În judeţul Covasna, lucrările de însămânţare a terenurilor agricole sunt pe ultima sută de metri. Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi  Dezvoltare Rurală (DADR) Covasna, Konczei Csaba, ne-a spus că, din totalul celor 39.207 hectare propuse pentru a fi însămânţate în această primăvară, în judeţul nostru, mai e de lucru pe aproximativ 6.300 ha care vor fi însămânţate, în mare parte, cu porumb.

Potrivit acestuia, precipitaţiile din ultima perioadă  dar şi temperaturile ridicate din lunile de primăvară  au fost deosebit de prielnice agriculturii covăsnene. Ca urmare, specialiştii în domeniu sunt optimişti în ceea ce priveşte producţia din acest an.

Până în prezent, pe terenurile din judeţul Covasna au fost  înfiinţate următoarele culturi : ovăz de primăvară – 1.600  ha; orzoiacă de primăvară – 6.420 ha;  porumb – în jur de 5.000 ha din cele 6000 ha programate;  sfeclă de zahăr – 3.077 ha dintr-un total de 3.500 ha. De asemenea, pe supraţata de 14.930  hectare s-au plantat cartofi  de vară – 980  hectare şi cartofi de toamnă –13.950 hectare.

Directorul DADR Covasna a precizat că, din cauza secetei de anul trecut, o parte dintre culturile infiinţate în toamnă nu au răsărit peste tot, astfel că circa 820 de hectare au fost reînsămânţate cu grâu şi 49 de hectare cu rapiţă.

„La această dată, spun eu, culturile arată foarte bine. Luându-ne după vechiul proverb românesc care spune: „Dacă plouă în mai, vom avea mălai”, – într-adevăr, pentru agricultura judeţului Covasna, acest an agricol poate fi la fel de bun, ca anul 2011”, a conchis Konczei Csaba.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail