Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor Covasna, Ionuț Neagu, Secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, aflat la prima legislatură în Parlamentul României, se poate lăuda cu o activitate parlamentară susținută în prima sesiune din perioada februarie- iunie a.c.
Într-un comunicat de presă transmis de Cabinetul Parlamentar Senator Ionuț Neagu, către redacția Mesagerul de Covasna, este prezentat un bilanț de activitate pe care îl redăm, în rândurile de mai jos, în totalitate.
„Activitatea parlamentară începută la data de 1 februarie 2021, a cuprins următoarea activitate:
58 de întrebari, interpelări, declarații politice,
17 luări de cuvănt în plen pentru dezbaterea legilor,
15 amendamente și poziționări propuse în comisii, respinse sau admise,
13 propuneri legislative propuse.
Lista completă poate fi accesată urmărind acest link: https://senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=c969f618-7f9a-45b5-a12a-d8a52d8d1cd1
*Statistica nu include depunerea juramântului, momentul exprimării votului verbal, cât și declarațiile politice ce s-au repetat fiind depuse anterior sub formă de întrebări sau interpelări.
O catalogare pe subiecte în ceea ce privește întrebările, interpelările și declarațiile politice arată în felul următor:
De interes local – 12
De interes național – 38
Diaspora – 8
De interes local sunt următoarele:
Reconstrucția podului CF din comuna Budila, județul Covasna, pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului și amenajarea albiei râului Tărlung în zona aferentă.
Asistații sociali din județele Covasna și Harghita
Centura de ocolire a municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
Acordurile de înfrățire și parteneriat administrativ semnate de autorități și colectivități locale de nivel I și II din județele Covasna, Harghita și Mureș cu autorități și comunități locale și/sau regionale de peste hotare
Necesitatea redeschiderii Centrului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, județul Covasna.
Vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul municipiul Sfântu Gheorghe, necesitatea tragerii la răspundere a făptașilor și a reabilitării grupului statuar.
Păstrarea și utilizarea poligonului de tragere al Armatei Române situat între localitățile Sfântu Gheorghe și Arcuș din Județul Covasna
Reabilitarea cimitirelor, monumentelor și operelor comemorative de război ale eroilor români din județele Covasna și Harghita
Demersurile întreprinse pentru extrădarea de către Republica Ungară a infractorului penal Attila Gabor Marko
14 martie – Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș
Cimitirul Militar Internațional din Valea Uzului
Aplicarea practică a prevederilor Recomandării 1201 (1993) a APCE privind egalitatea de tratament în cazul etnicilor români numeric inferiori din județele Covasna și Harghita și al organizațiilor reprezentative ale acestora.
Omorârea ursului Arthur reclamă demiterea ministrului Barna Tanczos și tragerea la răspundere a celorlalți complici. Ucigașul străin trebuie adus în România cu mandat european, pentru cercetări și sancționare.
De interes național:
Limitarea numărului de porcine crescute în gospodăriile românești
Supraprețurile multiple în cazul achiziționării de către CN „Unifarm” S.A. a izoletelor pe targă, a aparaturii medicale și a unor tipuri de materiale de protecție în timpul epidemiei de COVID-19.
Recunoaște România sau nu Republica India drept stat înrudit al minorității rrome, de origine indiană, din România și din alte state?
Numărul mașinilor din dotarea Poliției Române implicate în accidente rutiere în perioada 2016-2021.
Necesitatea ca parlamentarii din Comisiile de control al activității SRI și SIE să depună jurământ de necolaborare cu serviciile secrete ale altor state și să nu dețină cetățenia altor state
Putere vremelnică versus țară
Educație pentru viață, nu pentru sexualizare
Adeverințele verzi de vaccinare, discriminare și limitare
Deviza Serviciului Român de Informații – „Patria a priori
Promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei prin Declarația Consensului de la Geneva, semnată în anul 2020
Creșterea eficienței practice a predării și însușirii limbii române în sistemul educațional din România în cazul persoanelor aparținând minorităților naționale.
Hotărârile Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării anulate de instanțele judecătorești.
Volumele produselor pescărești și de acvacultură din România și a importurilor și exporturilor acestor produse.
România – țara fără niciun centru de stat pentru tratarea alcoolismului, fără niciun spital și fără niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici.
Luarea tuturor măsurilor necesare în vederea neadmiterii confuziei grave între slavii macedoneni și românii macedoneni (machidoni sau aromâni) cu ocazia Recensământului Populației și Locuințelor 2021
Costurile, tirajul, numărul de abonați și eficiența/rentabilitatea economică a publicației „Románia Hivatalos Közlönye” (Monitorul Oficial al României, Partea I, în traducere, în limba maghiară) pe anii 2013-2020.
Drumul Județean 664 care asigură conexiunea între Oltenia (județul Gorj) și Transilvania (județul Hunedoara)
Proceduri ilegale ale Jandarmeriei Române
Testele efectuate privind impactul tehnologiilor 5G asupra sănătății umane și a mediului înconjurător
Asigurarea cadrelor didactice și a elevilor din România cu dispozitive conectate la internet (laptop sau tabletă) pentru învățământul electronic la distanță. Impactul învățământului electronic la distanță asupra elevilor pe plan psiho-emoțional și gradul de eficiență a actului pedagogic de instruire și formare intermediată tehnic.
Gestiunea și performanța managerial-bugetară privind economicitatea, eficiența și eficacitatea modului de utilizare a fondurilor bugetare de stat alocate Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) în perioada 2010-2020.
Motivele reale și temeinice pentru lipsa de celeritate în cazul investigațiilor în dosarul intentat în legătură cu amenințările cu moartea împotriva actriței Maia Ninel Morgenstern, a fiicei sale și a actorilor Teatrului Evreiesc de Stat din București cuprinse în mesaje electronice antisemite de o virulență extremă.
Valoarea coșului minim de consum lunar al populației corespunzător minimului de trai decent și de subzistență din România conform evaluărilor trimestriale ale Institutului Național de Statistică
Explorările arheologice în România anunțate de Institutul și Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei și Muzeul Literaturii „Petöfi” din Budapesta
Colaborarea Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale cu instituții și autorități din Republica Ungară și asistarea de către acest stat vecin a minorității sale înrudite din România.
Statistica actualizată privind numărul de cauze examinate de CEDO în care s-a constatat încălcarea drepturilor omului și libertăților fundamentale de către România și numărul de soluții amiabile comunicate CEDO
Susținerea de către Statul Român a lucrărilor de construcție a Catedralei Naționale de la București.
Colaborarea Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale cu instituții și autorități din Republica Ungară și asistarea de către acest stat vecin a minorității sale înrudite din România.
Cuantumul amenzilor aplicate în perioada epidemiei de COVID19 și măsurile luate în cazul polițiștilor care au abuzat de dreptul de a le aplica românilor sancțiuni contravenționale în timpul stării de urgență și a stării de alertă.
Programul național apicol 2020-2022
Parlamentul nu este emanația Guvernului, ci invers. Drepturile opoziției trebuie respectate. Cer sancționarea oficialilor guvernamentali care se sustrag controlului parlamentar, astfel încălcând legislația!
Este sau nu Republica India stat înrudit pentru minoritatea rromă, de origine indiană, din România?
Democrația
În sfârșit, avem o țară ca afară!
15 martie – o zi neagră pentru națiunea română
Stadiul de implementare a proiectului ”Construcția magistralei de metrou M6 (1 Mai – Otopeni)” din București și gradul de utilizare a grantului acordat de Comisia Europeană.
Complex de măsuri și politică bugetară pentru creșterea procentajului persoanelor cu studii superioare din România
Așa-zisul Plan Kos Karoly aplicat de Ungaria în 16 județe din România.
Acțiunile întreprinse pentru diaspora:
Necesitatea ca organizațiile de utilitate publică ce au ca domeniu de activitate sprijinirea minorităților românești de peste hotare să beneficieze de aceleași scutiri ca și organizațiile persoanelor aparținând minorităților naționale din România
Deblocarea procesului de acordare a compensațiilor românilor din județele Durostor și Caliacra pentru bunurile lor pierdute în favoarea statului bulgar, precum și românilor din județele Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Soroca, Storojineț, Tighina și parțial Dorohoi (Ținutul Herța) pentru bunurile lor pierdute în favoarea Statului sovietic ocupant
Rezilierea protocolului semnat de către Ministerul Educației și Cercetării, cu Asociația nereprezentativă ”Livezile din Paicu” și semnarea de către Ministerul Educației a unui Acord de colaborare cu Societatea de Cultură Macedo-Română, cea mai veche organizație neguvernamentală din România.
Gestiunea și performanța managerial-bugetară, economicitatea, eficiența, și eficacitatea modului de utilizare a fondurilor bugetare de stat alocate organizației Asociația Macedonenilor din România în perioada 2010-2020.
Aplicarea practică a dispozițiilor Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară în cazul cetățenilor români care solicită servicii consulare pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, atât online, cât și la sediul misiunilor diplomatice.
Propunerile Ministerului Afacerilor Externe privind înființarea unor Institute Culturale Române și filiale ale acestora în statele în care există comunități istorice românești.
Neacordarea burselor identitare elevilor români din Ucraina, Serbia și Ungaria în anul de învățământ 2020-2021.
Cât privește ințiativele legislative ele sunt următoarele:
Nr. | Nr. înregistrat | Titlu |
1 | B222/2021 | Propunere legislativă privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare |
2 | B344/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal privind unele măsuri fiscale cu scopul redresării demografice prin încurajarea natalităţii prin deduceri personale din venituri salariale |
3 | L124/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale |
4 | L126/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.215/2016 privind ceremoniile oficiale |
5 | L127/2021 | Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului |
6 | L135/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor |
7 | L144/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice nr.215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali |
8 | L162/2021 | Propunere legislativă pentru declararea zilei de 28 octombrie ca ”Ziua națională a familiilor numeroase” |
9 | L170/2021 | Propunere legislativă pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 |
10 | L171/2021 | Propunere legislativă pentru completarea art.4 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 |
11 | L258/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor |
12 | L93/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților |
13 | L94/2021 | Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale |
Pe această cale așteptăm sugestiile, părerile cetățenilor.
Pentru audiențe cu programare prealabilă la numărul de telefon 0771 756 935 sau prin email la următoarea adresă [email protected].
Audiențele au loc în fiecare vineri între orele 10:00-17:00 la sediul din Bvd. Grigore Balan, nr. 20, bl. 24, sc. B, ap. 4, Sfântu Gheorghe.”
M.D.C.