Nutriționiștii de toate felurile și de toate specialitățile ne explică, cu toată dăruirea, pe la emisiunile televizate ori la cele radiofonice ce și cum să mâncăm pentru a fi sănătoși. Chiar în dimineața zilei de ieri ne-a fost dat să auzim comentariul unei jurnaliste cu privire la „șunca de Praga”, care cică, pe lângă celelalte ingrediente și E-uri, ar mai conține și un „praf de gândaci” din America de Sud, probabil ca produsul după care se înghesuiau românii pe vremea comunismului să fie mai apetisant.
Și, din nefericire, nu este vorba numai despre acest tip de produs alimentar, ci de multe altele care umplu rafturile supermarketurilor, începând de la puii injectați și până la conservele de toate mărcile. Și ce să facă omul, mănâncă să supraviețuiască. Și mai ales cei cu salarii și pensii mici, și sunt destui în țara noastră: câteva milioane bune. De cei cu venituri mari și uriașe nu ne ocupăm, căci la mesele lor împărătești sunt produsele cele mai alese, ei nu mănâncă pentru a supraviețui, ci pentru a se distra și a se îmbuiba de mulțumire, așa că ne întoarcem la „cei de jos”, cu traiul „pe sponci”, și cărora li se recomandă „să citească cu atenție etichetele de pe mărfuri”, de parca acest lucru le-ar folosi la ceva. Cine mai stă să citească înscrisurile alea minuscule, când unii nu știu să le descifreze nici pe cele mari, iar alții sunt prea în vârstă să le mai poată citi sau înțelege. Și apoi ce să facă omul sărac și flămând?! Alege mărfurile cele mai ieftine, care uneori sunt și cele de mai slabă calitate. Atât își permite, atât cumpără, oftează și pleacă bombănind.
Unii specialiști în nutriție ne îndeamnă să reducem consumul de carne și să mâncăm mai mult legume și fructe. Dar care legume și fructe, când majoritatea sunt tratate cu diverse substanțe chimice sau exces de conservanți, dacă sunt conservate, pentru a rezista în timp. Și de altfel cele mai multe sunt importate, chiar și din alte continente, astfel că transportul lor cu diverse mijloace necesită mult timp până când acestea se vor afla pe rafturile magazinelor. Azi nu mai poți avea încredere nici măcar în cei care vând în piață, unii dintre ei, așa-zișii „samsari” caută să-i păcălească pe consumatori și vând „produse românești”, care de fapt nu se potrivesc cu reclama. Unde sunt roșiile de altădată, cu coaja subțire și miros îmbietor și gust specific? Acestea au rămas doar în amintirea bunicilor și în copilăria noastră, acum mâncăm roșii „țuguiate” cu aspect plăcut, dar cu coaja groasă și tare de-ți vine s-o tai cu drujba. Ce să mai vorbim de aromă și gust?… La fel și cu merele etc.
În ultima perioadă auzim voci precum că treptat oamenii ar trebui să renunțe la consumul de carne și să se îndoape cu proteine „fabricate”, astfel s-ar diminua fenomenul încălzirii globale. În acest fel, „carnivorii” se vor transforma treptat în „vegetarieni”. Ca și cu vaccinarea, vrei-nu vrei până la urmă trebuie s-o accepți. Și nici n-ar fi rău să fim vegetarieni. Un filozof spunea în cartea sa Yoga nutririi că, ucigând animalele pentru a le consuma, omul face o greșeală și un păcat, căci prin aceasta nu doar că aducem moartea lor înainte de termen, dar și preluăm o parte din karma acestora, iar sub alt aspect vibrația energetică a celulelor animale nu se potrivește cu cea a omului etc. Ei aș, ar spune mulți, ce mai e și cu bazaconiile astea! Și totuși ceva adevăr există și în gândirea filozofilor …
Până una-alta e bine să mai ascultăm și sfaturile nutriționiștilor, însă nu putem să nu ne întrebăm de ce sunt admise în România „importuri dăunătoare” sănătății?! De ce vând magazinele produse „otrăvite” și autoritățile de la Protecția Consumatorilor nu veghează mai temeinic, ci îl lasă pe cetățean să se descurce cum știe în noianul de produse, adică să-și piardă timpul și răbdarea studiind etichetele de pe mărfuri? Ei, veți spune probabil că ăsta-i comerțul, nu-ți place, nu cumperi! Ce rezolvare simplă! Rămâneți sănătoși, dragi cititori, și consumați numai produse „bio”, astfel că, vaccinați și sătui, viața pare mai roz…
Mihai Trifoi