Membru al Academiei Române, geologul Ioan I. Bucur s-a născut la 10 august 1951.

A studiat la Sibiu, la Liceul Brukenthal, apoi la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai”, unde în 1975 şi-a luat diploma de geolog, iar în 1991 a devenit „Doctor în geologie” cu teza „Studiul Jurasicului şi Cretacicului din compartimenul central al zonei Reşiţa-Moldova Nouă”, conform site-ului www.ubbcluj.ro şi paginii de facebook a Academiei Române Filiala Cluj-Napoca.

După finalizarea studiilor, în perioada 1975-1980 a lucrat în domeniul cercetării geologice (prospecţiuni şi explorări) în cadrul Întreprinderii de Prospecţiuni Geologice „Banatul” din Caransebeş.

În 1980 a ocupat prin concurs postul de asistent titular în cadrul Catedrei de geologie-paleontologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, urmând întregul parcurs didactic, până la postul de profesor (din 1998). În cadrul aceleiaşi universităţi, a fost şef al Catedrei de geologie-paleontologie (1995-1999), decan al Facultăţii de Biologie şi Geologie (2000-2004) şi director al Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat – CSUD (2016-2020).

Totodată, a desfăşurat o bogată activitate didactică în străinătate, susţinând cursuri prin intermediul programelor ERASMUS (SOCRATES) şi CEEPUS la Institutul de Paleontologie din Erlangen (Germania), Institutul Dolomieu din Grenoble (Franţa), Universitatea „Comenius” din Bratislava (Slovacia) şi Universitatea „Jagellonă” din Cracovia (Polonia). A fost profesor invitat la universităţi din Franţa, SUA, Turcia.

Activitatea sa de cercetare s-a axat în principal pe studiul rocilor carbonatice, cu aprofundarea aspectelor micropaleontologice şi de microfacies. Contribuţiile ştiinţifice cele mai importante vizează studiul algelor calcaroase şi al foraminiferelor de şelf carbonatic din depozite mezozoice. Cercetările efectuate în acest domeniu au adus contribuţii importante la cunoaşterea biodiversităţii calcarelor mezozoice din Carpaţii româneşti şi din alte zone ale domeniului tetysian, potrivit paginii de facebook a Academiei Române Filiala Cluj-Napoca.

Rezultatele cercetărilor au fost prezentate în peste 300 de lucrări apărute în ţară şi în străinătate. Multe dintre lucrările publicate au fost prezentate la reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale. De asemenea, a organizat o serie de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale: al 2-lea, al 7-lea şi al 10-lea Simpozion român de paleontologie (Cluj-Napoca, 1999, 2009 şi 2015), al 4-lea Simpozion regional al International Fossil Algae Association (Cluj-Napoca, 2001), al 10-lea Simpozion internaţional de alge fosile (Cluj-Napoca, 2011).

A fost redactor-şef al revistei „Studia Universitatis Babeş-Bolyai, seria Geologie” (1995-2000 şi 2005-2012); redactor-şef al revistei „Acta Palaeontologica Romaniae” (din 2012); membru în colegiile de redacţie ale unor publicaţii internaţionale de profil: „Facies”, „Geologica Carpathica”, „Carnets de Géologie”, „Central European Geology”, „Revue de Micropléontologie”.

A fost membru al CNATDCU (2016) şi al Consiliului CNCSIS (2006-2009). Membru al Societăţii Geologice a României, al Societăţii Paleontologilor din România (preşedinte între 2000-2005), dar şi al unor asociaţii internaţionale.

A primit Premiul „Grigore Cobălcescu” al Academiei Române (1999) pentru cartea „Depozitele mezozoice din zona Reşiţa-Moldova Nouă” şi distincţii ale Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca pentru cercetare şi inovare instituţională (2003-2012).

Membru corespondent (din 30 martie 2010), a devenit apoi membru titular al Academiei Române (la 4 noiembrie 2016).

AGERPRES

Sursa foto: www.acad-cluj.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail