Cine ar fi crezut în urmă cu 25 de ani că bobul de grâu ce avea să fie sădit timid într-un pământ nu prea prietenos, va reuși prin dăruire, perseverență și uimitor devotament față de tot ce-i românesc, să devină un câmp mănos la care alții să poftească cu jind? Cine ar fi crezut la începuturi că se va găsi un grup de intelectuali curajoși care să-și asume o direcție, să aibă nu doar curajul de a înființa, ci și capacitatea de a conduce o instituție care să desțelenească din amorțire o pătură intelectuală izolată și oarecum retincentă în a se exprima după evenimentele nefaste din 1990; iar prin munca asiduă a atâtor vrednici români, să ajungă printre atâtea alte activități memorabile, să înființeze o bibliotecă cu peste 10.000 de titluri de carte reprezentative istoriei și culturii românești?
Cine ar fi crezut că manifestările culturale începute în urmă cu un sfert de veac, aveau să prindă ușor ușor conturul exitenței și istoriei comunității românești din acest spațiu geografic? Mărturie stau zeci de volume de carte bisericească veche, icoane pe lemn, pe stică și alte obiecte provenind de la biserici dispărute sau din lăcaşuri de cult care ilustrează continuitatea de locuire a românilor pe aceste meleaguri, precum şi vechimea creştinismului lor, adunate într-o oază de românism autentic, așa cum este Muzeului Spiritualităţii Româneşti din Sfântu Gheorghe.
Exact ca bobul de grâu care străbătând întunericul până prinde rădăcini trainice, odată ieșit la lumină își arată toată splendoarea verde, așa și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe, ajuns la vârstă de 25 de ani, prin toate proiectele, manifestările de cultură românească şi spiritualitate ortodoxă desfăşurate anual la Sfântu Gheorghe şi în alte localităţi ale judeţului Covasna, cuprinse sub diferite denumiri, și-a îndeplinit pe deplin rostul. Acela de a fi FAR spiritual, cultural, istoric, tuturor acelora care caută repere naționale într-un spațiu copleșit de atâta străinătate.
Datorită intelectualilor care au pornit cu speranță, încredere și convinși de necesitatea înființării unei instituții de spiritualitate ortodoxă și românească, aflată în subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, avem o autoritate care ne reprezintă cu cinste până la cel mai înalt nivel. Cunoscut fiind faptul că unele proiecte importante au fost realizate cu sprijinul Secretariatul General al Guvernului, extrem de necesare pentru promovarea identității spirituale românești în acest spațiu. Amintesc aici, salvarea de la degradare, restaurarea și conservarea celor 39 icoane pe lemn și pe sticlă şi 30 de volume de carte veche bisericească, urmând ca proiectul să fie continuat în anii viitori.
De-a lungul acestui sfert de veac s-au pus bazele celui mai trainic și impunător edificiu de promovare a culturii și valorilor românești din acest spațiu. Și când spun edificiu, nu mă refer la construcția arhitecturală, ci la ceea ce spiritual reprezintă Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe – actul de identitate al românismului. Un sprijin moral, o direcție care oferă continuitate, stabilitate, un reper valoric inestimabil pentru istoria românilor din sud-estul Transilvaniei.
În urma suitelor de manifestări culturale și științifice desfășurate pe parcursul celor 25 de ani rămâne o zestre românească de mare valoare pentru patrimoniul național, referitoare atât la istoria şi cultura românilor din judeţele Covasna și Harghita, îmbogățită și prin intelectualii din alte județe care an de an au fost alături. Pentru că în decursul acestor ani, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe a reușit să adune în jurul comunității românești numeroase personalităţi din țară, care au îmbrățișat sufletul românesc și au îmbogățit acest spațiu românesc prin tot ce au adus nou. Amintesc: profesori universitari, cercetători, istorici, etnografi, sociologi, muzeografi, arhivişti, scriitori, preoţi, profesori şi alţi oameni de cultură din principalele centre culturale ale ţării şi din localităţi ale judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.
Tuturor celor care s-au apropiat cu dragoste și dăruire în jurul acestei instituții, s-au jertfit ori s-au zidit sufletește la temelia ei, pentru dăinuirea neamului românesc, felicitări și aprecieri pentru tezaurul românesc lăsat viitoarelor generații. Ani mulți cu sănătate, răbdare, chibzuință și izbândă în toate proiectele viitoare.
Mihaela Aionesei – USR Filiala București