Anul acesta, 2021, ne-a arătat din nou cât de mici și vulnerabili suntem în fața forțelor dezlănțuite ale naturii. Recentele inundații și incendii devastatoare produse în diferite zone ale planetei sunt o dovadă în acest sens.

 

Din nefericire, lucrurile nu se vor opri aici, căci încălzirea globală nu este o glumă sau o „teorie falsă”, cum o numesc unii, ci un fenomen extrem de periculos pentru viața terestră, care se dezvoltă și ia amploare sub ochii noștri pe an ce trece, încât viitorul nu pare deloc liniștitor.

 

Ultimul raport al ONU, întocmit „pe baza a peste 14.000 de articole științifice”, atrage atenția că „Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice”. Antonio Guterres, secretarul general al ONU, spune că: „Acest raport ar trebui să pună punct industriei cărbunelui și a carburanților, înainte să ne distrugă planeta” (sursa: descopera.ro ). În viziunea acestui raport, neacordarea atenției acestor recomandări și neaplicarea unor soluții care să ducă la reducerea temperaturii globale, cauzată în mare parte de oameni prin industrializarea excesivă, va duce în anii următori la „secetă extremă, incendii și inundații, iar penuria de alimente va crește dramatic”. Concluzia raportului este că ne aflăm în momentul critic și „dacă nu acționăm acum, din păcate nu vom mai avea timp”, după cum declara pentru The Observer Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu cea de-a 26-a Conferință a ONU privind schimbările climatice (COP26). Cu alte cuvinte, încă ne-a mai rămas foarte puțin timp pentru a începe să acționăm în acest sens, dacă vrem să salvăm planeta și viața pe Pământ.

 

În prezentul pe care-l trăim, deja a început marea schimbare. Incendiile apocaliptice care îngrozesc lumea în unele regiuni ale globului terestru, din SUA, Europa, Asia și chiar în Rusia,  până aproape de Moscova, sunt o dovadă a creșterii temperaturii globale, iar tendința pare urcătoare, cu fiecare an care trece. În lupta cu stihiile naturii, Omul pare neputincios, însă voința și inteligența lui, puse în slujba binelui, poate săvârși miracole. Un episod actual din această luptă inegală impresionează cu adevărat. Este vorba despre cei 108 pompieri trimiși de statul român să ajute la stingerea incendiilor din insula grecească Evia. Maniera în care aceștia se luptă neîncetat cu focul i-a făcut pe jurnaliștii greci să-i asemuiască cu niște extratereștri, potrivit unei publicații din Grecia (după News.ro). De fapt noi mai degrabă am spune că pompierii noștri sunt niște „îngeri salvatori” coborâți în „Infern” să salveze vieți:

 

„Pompierii români care au venit în țara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția  vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau mașini, pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate”, scrie publicația fimes.gr.

 

Ceea ce impresionează în această descriere este organizarea exemplară a echipelor de pompieri români, implicarea totală și ingeniozitatea acțiunilor de pe „câmpul de luptă”. Și în această dăruire totală în scopul îndeplinirii misiunii lor, nu e de mirare că ei par niște extratereștri sau „îngeri” veniți din cer pentru a salva viețile și bunurile oamenilor. Bravo celor care i-au pregătit! Ei sunt de fapt „oglinda unei țări dezvoltate”, ei sunt exemplu nu doar pentru cum ar trebui să fie cu adevărat românii, și mai ales politicienii români! Ne pare rău că se cuvine  s-o spunem, dar dacă și „echipele guvernamentale” ar acționa precum acești pompieri, România ar ajunge în scurt timp o țară cu adevărat dezvoltată, însă cum nu este deloc așa, să ne mândrim măcar cu pompierii…

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail