La nivel național, aproximativ jumătate dintre angajații din sistemul de învățământ au fost vaccinați anti-COVID-19, aceasta fiind a doua cea mai numeroasă categorie socio-profesională care s-a vaccinat, a declarat, miercuri, la Sfântu Gheorghe, în cadrul prezentării campaniei naționaleVaccinare și testare pentru învățare!”, secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Radu Gheorghe Szekely. Acesta a afirmat că „întoarcerea la școală, în format fizic, este un deziderat al tuturor!”

Campania a fost lansată la nivel național în data de 7 aprilie și a fost prezentată, miercuri, în județul Covasna, printr-un eveniment derulat la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe.

Formatul evenimentului a fost de tip mixt, prin participare fizică și online, fiind respectate normele legale privitoare la limitarea efectelor pandemiei de COVID-19,  și având ca scop informarea elevilor, cadrelor didactice și a părinților, cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19.

 „Ministerul Educației a inițiat această campanie din dorința de a cataliza o discuție în jurul nevoii de vaccinare a cadrelor didactice, din perspectiva revenirii la școală. Întoarcerea la școală, în format fizic, este un deziderat al tuturor. (…) Este un deziderat clar să revenim în băncile școlilor și să trecem prin procesul de predare-învățare – evaluare în format clasic, față în față, neuitând totuși că am făcut un salt spectaculos în era digitală, lucru pentru care aș vrea să felicit profesorii care s-au dedicat acestui proces.  A fost un proces dificil, venit din senin, nu eram pregătiți pentru asta, am reușit să progresăm în domeniul ăsta și nu ar trebui să uităm nici în momentul în care revenim  la școală că mediul digital reprezintă un instrument foarte potrivit pentru generația de azi, dar nu este cel în care ar trebui să se producă învățarea în ansamblu. În ultimul an, pe lângă faptul că ne-am confruntat cu saltul în era digitală, ne-am confruntat și cu o pandemie de care a trebuit să ne protejăm fizic. Am adoptat măsuri de igienă, am învățat să ne spălăm pe mâini (…) și am scăpat și de alte boli transmise viral. (…)”- a declarat, în cadrul evenimentului, secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Radu Gheorghe Szekely.

Potrivit acestuia, singura modalitate de a scăpa de pandemie este vaccinarea:

„S-au luat toate măsurile posibile pentru a asigura distanțarea între copii, a crescut și testarea, chiar dacă nu la nivelul pe care ni l-am fi dorit noi. Toate acestea sunt măsuri prin care putem ține pandemia sub control, nu o putem elimina. Singura modalitate pe care o știm acum de a elimina acest risc, este vaccinarea. De ce? Pentru că ne mișcăm mult mai mult decât în trecut (…) și ne e foarte  greu să renunțăm la această mișcare (…). Trăim în comunități mult mai mari decât în trecut (…), școlile sunt mult mai mari decât acum 100 de ani, și o singură persoană infectată poate îmbolnăvi mai multe persoane. Este foarte important să recunoaștem că vaccinarea este singura soluție pe care o avem acum la îndemână. Dozele de vaccin sunt suficiente în momentul de față, la fel și centrele de vaccinare, s-a recurs la soluții mai puțin obișnuite, la centre de vaccinare drive-through în unele localități, unde se vaccinează direct în mașină, centre mobile, caravane, în așa fel încât să se ajungă cât mai departe. Cred că cel mai bun mod de a-i convinge pe colegii noștri să se vaccineze este puterea exemplului (…)”- a mai spus secretarul de stat. Acesta a declarat că s-a vaccinat anti-COVID-19, recunoscând  că în cazul său au existat anumite efecte secundare, pe care le-a catalogat ca fiind „un risc infim”:

„Eu recunosc, după ce m-am vaccinat am avut o zi și o noapte de relativ de coșmar, mă dureau absolut toți mușchii, nu mă puteam întoarce în pat, dar apoi a fost bine, și am comparat cu efectul pe care l-ar fi avut virusul asupra mea, dacă îl luam, și aș fi fost două săptămâni în situația aceea, aș fi avut și alte dificultăți de respirație, și posibile complicații. Mi s-a părut un risc infim. Sunt niște efecte foarte mici, dar recunosc că au existat (…). Am simțit niște efecte secundare, dar acum mă simt mult mai în siguranță.”-a afirmat secretarul de stat Radu Szekely. Acesta a menționat că nu se pune problema obligativității vaccinării:

„Nu se va vorbi niciodată de obligativitatea vaccinării, nu se poate pune problema, deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o decizie care merge în direcția permiterii obligativității. Eu nu cred că vom ajunge acolo. (…) Dar o modalitate de a ne asigura că toți revenim la o viață cât mai normală și cât mai repede este vaccinarea. (…) Nu vreau să minimizăm teama și să pară că nu luăm în considerare reticența normală atunci când ne confruntăm cu așa ceva (…), dar să întrebăm despre temerile acestea, să întrebăm, să nu credem tot felul de părerologi care apar pe la posturile de televiziune și se exprimă în necunoștință de cauză, pornind de la mituri și idei proprii. Să întrebăm oamenii de știință. (…) Cred că ar trebui să îi ascultăm pe medici care ne spun că nu există riscuri atât de mari, riscul de tromboză ca urmare a vaccinării cu Astra Zeneca este la același nivel cu riscul de tromboză general.  Deci, să îi ascultăm pe medici, nu pe părerologi și, în felul acesta, să ne tratăm propriile frici. (…) La nivel național, cam jumătate din personalul din învățământ s-a vaccinat. Este a doua cea mai numeroasă categorie socio-profesională care s-a vaccinat! (…)”- a mai spus secretarul de stat.

31,33% din totalul cadrelor didactice din județ s-au vaccinat

La nivelul județului Covasna, 31,33% din totalul cadrelor didactice s-au vaccinat anti-COVID-19, în mediul rural mai puțin – 25%, iar în cel urban 35,15%, arată datele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre a transmis, în cadrul conferinței, un mesaj pentru cadrele didactice, elevi și părinți – un apel la responsabilitate:

„Cu toții ne dorim să ne întoarcem la școală, să participăm fără restricții, la toate activitățile educative, sportive, competiționale, așa cum se întâmpla înaintea pandemiei. Ne dorim din suflet ca elevii să se întoarcă în bănci, să beneficieze de o educație normală, în care împreună cu profesorii și colegii să poată învăța fizic, la fiecare disciplină, fără restricții. Ne dorim ca distanțarea fizică să nu se transforme în distanțare socială, pentru că dacă această situație se prelungește, nu vom avea pierderi doar din punct de vedere educațional, ci și al relațiilor interumane, al comunicării. Pentru a ne recâștiga viața normală trebuie să ne manifestăm una dintre calitățile ființei umane, și anume responsabilitatea. Este o caracteristică pozitivă a persoanelor care sunt capabile să se angajeze și să acționeze corect. Într-o societate, oamenii sunt așteptați să acționeze responsabil, exercitându-și drepturile și îndeplinindu-și obligațiile de cetățeni. Trebuie să avem încredere în progresul științei, care ne poate ajuta să revenim la normalitate. În consecință, depinde de noi cum va arăta viitorul pentru noi, pentru copiii noștri, pentru educație.

Principiul campaniei Vaccinare și testare pentru învățare! – este acela conform căruia educația te învață să te protejezi de opinii mai puțin avizate, de prejudecăți, dar și de manipulare. Este extrem de important ca atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții să fie informați corect cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei Covid-19, prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ, precum și prin testarea elevilor și angajaților din sistemul de învățământ, în cazul prezentării unor simptome. A trecut mai mult de un an de când respectăm multe reguli, iar în școlile din județul Covasna consider că s-au respectat toate regulile și măsurile stabilite la nivel național.

De la întoarcerea în școală, în data de 8 februarie, 60 de elevi au fost infectați, asta înseamnă 1,87 la mie, respectiv 75 de cadre didactice, adică 2,27%. Conform oamenilor de știință, pandemia poate fi combătută prin imunizare colectivă. Este important ca fiecare dintre noi să decidă singur dacă se va folosi de avantajele vaccinului sau nu, însă în tot acest proces de decizie, un rol important îl are informarea corectă. Există informații conform cărora persoanele vaccinate vor beneficia de mai multă mobilitate, iar vaccinarea este calea către o viață normală. Sigur, este de dorit să fie respectat dreptul fiecăruia de a decide, cert este că ne dorim o viață fără pandemie. Am pierdut foarte mult, nu vrem să pierdem și mai mult!”- a declarat inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

Apel la responsabilitate

Prezent la eveniment, subprefectul Cosmin Boricean a făcut, la rândul său, un apel la responsabilitate și la vaccinare:

„Eu am început această luptă cu vaccinarea în urmă cu un an și ceva, când am venit la Instituția Prefectului și am nimerit direct, în plină criză pandemică, ne-am confruntat toți cu o situație nouă, cu lucruri noi. La început, am dus această luptă pe teren, apoi, din păcate pentru mine, am dus-o și de pe patul de spital cu o formă destul de gravă. Mă bucur că sunt astăzi aici și pot să vorbesc despre asta. Este foarte important să ne luăm informațiile reale, corecte, și nu cele care sunt făcute pentru a manipula. Cu siguranță, știința are un rol foarte important în acest moment, în această luptă cu pandemia, și ar trebui să ne bucurăm că avem acest instrument al vaccinării care să ne ajute să depășim cât mai repede această criză pandemică. Și eu am copii, știu că sistemul educațional a avut foarte mult de suferit în această perioadă dar s-au făcut eforturi imense atât din partea Ministerului, cât și al cadrelor didactice, nu a fost greu doar pentru copiii noștri, a fost foarte greu și pentru profesori.

Mesajul Prefecturii este unul care îndeamnă la responsabilitate, la vaccinare, acest instrument este cel care ne ajută, în primul rând, să depășim această pandemie, cât și măsurile restrictive care chiar dacă nu sunt foarte populare, sunt necesare.

Și noi ne dorim să ne putem plimba cu copiii noștri mai ușor în spațiile de joacă, la teatru, la film, în concedii și vacanțe, și noi ne dorim să îi vedem bucurându-se alături de colegii lor, la școală, în băncile școlii, așa cum am crescut și noi, și să socializeze cât mai mult unii cu alții, iar acest lucru se poate face doar prin vaccinare. Într-adevăr, este un act voluntar, dar în același timp trebuie să fim responsabili și să ne dăm seama că avem grijă nu doar de noi, ci și de cei din jurul nostru prin această vaccinare. Eu am fost imunizat trecând prin boală dar, cu toate acestea, am făcut și vaccinul, și rapelul, și pot să spun că mă simt mult mai în siguranță decât în perioada anterioară. ”- a declarat subprefectul Cosmin Boricean.

Un apel la responsabilitate a lansat și medicul epidemiolog din cadrul Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ioana Costachi.

„Este foarte important să fim responsabili și să acceptăm această vaccinare, pentru că, de mai bine de un an, ne confruntăm cu acest virus care ne-a schimbat complet viețile tuturor.  Pentru a reveni la viața normală, avem cele 3 reguli de aur: igiena mâinilor, păstrarea distanței și purtarea măștii. Sunt reguli importante, dar foarte important este și vaccinul pentru că ne-ar ajuta să scăpăm de acest virus. După un an de muncă și cercetare în sfârșit îl avem și ar trebui să profităm din plin de existența lui. Ne vaccinăm în primul rând pentru protecția personală, pentru a nu face boala sau pentru a face o formă mult mai ușoară. În al doilea rând, ne vaccinăm pentru a ne proteja persoanele dragi din jur, față de care ne-am distanțat. Avem în familii copii care încă nu pot fi vaccinați, pentru că vaccinul se administrează după vârsta de 16 ani, în cazul Pfizer, și 18 ani în cazul celorlalte vaccinuri. Poate avem bunici, persoane cu boli cronice, care dacă ar face boala ar face o formă urâtă și nu ne dorim acest lucru. Trebuie să ne vaccinăm pentru s-i proteja și pe cei din jurul nostru, dar să îi îndemnăm și pe ei să se vaccineze dacă au vârsta necesară. Nu în ultimul rând, foarte important este să ne vaccinăm pentru a scăpa de acest virus, cu cât ne vaccinăm într-un procent cât mai mare, cu atât avem șanse mai mari de a scăpa definitiv de acest virus. Virusul dacă nu are o gazdă pe care să se dezvolte, va muri la un moment dat.”-a spus medicul Ioana Costachi. Aceasta a precizat că în județ sunt locuri în centrele de vaccinare:

„În județul Covasna avem centre de vaccinare, cu locuri disponibile, lumea se poate înscrie oricând pe platforma de vaccinare, iar în 2-3 zile sunt chemați la vaccinare. Putem colabora în continuare cu Inspectoratul Școlar care ne poate trimite liste, iar noi putem face programarea la un centru de vaccinare. Se poate alege serul dorit, vaccinul Pfizer a fost cel mai solicitat. Pentru Astra Zeneca am întâmpinat refuzuri.  Insist pe păstrarea măsurilor de protecție încă 10-15 zile după administrarea celei de a doua doze de vaccin. Durata imunității variază de la persoană la persoană. Firmele producătoare spun că durează cam 6-8 luni, poate chiar mai mult. Imunitatea dobândită după vaccin este mai puternică decât cea dobândită după boală”- a mai spus medicul epidemiolog.

Campania Națională „Vaccinare și testare pentru învățare!” este derulată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, Federația Națională Sindicală Alma Mater, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și Organizatia ,,Salvati Copiii” și cuprinde conferințe tematice/webinarii derulate până astăzi, 29 aprilie, în fiecare județ, cu participarea reprezentaților unităților și instituțiilor de învățământ. Campania are ca scop principal informarea elevilor, cadrelor didactice si a părinților, cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor (conform Ordinului comun de ministru nr. 3.235/93/2021, cu modificările și completările ulterioare) și a angajaților din sistemul de învățământ, în cazul prezentării unor simptome specifice și a situațiilor în care au fost contacți ai unor cazuri confirmate de infectare.

Ana CIORICI COSTACHE

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail