Conservatorii cer CJ să justifice banii cheltuiţi în proiectul „Drumul apelor minerale”, avertizând că vor sesiza OLAF.

Conducerea Partidului Conservator (PC) Covasna a cerut joi Consiliului Judeţean să justifice public modul în care a cheltuit banii primiţi din partea Uniunii Europene pentru proiectul „Drumul apelor minerale”, avertizând că în caz contrar va sesiza Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi în faţa sediului Consiliului Judeţean din Sfântu Gheorghe, liderul PC Covasna, Dan Suciu, a prezentat un „studiu de caz” pe localitatea Baraolt, inclusă în acest proiect, unde s-au cheltuit 6 milioane de lei, menţionând că banii nu ies la socoteală. Pentru a ilustra acest lucru, Suciu a postat un panou inscripţionat „imagine interzisă minorilor şi cardiacilor” pe care a realizat un deviz imaginar, cu preţuri exagerat de mari.

„Am simulat cheltuirea banilor publici pe locaţia din Baraolt unde am dat ca preţuri generice nişte sume absolut exorbitante şi anume 100 de miloane de lei vechi o chiuvetă, un robinet, un capac de toaletă, un duş sau un bec. Aceste preţuri le-am pus exagerând la limita imposibilului, ca să vedem dacă ne dă suma cheltuită de către Consiliul Judeţean Covasna în acest proiect. Deşi suma totală primită pentru locaţia Baraolt a fost de circa 6 milioane de lei, chiar cu aceste preţuri fanteziste nu putem vedea cum s-au cheltuit mai mult de 2,5 milioane de lei. Deci, vreo 3,5 milioane de lei sunt dispărute undeva în eter”, a declarat Dan Suciu.

Acesta a menţionat că a adresat preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, o cerere de a-i comunica, în baza Legii 544, privind accesul la informaţiile publice, modul în care s-au cheltuit aceşti bani, iar răspunsul a fost că „nu ştie”.

Liderul PC a mai spus că îl „somează” pe Tamas Sandor să îi dea aceste informaţii până săptămâna viitoare, arătând că în caz contrar va semna în faţa presei o plângere către OLAF prin care va cere să facă verificări.

„Îi dăm preşedintelui CJ o ultimă şansă să prezinte opiniei publice cum s-au cheltuit banii (…) Suspectăm conducerea CJ Covasna de cheltuirea într-un mod iresponsabil a banilor pe acest proiect, şi, dat fiind faptul că refuză să ne comunice date, ne face să credem că acei bani au fost cheltuiţi în mod ilegal, cu nişte preţuri mult supraevaluate faţă de preţurile reale ale pieţei”, a conchis Dan Suciu.

Prin comparaţie, acesta a amintit localitatea Hajduszoboszlo din Ungaria, unde cu o sumă aproximativ egală cu cea investită în proiectul „Drumul apelor minerale” s-au realizat 10 aquaparcuri, 13 piscine şi peste 30 de spa-uri, care au atras peste 1,3 milioane de turişti.

„Acesta este un mod serios şi responsabil de a cheltui banii publici, ceea ce nu vedem în cazul Consiliului Judeţean Covasna”, a declarat Dan Suciu.

Acesta a subliniat că sloganul electoral al PC Covasna este „Opreşte scripcăreala”, definind acest ultim cuvânt ca fiind „cheltuirea de sume nejustificat de mari din bani publici pentru investiţii şi servicii”.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că nu consideră că trebuie să se justifice în faţa lui Dan Suciu, subliniind că toate documentele privind modul în care s-au cheltuit banii pentru acest proiect au fost verificate de Ministerul Dezvoltării, prin urmare nici nu se poate pune problema unei fraude.

„Este o aberaţie politică şirurile de acuze (…) Nu am ce să justific în faţa lui Dan Suciu”, a spus Tamas Sandor.

Proiectul „Drumul apelor minerale” a fost elaborat cu scopul de a dezvolta infrastructura turistică în mai multe localităţi cu potenţial balnear din judeţele Covasna şi Harghita, unde, printre altele, s-au reabilitat mai multe izvoare cu apă minerală, au fost construite bazine de înot sau mici baze de tratament.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail