Studiu privind „inteligenţa economico-financiară” a tinerilor din Sfântu Gheorghe
Un studiu privind „inteligenţa economico-financiară” a tinerilor din Sfântu Gheorghe, realizat de Asociaţia Junior Business Club, relevă că aceştia stăpânesc noţiunile la nivel teoretic, dar nu au capacitatea de a le aplica în practică.
Coordonatorul proiectului, Karacsony Zsolt, care a prezentat, marţi, rezultatul sondajului, a declarat că prin intermediul chestionarelor s-a dorit să se afle, printre altele, dacă absolvenţii de liceu au cunoştinţe economico-finaciare, dacă ştiu să planifice un buget, să economisească, să facă investiţii şi să gestioneze o situaţie de risc financiar.
Potrivit acestuia, rezultatele sondajului relevă că din cei 418 elevi care au răspuns chestionarului, peste 85% au definit corect noţiunile, dar puţini îşi planifică investiţiile ori au o viziune pe termen lung.
„Majoritatea tinerilor, peste 80%, cumpără ce le place, iar banii rămaşi îi planifică (…). 40% sunt dispuşi să facă investiţii pe termen foarte scurt şi 49% pe termen de 1-2 ani, iar cei mai mulţi nu sunt dispuşi să-şi asume niciun fel de risc financiar”, a declarat Karacsony Zsolt.
Concluzia studiului este că tinerii ştiu „teoria banului, dar în viaţa practică nu se vede acest lucru”, a mai adăugat acesta.
Preşedintele Asociaţiei Junior Business Club, Kelemen Szilard, a menţionat că pornind de la aceste date, vor fi derulate o serie de acţiuni pentru ca pregătirea teoretică a elevilor să fie completată şi cu cea practică. Unul dintre proiectele pe care mizează asociaţia este intitulat „12 luni, 12 antreprenori”, prin intermediul căruia se oferă tinerilor posibilitatea de a se întâlni, a discuta şi a învăţa din experienţa unor oameni de afaceri cu succes.
„Vedem că teoria e bine organizată, dar practica lasă de dorit. Elevii învaţă abia în clasa a X-a materia despre antreprenoriat, iar în a XI-a despre economie. Nu e de ajuns să înveţe numai la liceu, pregătirea pentru afaceri trebuie să înceapă mult mai repede, chiar de la grădiniţă sau din clasa I”, a spus Kelemen Szilard, potrivit căruia asociaţia pe care o conduce va elabora un mic „abecedar economic” pentru copii, cu noţiuni explicate pe înţelesul lor.
Acesta a mai spus că, din păcate, mulţi dintre tinerii din ziua de azi nu au un scop în viaţă, nu au o viziune asupra viitorului, mulţumindu-se să trăiască pe banii părinţilor. Kelemen Szilard le-a dat şi un sfat părinţilor – să-şi pună copiii la treabă pentru a vedea cât de greu se câştigă un ban şi să înveţe astfel să-l preţuiască.
Sondajul al cărui rezultat a fost prezentat marţi a fost realizat anul trecut pe un eşantion de 418 elevi de la şapte licee din municipiul Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES