Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş vrea să marcheze pentru posteritate locurile în care au fost dărâmate biserici ortodoxe şi greco-catolice, precum şi monumente româneşti.

Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat ieri, pentru AGERPRES că „în timpul ocupaţiei fasciste ungare, în localităţile din judeţele Covasna şi Harghita au fost dărâmate samavolnic 25 de biserici şi capele ortodoxe şi greco-catolice, precum şi zeci de clopotniţe şi troiţe ridicate cu sprijinul românilor de peste Carpaţi”. Acesta a menţionat, totodată, că, potrivit unor documente de arhivă descoperite recent, în toamna anului 1940 reprezentanţii regimului horthyst au dărâmat monumentul poetului Andrei Mureşanu ridicat în Sfântu Gheorghe.

„Documentarea pentru redactarea volumului „Cronologie istorică – Sfântu Gheorghe (Sângiorgiu) – 550 de ani de atestare ca oraş”, lucrarea aflată în curs de editare, a făcut posibilă depistarea unor noi documente referitoare la pierderile suferite de patrimoniul cultural românesc din Sfântu Gheorghe şi din întreaga zonă a Arcului Intracarpatic în anii ce au urmat Dictatului de la Viena, din 30 august 1940. Printre aceste pierderi s-a aflat şi monumentul lui Andrei Mureşanu, ridicat în parcul central al oraşului Sfântu Gheorghe”, spune dr. Ioan Lăcătuşu.

Potrivit acestuia, după cedarea Transilvaniei de nord-est în urma Dictatului de la Viena, aceeaşi soartă au avut-o şi biserica de lemn adusă din Maramureş în vara anului 1940 şi înălţată în curtea Centrului Străjeresc (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” de astăzi), troiţa ridicată în aceeaşi incintă, donată de profesorii şi elevii Liceului industrial din Buzău, troiţa din incinta batalionului de Vânători de Munte şi troiţa din faţa Bisericii ortodoxe vechi din Sfântu Gheorghe, unde în anul 1995 a fost ridicată statuia mitropolitului Andrei Şaguna.

Lăcătuşu a mai spus că pierderile suferite de patrimoniul cultural românesc nu mai pot fi recuperate, dar pentru posteritate, Forumul Civic, ce reuneşte mai multe ONG-uri din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, va marca atât monumentele, cât şi cele 25 de biserici distruse. Acest demers a fost început în anul 2000 de Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, care a montat cruci în locul fostelor biserici din Căpeni, Reci şi Vârghiş demolate între anii 1940-1941.

„Un minimum de fapte reparatorii, faţă de aceste grele pierderi ale patrimoniului cultural românesc din zonă l-ar reprezenta reconstruirea sau, după caz, marcarea locurilor acestor monumente pentru a vorbi generaţiilor prezente şi celor viitoare despre istoria zbuciumată a românilor din această parte de ţară”, a conchis dr. Ioan Lăcătuşu.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail