Strategia privind reciclarea materialelor plastice a fost aprobata in 2018 de Comisia Europeana, si are scopul de a sustine tranzitia spre o economie circulara. Documentul oficial propune masuri pentru a imbunatati actvitatea de reciclare, colectare, sortare si reciclare a produselor din plastic.

Directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje a fost imbunatatita cu noi obiective in materie de reciclare: 50% pentru 2025 și 55% pentru 2030. In contextul in care, in Romania, 95% dintre produse sunt ambalate, companiile sunt obligate prin lege sa valorifice deseurile provenite din ambalaje si sa le raporteze catre autoritatile din domeniu. Companiile au un sprijin: asa-numitele OTR-uri, care preiau reciclarea deseurilor din plastic, dar si raportarea catre autoritatile responsabile lunar, pana in data de 25. Afla mai multe!

 

Deseurile din plastic, o problema extrem de grava la nivel mondial

Exista studii care arata impactul extraordinar de negativ pe care il are dispersia materialelor plastice in mediu. Atat ecosistemele terestre, cat si ecosistemele marine, sunt profund afectate de aruncarea deseurilor provenite din plastic. Statisticile arata o cantitate intre 4,8 si 12,7 milioane de tone de materiale plastice care ajunge in oceane in fiecare an. In Europam 85% din deseurile care se gasesc pe plaja sunt provenite din mase plastice, in timp ce 43% dintre ele reprezinta articole de unica folosinta create din plastic. In anumite cazuri, arata specialistii, incinerarea este cea mai buna solutie pentru a gestiona deseurile de plastic, ce contin substante toxice, dar exista si alte solutii tehnologice si normative. Toate masurile legislative active astazi au pornit de la aceste realitati covarsitoare, de care trebuie sa tinem cont.

 

Obligatia companiilor de a declara, a valorifica si a recicla deseurile de ambalaje

Indiferent de domeniul in care activeaza, companiile care – prin activitatea lor – au de a face cu ambalajele, au obligatia legislativa de a declara, a valorifica si a recicla deseurile, conform normelor impuse. Prin OUG 74/2018 au aparut noi reguli pentru sistemul de gestionare a deseurilor provenite din ambalaje. Atat companiile care importa produse ambalate, cat si firmele care le achizitioneaza intracomunitar pentru uz propriu, au responsabilitate directa pentru toate tipurile de deseuri generate: ambalaje primare, ambalaje secundare, ambalaje tertiare utilizate pentru ambalarea produselor. In caz contrar, exista sanctiuni dure.

 

Un mecanism simplu si extrem de eficient: colaborarea cu operatori de transfer al responsabilitatii

In Uniunea Europeana este deja o practica recurenta, aceea de a colabora cu un OTR. Organizatia de Transfer de Responsabilitate se angajeaza ca in numele companiilor sa colecteze ambalajele de plastic, sticla sau metal, si sa le livreze – in conditiile optime, prevazute prin lege – catre companiile de reciclare. Nimic mai simplu! Si tara noastra s-a aliniat la acest tip de solutie, existand astazi firme care au semnat contracte cu OTR-uri, pentru a-si delega responsabilitatile de acest tip. OTR-urile colecteaza – in numele firmelor –  ambalaje, dar si prezinta dovezi catre autoritati, prin care demonstreaza atingerea obiectivelor impuse prin lege. Un OTR trebuie sa arate ca a recuperat sau reciclat minim 60% din cantitatea de ambalaje puse pe piata. Companiile au, astfel, un real sprijin in indeplinirea acestor indatoriri esentiale.

Ecologic3rambalaje.ro, un OTR reciclare cu o vasta experienta in Romania

Vrei sa colaborezi cu cel mai bun OTR reciclare? Poti avea incredere in Ecologic3rambalaje.ro, cu cea mai indelungata activitate in Romania. Aceasta companie este licentiata cu Licenta nr.3/2019 de catre Ministerul Mediului, are un vast portofoliu de colaboratori si un sistem informatic propriu de gestiune.

 

Date de contact:

Tel: 0239.680.500

E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail