Un proiect ce are ca scop sprijinirea persoanelor sărace şi marginalizate din municipiul Sfântu Gheorghe prin oferirea de servicii integrate pentru incluziune socială, cofinanţat din fonduri europene cu peste 4,5 milioane de lei, a fost lansat miercuri de autorităţile locale şi organizaţiile partenere.
Potrivit iniţiatorilor proiectului Prospera Sepsi, acesta va implica cel puţin 600 de persoane defavorizate din trei zone ale municipiului, respectiv din cartierele Orko, Ciucului şi zona Câmpul Frumos, iar o echipă formată din 36 de mentori va lucra în următorii doi ani cu grupurile ţintă, sprijinindu-i pe membrii acestora în viaţa şi activităţile de zi cu zi pentru a-i ajuta să iasă din situaţia dezavantajată.
„Municipiul Sfântu Gheorghe are o strategie privind reducerea sărăciei în comunităţile din oraş. Este o problemă mult mai complexă decât asfaltarea, de exemplu, şi e foarte important să fie implicaţi oameni de specialitate din diverse domenii. Dorinţa noastră este ca în cele trei cartiere marginalizate să reuşim să implementăm o serie de proiecte împreună cu cei care trăiesc în aceste zone ale oraşului cu scopul de a reduce sărăcia. Proiectul este unul extrem de curajos. Scopul nostru nu este de a da peşte oamenilor cu probleme, ci de a încerca să-i învăţăm să pescuiască”, a declarat primarul municipiului, Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
Directorul sectorului social al Caritas Alba Iulia, Ludescher Laszlo, a declarat că acest proiect este rodul multor ani de muncă asiduă, adăugând că sărăcia extremă nu va putea fi eradicată în doi ani, dar vor putea fi luate măsuri concrete pentru a o reduce.
„Se spune că un lanţ este atât de puternic pe cât de puternică este veriga sa cea mai slabă şi dacă noi ne ocupăm de această verigă, să zic aşa în ghilimele, atunci lanţul în întregime va fi mai puternic (…) Acest proiect îi va ajuta pe locuitorii din aceste trei cartiere să devină mai puternici şi să se apropie de standardele de viaţă ale populaţiei medii din oraş. Acesta este un parteneriat între întreprinderi, sectorul civil, instituţiile publice şi municipalitate care investeşte nu doar în drumuri, clădiri, asfalt şi beton, ci şi în oameni”, a declarat acesta.
Managerul de proiect din partea Caritas Alba Iulia, Kerezsi Hajnalka, a precizat că în cadrul acestuia vor fi create, printre altele, servicii sociale şi socio-medicale care să funcţioneze pe termen lung în centrele comunitare, vor fi acordate servicii de calificare, recalificare şi inserţie pe piaţa muncii, precum şi pentru reducerea abandonului şcolar în rândul copiilor din aceste comunităţi.
„Proiectul e gândit la nivel de familie, vizând copiii şi tinerii adulţi care sunt capabili să muncească. Persoanele în vârstă pot participa la activităţi de consolidare a unităţii familiei. În acest fel, ei se pot dezvolta şi deveni mai puternici împreună, deoarece se pot obţine rezultate pe termen lung mai degrabă decât individual”, a menţionat aceasta.
Valoarea totală a proiectului este de 4,96 milioane de lei, din care 4, 67 milioane reprezintă finanţarea din partea Uniunii Europene.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES