Peste 70 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor în zone locuite de oameni au fost primite de la începutul anului trecut şi până în prezent la numărul de urgenţă 112, a declarat marţi prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan.

Prefectul a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că urşii s-au înmulţit considerabil în ultimii ani şi reprezintă un pericol pentru vieţile şi bunurile oamenilor iar autorităţile caută în continuare soluţii pentru prevenirea evenimentelor generate de aceste animale protejate de lege.

Raduly Istvan a menţionat că propunerea pe care a avansat-o, în cadrul unei recente întâlniri pe această temă, a fost ca urşii să nu fie hrăniţi la o distanţă mai mică de 5.000 de metri de zonele locuite de oameni.

„Ieri am convocat grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele sălbatice, respectiv de urşi (…) şi am primit o informare de la Jandarmerie în care este menţionat faptul că începând din 1 ianuarie 2020, deci de anul trecut, şi până ieri, prin Sistemul Naţional de Urgenţă 112 au fost 71 apeluri. Asta era valabil ieri, că deja azi au mai fost 1-2 apeluri, unul de la Vâlcele, unde un om a fost fugărit de un urs pe un câmp din apropierea localităţii (…) Dacă analizezi graficele apelurilor şi intervalul orar la care au intervenit cei de la Jandarmerie, rămâi uimit. Credeam că noaptea umblă mai mult ursul, dar cea mai mare pondere a fost în intervalul 12 şi 18, după care urmează 18-24″, a spus prefectul.

Potrivit acestuia, din datele care i-au fost puse la dispoziţie, a constatat că nivelul de risc în judeţul Covasna este mediu, pentru că în multe cazuri urşii au apărut şi în interiorul localităţilor.

„Ieri am venit cu o propunere, pe care am făcut-o şi ca primar al comunei Ozun în anul 2004 sau 2005, ca hrănirea acestor animale să nu poată să fie făcută la o distanţă mai mică de 3.000 de metri de localitate. Asta propuneam atunci, iar acum am propus o distanţă de 5.000 de metri, pentru că dacă hrănirea se face la câteva sute de metri de localitate e ca şi cum le-ai invita în mediul uman. Am rugat toţi factorii să verifice dacă din punct de vedere legal e posibil ca UAT-urile să adopte astfel de hotărâri”, a declarat prefectul Raduly Istvan.

Acesta a afirmat că în urma reuniunii s-a stabilit ca în zonele frecventate de urşi să se amplaseze panouri de atenţionare a oamenilor, prin care să li se explice cum trebuie să se comporte în eventualitatea în care întâlnesc aceste animale, una dintre cele mai importante recomandări fiind să sune la 112, să nu le provoace, să nu se apropie de ele şi să nu le rănească.

Cele mai multe apeluri primite la 112 indicau prezenţa urşilor în zona Balvanyos, Covasna, Păpăuţi, Bixad, Malnaş, Brateş şi Ojdula, a mai spus prefectul.

Subprefectul Cosmin Boricean a menţionat că, potrivit specialiştilor, populaţia de urşi din ţara noastră este estimată la circa 8.000 de exemplare, dintre care în jur de 1.500 trăiesc în judeţul Covasna.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail