Chinezii sunt un popor harnic, disciplinat și inteligent, țara lor aflându-se în elita mondială a marilor puteri, dominând scena alături de SUA și Rusia. În timp ce noi, românii, în disperarea noastră de a-i ajunge din urmă pe alții, ne tărâm cu „viteza melcului”, chinezii au ajuns deja în era cosmică, cu viteze supersonice, și cât de curând îi vom vedea cucerind alte planete.

 

Ce facem noi și ce fac ei? Păi noi sărim zilnic dintr-un scandal în altul, ne ciorovăim pe la toate colțurile, ne călcăm în picioare și ne dăm pumni pentru a ajunge cât mai sus pe scara puterii, ne vindem bogățiile țării, ba chiar și țara „la bucată”, cum spunea cineva, ne plângem de milă și așteptăm să ne cadă din cer fericirea, ne lăsăm mereu păcăliți de promisiunile mincinoase ale celor care se laudă că ne vor binele, și ne rugăm la toți sfinții să se schimbe ceva ca să trăim mai mulțumiți cu toții, nu doar unii. Și în acest timp chinezii, deși au depășit miliardul ca număr, își văd de treabă și lucrează la unison precum albinele într-un stup. Și nu orice și oricum, proiectele lor sunt faraonice.

 

Ultimul proiect al chinezilor în domeniul tehnologiei și transporturilor este de-a dreptul surprinzător. Dintr-un articol apărut în 08.06.2021 (sursa Descopera – Word), sub semnătura Mihaelei Stoica, aflăm mai multe detalii: „China are în plan să construiască o linie de tren de mare viteză care să se întindă pe 13.000 de kilometri și să traverseze China continentală, apoi prin Siberia, în estul Rusiei, pe sub mare prin strâmtoarea Bering în Alaska, peste vârfurile stâncoase din Yukon, Canada, și în Columbia Britanică, și să ajungă în final în SUA. Odată construită, chinezii ar putea extinde și mai mult rețeaua lor de trenuri de mare viteză, ajungând până în fiecare colț al SUA, potrivit IFL Science.” Un astfel de tren, cu levitație magnetică, ar urma să se deplaseze printr-un tunel  subacvatic (de patru ori mai mare decât cel din Canalul Mânecii) la trecerea prin Strâmtoarea Bering. Bineînțeles, nici costul acestui proiect nu este neglijabil, circa 200 de miliarde de dolari, însă la seriozitatea cu care lucrează chinezii orice este posibil. Până una alta roverul lor a ajuns pe planeta Marte, de unde transmite imagini nemaivăzute. Și cum cursa pentru cucerirea spațiului galactic a început, n-ar fi de mirare dacă ar câștiga-o China, de ce ar fi chinezii printre primii doar pe Pământ?

 

Am spune totuși că, deși în locul Chinei ne-am fi dorit să fie România, noi, ca specie umană trebuie să ne mândrim cu orice nouă cucerire a științei, fie pe pământ, fie în spațiul cosmic, cu orice proiect realizat, atât timp cât acesta este în beneficiul întregii omeniri.

 

Mihai Trifoi

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail