la București. Scenografia poartă semnătura inventivei creatoare Rodica Garștea. Soliștii baletului sunt Raluca Gherman Șut, Dorin Mirea, Melania Condoiu, Claudiu Dane. Coregrafia îi aparține Nerminei Damian, asistată de Iulia Coșeriu, iar Ramona Mezei a gândit mișcarea scenică. Regia de scenă este asigurată de Silvia Papadopoulos.

S-a încheiat un sezon estival de mare succes

Revenind la recent încheiata Stagiune estivală 2021 susținută împreună cu Filarmonica, să spunem că a reprezentat un real succes de public, toate incintele și spațiile neconvenționale devenind neîncăpătoare. Artiștii Operei brașovene au susținut nu mai puțin de 17 întâmplări artistice, atât în Piața Sf. Ioan, Galeriile KronArt, cât și la Cetatea Rupea ori la Festivalul „Virginia Zeani” de la Târgu Mureș. Să amintim doar Gala Doga, concertul ,,Opereta, dragostea mea”,.show-ul „Femeia, eterna poveste”.  Cu prilejul „Forumului Orașelor Verzi”, manifestare de anvergură europeană ce s-a desfășurat în municipiul de la poalele Tâmpei în perioada 6-12 septembrie 2021, Opera Brașov  a prezintat două spectacole foarte bine primite, anume „Fantezie în pași de dans” și „Amore all’Opera”.

Cel puțin Gala de Închidere a Stagiunii estivale „Amore all’Opera” ce a avut loc în Piața Sf. Ioan în urmă cu doar patru zile a reprezentat un triumf, în program figurând pagini din marea literatură lirică universală, semnate de Mozart, Verdi, Puccini, Rossini, Bizet etc.  Au primit  calde aplauze, într-adevăr, la „scenă deschisă” vedetele  Anda Pop, Valentina Mărgăraș, Carmen Topciu, Adrian Mărcan, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Liviu Iftene, Asineta Răducan, Nicoleta Chirilă, Valentin Marele, Marian Rește, Mădălina Bourceanu, Sonia Hazarian, Dan Popescu, Maria Catrina, Corina Klein, Cristina Roșu. A dirijat Mircea Holiartoc. Comperajul – Lorand Cristian. Maestru de cor – Dragoș Mihai Cohal. Regia de scenă  – Dan Antipa.

 

 Prima Operă Verde” din România este la…Brașov!

 

Înainte de Deschiderea Stagiunii a avut loc o Conferință de presă la care au luat parte Marilena Aldea – manager interimar, Dan Antipa – director general adjunct, Mihai Irimia – director artistic. Au fost prezenți și scenografa Rodica Garștea, maestrul coregraf Alex. Fotescu și Cecilia Maria Toma, P.R. al instituției.

Din capul locului am aflat că Opera Brașov s-a alăturat celui mai important eveniment dedicat sustenabilității de mediu din țara noastră, „Forumul Orașelor Verzi”, care a avut de curând loc în premieră în municipiul de sub Tâmpa.

Cu acest prilej, în zilele de 10 și 11 septembrie 2021, colectivul brașovean a prezentat două spectacole de mare audiență, Seara de balet „Fantezie în pași de dans”, respectiv Gala „Amore all’Opera”, despre care am relatat mai înainte.

  Impetuosul tenor Mihai Irimia, în calitate de director artistic, a prezentat o parte dintre numeroasele proiecte ce se vor derula,  noua Stagiune dorindu-se a fi un nou restart. Am reținut două activități de mare interes: organizarea în luna octombrie a Galei Verdi (dorință mai veche a spectatorilor) și o nouă ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet în noiembrie.

Există și o NOUTATE ABSOLUTĂ despre care ne-au vorbit pe larg Dan Antipa, directorul general adjunct, și scenografa Rodica Garștea. Ea vizează devenirea instituției pe care o reprezintă în Prima Operă Verde” din România! Acest concept novator se realizează prin colaborarea cu prestigiosul Institut pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu „Ernest Lupan” (IRCEM) din Cluj-Napoca. . Este o premieră ambițioasă care conectează și promovează principiile circularității pentru prima dată pe teritoriul României. Acest demers se dorește a fi începutul unei noi mișcări culturale, punându-se bazele unei colaborări între domeniul artistic și cel al economiei circulare. Pilonii acestei colaborări sunt reprezentați de  scenografie plus anumite domenii tehnice și de consum ce țin de montarea spectacolului liric. Conducerea Operei din Brașov dorește prin acest parteneriat explorarea unor noi căi conceptuale, economice și artistice.

Economia circulară susține nesfârșite bucle și modele de regenerare naturală, iar arta spectacolului este, fără îndoială, cea mai puternică expresie a vieții și a condiției umane sub toate fațetele sale. În practică, această asociere va dezvolta și susține sinergii prin crearea unor metode sustenabile de producție a spectacolelor, prin care să se încurajeze implementarea la scară largă a practicilor competitive, sănătoase din punct de vedere ecologic şi responsabile social, pornind de la nivelul unei instituții de cultură. De asemenea, se vor realiza proiecte aplicativ-practice de protejare a mediului.

Va beneficia în primul rând publicul larg prin educarea sa în aprecierea metodelor sustenabile de folosire a resurselor reciclate în scopuri artistice. Apoi se vor îmbunătăți strategiile zonale de dezvoltare prin integrarea unor cantități considerabile de materiale reciclate în abordarea inedită și aplicabilitatea acestora în sectorul cultural etc. Acest demers a fost expus în cadrul ”Forumului Orașelor Verzi” și va avea următoarele rezultate: ”Spectacole verzi” de Operă cu decor și costume din materiale reciclate; Crearea unei alternative ecologice de producere a scenografiei; Sustenabilitatea proiectului și replicabilitatea lui.

De la organizatori am mai aflat și alte noutăți. Referindu-ne la partea de logistică trebuie spus că s-a reușit renovarea scenei, devenind la ora actuală cea mai modernă din țară! Artizanul și supervizorul operațiunii a fost chiar directorul general-adjunct, Dan Antipa, prezent toată vara în Operă, ca un veritabil ”diriginte de șantier”. Pe lângă  lucrări de reparații și zugrăveli ale scenei s-a înlocuit complet podeaua, veche de zeci de ani. După decopertare, s-a trecut la prinderea și fixarea grinzilor de susținere, refacerea completă a structurii de rezistență a avanscenei și a plăcilor de acoperire a fosei orchestrale. Materialul utilizat a fost lemn de pin nordic (foarte rezistent la trafic intens și suprasarcini), tratat termic și ignifugat, vopsit în negru, rezistent la variațiile de temperatură provocate de utilizarea reflectoarelor. Totodată, s-au realizat și inserat în pardoseală trasee pentru cabluri electrice necesare luminilor de scenă.  Cei mai mulțumiți vor fi  cu siguranță membrii… corpului de balet!

Să mai adăugăm că au fost completate unele posturi  din Orchestră, Cor și Ansamblul de balet. La acest ultim capitol se stă din ce în ce mai bine, după cum ne-a asigurat maestrul coregraf Alexandru Fotescu, sosind patru balerini tineri. Ca un element pitoresc am notat venirea a două balerine taman din…Japonia, care timp de un an vor evolua pe scena Operei din Brașov, beneficiind de o bursă de perfecționare alocată de  statul nipon!!!

  • a realizat și un nou Site al Operei (https://www.opera-brasov.ro/) performant, lizibil, ușor de accesat. Totodată s-a soluționat o dorință mai recentă a unor spectatori, anume achiziționarea biletelor la casă și prin plata cu cardul, nu doar cash, și s-a permanentizat sistemul de rezervare online al tichetelor. Sala de spectacole a fost zilele acestea curățată temeinic la terminarea lucrărilor și igienizată, așteptându-și spectatorii în condițiile sanitare impuse. La evenimentele Operei Brașov accesul spectatorilor va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune

…Așadar, „Sus cortina” și…mult succes!

                                                                                                          Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail