În ultimul timp se vorbeşte tot mai des despre stilul de viaţă şi influenţa acestuia asupra caltăţii vieţii. De fapt, ce este stilul de viaţă? Cum îl putem defini?
Este un înţeles general admis prin care stilul de viaţă cuprinde totalitatea aspectelor prin care oamenii îşi desfăşoară viaţa pe plan fizic, spiritual şi social. Obiceiurile, deprinderile, stereotipurile ne definesc stilul de viaţă. Puţini oameni reuşesc să-şi traiască viaţa după propriile coordonate. Din păcate, majoritatea sunt trăiţi de viaţă şi împrejurări, ajungând la linia de sosire fără să ştie de ce, pentru cine sau pentru ce au trăit.
Indicele de fericire este, fără îndoială, influenţat de stilul de viaţă, de echilibrul între ceea ce am ales să facem şi ceea ce am realizat. În plan fizic, un stil de viaţă sănătos este premisa unei vieţi longevive în care boala şi suferinţa sunt accidentale. Pe plan emoţional, la nivelul trăirilor afective, atitudinea pozitivă aduce energie şi curaj în abordarea problemelor, crescând totodată nivelul riscurilor asumate. Nu în ultimul rând trebuie să vorbim şi despre calitatea relaţiilor care ne definesc stilul de viaţă, felul în care ne raportăm la cei din jurul nostru.
Explozia informatică din ultimile două decenii, folosirea excesivă a internetului a condus la socializarea virtuală, care aduce grave prejudicii relaţiilor interumane.
Schopenhauer spunea: “Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate nimic nu contează !”
Preocuparea pentru sănătate se pierde în negura vremii şi, se pare că a apărut odată cu omul. Se pune însă o întrebare: de ce astăzi, când avem la dispoziţie o industrie farmaceutică fără precedent, descoperiri ştiinţifice uimitoare în legătură cu corpul nostru, tehnici de investigare şi tratament ultramodern, sănătatea noastră este mai şubredă ca oricând? Sevorbeşte tot mai mult despre bolile civilizaţiei, apărute odată cu schimbarea obiceiurilor sănătoase de viaţă ale înaintaşilor.
În numerele următoare vom încerca să abordăm principiile de bază ale unui stil de viaţă sănătos, dorind prin aceasta să ieşim din standardele vieţii cotidiene impuse de tehnologizare.
Cei opt stâlpi pe care trebuie să sprijinim sănătatea noastră, care ne vor ajuta să prevenim îmbolnăvirile, să ne păstrăm o stare de bine, pot fi sumarizaţi după cum urmează:
Nutriţia. Hrana bogată în hidrocarbonaţi, moderată în proteine şi săracă în grăsimi, este cea care a fost destinată pentru corpurile noastre. Aproape toate bolile anilor ’90 sunt direct legate de o dietă necorespunzatoare.
Exerciţiul fizic. “Sănătatea deplină este dependentă de o circulaţie perfectă”. Un program riguros de exerciţiu fizic măreşte rezistenţa corpului la boli, redă vigoarea, alungă depresiunile nervoase şi produce un somn mult mai odihnitor.
Apa. Bând o cantitate suficientă de apă (minimum doi litri/zi), necesităţile corpului vor fi satisfăcute. Folosită extern (hidroterapia), apa stimulează sistemele circulator şi nervos vindecând bolile.
Soarele ajută la furnizarea în mod natural a vitaminei D, cu multiplele ei beneficii, printre care şi reducerea nivelului de colesterol din sânge. Folosite cu înţelepciune, razele soarelui refac vigoarea şi vitalitatea organismului.
Temperanţa. Acest principiu implică abstinenţa totală de la lucrurile care sunt daunătoare (fumat, droguri, alcool etc) şi folosirea moderată a celor care sunt benefice.
Aerul este unul din cele mai preţioase daruri ale cerului oferit tuturor, în mod gratuit. Respirarea unui aer proaspat şi curat are un efect tonic pentru nervii solicitaţi. Cercetări recente au arătat importanţa oxigenării ţesuturilor în prevenirea şi vindecarea bolilor degenerative.
Odihna. A te odihni înseamnă mai mult decât cele opt ore de somn pe noapte. Trăirea zilnică după fiecare din cele opt legi ale sănătăţii joacă un rol vital în regaăsirea odihnei corpului, minţii şi a sufletului.
Dumnezeu. Dumnezeu vrea să lucreze în minţile şi inimile noastre, şi să ne dea biruinţă asupra obiceiurilor noastre vechi şi vătămătoare. El ne va da dorinţa în inimă şi puterea să ducem la capăt schimbările necesare în stilul nostru de viaţă. Învaţă să te încrezi în El pentru biruinţă şi vindecare.
Vom aborda, în numerele viitoare, fiecare “factor sanogenetic” încercând să-i ajutăm pe cei ce vor să schimbe obişnuinţele de viaţă “modernă”cu deprinderile unui stil de viaţă sănătos.
Daniel Dragostin – ASEF