La 6 august, anual, este marcată Ziua Hiroshima, când la monumentul funerar din Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, Japonia, are loc „Ceremonia păcii”, dedicată celor 140.000 de victime ale exploziei bombei nucleare de la Hiroshima, potrivit https://visithiroshima.net/.

Aproximativ 50.000 de persoane, rude ale celor dispăruţi, vizitatori locali, precum şi ambasadori şi demnitari din aproximativ 70 de ţări, se adună aici pentru a comemora spiritele celor ucişi de bomba atomică şi, de asemenea, pentru a se ruga pentru o pace mondială durabilă.

Desfăşurată practic în fiecare an începând din 1947, la doar doi ani după ce a fost aruncată bomba atomică, în cadrul acestei ceremonii sunt prezentate declaraţii de pace din partea prim-ministrului Japoniei, a primarului din Hiroshima şi a altor personalităţi notabile.

În dimineaţa zilei de 6 august, la ora 8:15 (ora Japoniei), marcând momentul exact în care a fost aruncată bomba atomică, clopotele sună în temple, sirenele se aud în tot oraşul şi cetăţenii din Hiroshima ţin un moment solemn de reculegere. Spre seară, se desfăşoară „Ceremonia lampioanelor cu mesaj de pace”. Oamenii scriu mesaje de pace pe aceste lampioane, care, lansate pe râul Motoyasu, trec direct prin faţa Domului Bombei Atomice.

Memorialul Păcii de la Hiroshima sau Domul Bombei Atomice (Genbaku Dome) reprezintă unica structură rămasă în picioare în zona distrusă de bombardamentul atomic din 6 august 1945. Domul Bombei Atomice din Hiroshima a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996.

Clădirea, o fostă sală de expoziţii construită între 1914-1915, a intrat într-un proces de conservare odată cu reconstrucţia oraşului. În 1966, Consiliul local a adoptat o rezoluţie prin care clădirea urma să fie păstrată în aceeaşi stare pentru totdeauna, potrivit http://whc.unesco.org/, fiind un puternic simbol al celei mai distructive forţe create de om şi reprezentând, totodată, speranţa pentru pacea mondială, dar şi pentru eliminarea armelor nucleare.

În amintirea celor 140.000 de vieţi umane de neînlocuit care s-au pierdut, fie în ziua bombardamentului, fie în lunile care au urmat, şi a celor care au supravieţuit bombei atomice (peste 150.000), care suferă din cauza efectele sale chiar şi astăzi, se urmăreşte, cu prilejul acestei zile, promovarea unei politici de pace împotriva războiului şi, în aceeaşi măsură, sensibilizarea opiniei publice cu privire la ameninţarea reprezentată de armele nucleare şi de energia nucleară, notează latestnews.fresherslive.com/.

***

În august 1945, operaţiunile militare ale celui de-Al Doilea Război Mondial continuau în Pacific, în timp ce în Europa războiul se încheiase la 9 mai.

Oraşul japonez Hiroshima, un centru industrial cu aproximativ 350.000 de locuitori, situat la aproximativ 800 km de Tokyo, a fost selectat ca primă ţintă. După ce a ajuns la baza SUA de pe insula Tinian din Pacific, bomba cu uraniu-235, de peste 9.000 de kilograme, a fost încărcată la bordul unui bombardier B-29 modificat, botezat „Enola Gay”. La 6 august 1945, bombardierul, pilotat de colonelul Paul W. Tibbets Jr., a lansat la ora locală 08.15, deasupra oraşului japonez Hiroshima, prima bombă atomică, „Little Boy”. Explozia egală cu 12.000-15.000 tone de TNT a distrus oraşul în proporţie de 90% şi a ucis instantaneu 80.000 de oameni; zeci de mii de oameni au murit ulterior în urma expunerilor la radiaţii, notează www.history.com.

Distrugerea Hiroshimei nu a provocat o predare imediată a japonezilor. La 9 august 1945, maiorul Charles Sweeney a zburat cu un alt bombardier B-29, „Bockscar”, de la Tinian. Norii groşi care acopereau ţinta principală, oraşul Kokura, l-au condus pe Sweeney spre o ţintă secundară, Nagasaki, unde bomba de plutoniu „Fat Man” a fost aruncată la ora 11:02. Mai puternică decât cea folosită la Hiroshima, bomba a cântărit aproape 10.000 de kilograme şi a fost construită pentru a produce o explozie echivalentă a 22 de kilotone de TNT. Aşezarea geografică a oraşului Nagasaki, în văile înguste dintre munţi, a redus efectul bombei, limitând distrugerea la o zonă de circa 4.200 de metri pătraţi. Explozia a determinat la momentul impactului şi ulterior între 40.000 şi 80.000 de victime.

La 15 august 1945, împăratul Japoniei, Hirohito, anunţa la radio capitularea necondiţionată a Japoniei, consemnând astfel sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Armistiţiul a fost semnat la 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri.

AGERPRES

* Explicaţie foto din deschidere: Lampioane cu mesaje de pace sunt lansate pe apă în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, Japonia (6 august 2019).

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail