În perioada aprilie – mai 2021, echipa de arheologi din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe (MNCR), formată din Dan Buzea (responsabil proiect), Alexandru Popa și József Puskás (membri în echipa de cercetare), a realizat cercetări arheologice în situl Dealul Mic/KisHegy (Repertoriul Arheologic Național (RAN): 85742.06.”) din localitatea Sântimbru, comuna Sâncrăieni, jud. Harghita. Activitatea s-a realizat conform Autorizației de cercetare arheologică preventivă, Nr. 176 din 29.03.2021, emisă de Ministerul Culturii.
Cercetarea arheologică preventivă s-a realizat în cadrul proiectului „Modernizarea activității I.I. Csiszer Zsombor prin construire și dotare adapost pentru vaci de lapte și anexe, spații pentru procesare și comercializare, achiziții utilaje agricole” pe o suprafață de 2780 mp, în zona sitului arheologic Santimbru – Dealul Mic (KisHegy), și a fost finanțată de beneficarul acestui proiect, domnul Csiszer Zsombor .
Satul Sântimbru aparţine comunei Sâncrăieni şi este situate în câmpia Oltului, în partea estică a Munţilor Harghita de Sud, la 11 km de Miercurea-Ciuc pe DJ 123 A.
De-a lungul timpului, pe teritoriul localităţii Sântimbru au fost descoperite vestigii arheologice atribuite preistoriei (epoca bronzului și Hallstatt), perioadei La Tène dacic (sec. III-I a. Hr.), precum şi perioadei romane și post-romane, sec. II-III d. Hr.
În urma cercetărilor arheologice preventive din anul 2021 de la Sântimbru – Dealul Mic/KisHegy, au fost descoperite și cercetate 38 de complexe arheologice formate în special din „gropi” (de diferite forme și dimensiuni), atribuite chronologic perioadei mijlocii a epocii bronzului (Cultura Wietenberg) și perioadei finale a epocii bronzului (Cultura Noua).
Cu această ocazie au fost descoperite cantități importante de material ceramic specific perioadei epocii bronzului, obiecte din piatră (râșnițe, pisătoare, gresii etc.), obiecte din lut ars (jetoane, fusaiole, capete de băț etc.), obiecte din os (vârf de săgeată), obiecte din bronz (un ac cu capul rulat) și o cantitate semnificativă de resturi de oase animaliere. Acestea din urmă sunt surse important cu privire la speciile de animale crescute, eventual vânate de comunităţile din epoca bronzului.
Prin cercetarea arheologică preventivă efectuată la Sântimbru – Dealul Mic/KisHegy, au fost puse în evidență urme de utilizare a terenului caracteristice perioadei mijlocii a epocii bronzului (cca. 1800-1500 a. Hr.) și finalul epocii bronzului târziu (cca. 1500 – 1200 a. Hr.).
Materialul arheologic descoperit în „gropile” cercetate la Sântimbru – Dealul Mic/ KisHegy își găsește analogii în siturile preistorice din Depresiunea Ciucului (ex. Situl Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetății”, pentru locuirea din perioada mijlocie a epocii bronzului (cultura Wietenberg) și în Depresiunea Sfântu Gheorghe, în cadrul siturilor de la Zoltan-Nisipărie (sat Zoltan, com. Ghidfalău, jud. Covasna) și Olteni-Carierea de nisip (sat. Olteni, com. Bodoc, jud. Covasna), pentru locuirea din perioada finală a epocii bronzului (Cultura Noua).
Materialul arheologic descoperit cu ocazia cercetărilor arheologice preventive de la Sântimbru – Dealul Mic/ KisHegy este în curs de prelucrare și analiză științifică, și a intrat în administrarea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.
https://www.facebook.com/mncro