Primăria Sfântu Gheorghe va semna săptămâna viitoare contractul pentru cumpărarea fostei Fabrici de ţigarete, care şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape zece ani, intenţia autorităţilor fiind de a reabilita clădirile şi a le introduce în circuitul public.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi că tranzacţia se va încheia la suma de 4,9 milioane de euro, care va fi achitată în patru tranşe egale până la finele anului viitor.
„Contractul pentru Fabrica de ţigarete se va semna săptămâna viitoare. Am primit acordul creditorilor, mai ales al ANAF-ului, pentru că este creditor de 96% sau ceva de genul acesta, ca să plătim în rate. Deci se vor plăti patru rate egale: prima rată va fi plătită săptămâna viitoare la semnarea contractului, a doua rată în luna decembrie, cea de-a treia rată anul viitor în iunie şi a patra tot anul viitor în decembrie. (…) Suma totală este de 4,9 milioane de euro. (…) Aş vrea să reflectez asupra unor comentarii: deci nu oraşul a vândut Fabrica de ţigarete, ci statul a privatizat Fabrica de ţigarete, ca să lămurim acest lucru, să fie clar pentru toată lumea. Deci statul a privatizat Fabrica de ţigarete, societatea care a privatizat-o a intrat în faliment, iar noi acum salvăm Fabrica de ţigarete, respectiv clădirile monument istoric prin faptul că le cumpărăm. Deci nu noi am vândut şi acum răscumpărăm, ci statul a vândut şi noi cumpărăm”, a declarat pentru AGERPRES primarul Antal Arpad.
Practic, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe şi-au exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar, iar după cumpărare vor să înfiinţeze aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment după modelul „Palatului minunilor” din Budapesta, precum şi spaţii destinate copiilor şi tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber.
Tot aici ar putea funcţiona din toamnă viitoarea Facultate de Arte Plastice înfiinţată de Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania, în parteneriat cu Universitatea din Pecs (Ungaria).
Fabrica de ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile „legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat.
În ultimii ani, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au achiziţionat mai multe imobile şi terenuri, printre acestea numărându-se fostul IAS de la Câmpu Frumos în locul căruia a fost construit Parcul Industrial, Casa Bene unde a fost amenajat Muzeul Cinegetic, fostul sediu al Băncii Naţionale Române, unde va fi înfiinţat Centrul de Inovare şi Start-up Design Bank, fostul Hotel Bodoc din centrul oraşului, care va fi demolat şi în locul căruia va fi construit un centru cultural şi de tineret, precum şi fosta clădire a Romtelecom unde a fost mutată Administraţia Financiară.
De asemenea, doresc să obţină poligonul militar, Casa de cultură a Sindicatelor şi sediul Poştei Române, două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare.
AGERPRES