O barieră plutitoare pentru colectarea deşeurilor a fost amplasată, joi, pe râul Olt de către reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Covasna şi Asociaţiei Mai Mult Verde, în cadrul campaniei de ecologizare „Oltul cu apele curate”.
Potrivit specialiştilor, bariera în lungime de 16 metri, montată la confluenţa râului Olt cu pârâul Debren în municipiul Sfântu Gheorghe, va stopa deşeurile aduse de ape, canalizându-le spre mal, după care vor fi colectate de către voluntari.
„Este o parte gonflabilă care este ancorată de cele două părţi ale malului, aceasta pluteşte la nivelul apei şi în jos are cam un metru de plasă. Peturile şi deşeurile plutitoare care vin se opresc în aceasta, iar curentul de apă, fiind amplasat în curbură, le conduce către unul din maluri, unde se poate intra cu o maşină sau cu orice şi se pot ulterior aduna”, a declarat Sandor Laszlo, inginer-şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna.
Reprezentantul Fundaţiei Comunitare Covasna, Torro Attila, a precizat că această acţiune reprezintă preambulul unei ample campanii de ecologizare a râului Olt, ce va avea loc în data de 11 septembrie şi la care vor participa câteva sute de voluntari din aproape 30 de localităţi din judeţele Covasna şi Harghita, prin care trece acest râu.
„Facem igienizare de la izvorâre până la ieşirea râului Olt din judeţul Covasna, asta înseamnă cam 130-140 de kilometri. Avem deja punctele unde sunt probleme, avem coordonatele GPS unde sunt mai multe deşeuri şi normal că în unele locuri va trebui să intervenim şi cu utilaje grele, pentru că nu pot fi înlăturate cu forţa umană, sunt şi cărămizi, beton şi resturi de materiale de construcţii”, a afirmat Torro Attila.
Tot în cadrul acestui proiect au fost identificate locurile din apropierea râului Olt unde se depozitează ilegal deşeuri şi vor fi amplasate camere de supraveghere pentru descurajarea acestui fenomen.
Proiectul se derulează în cadrul programului „Cu Apele Curate”, iniţiat în 2019 de Asociaţia Mai Mult Verde, iar obiectivul este de a extinde acţiunile de ecologizare şi pe alţi afluenţi ai Dunării pentru a împiedica deversarea deşeurilor în fluviu şi ulterior în Marea Neagră.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES