La data de 20 martie, este celebrată, anual, Ziua internaţională a fericirii („International Day of Happiness”). A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.

În 2021, tema Zilei internaţionale a fericirii este „Fericire pentru toţi, pentru totdeauna” („Happiness for All, Forever”), arată happinessday.org. Toţi oamenii au dreptul la fericire şi bunăstare, iar pentru a atinge acest ambiţios ţel, este nevoie de un efort conjugat, care să înceapă cu fiecare dintre noi şi să continue la nivel de organizaţii, comunităţi, naţiuni şi, în cele din urmă, al întregii umanităţi. Pierderile şi suferinţele cauzate pe întregul mapamond de actuala pandemie reprezintă o dovadă în plus că împărtăşim, cu toţii, aceleaşi nevoi şi vulnerabilităţi. Odată ce pandemia va fi depăşită, cu toţii ar trebui să ne implicăm pentru obţinerea unei lumi caracterizate de fericire, bunăstare şi libertate. În vederea realizării acestui deziderat, ONU a invitat ţările membre încă din iulie 2011, atunci când a adoptat rezoluţia 65/309 intitulată „Fericirea: Spre o abordare holistică a dezvoltării” („Happiness: Toward a Holistic Approach to Development”), arată iniţiatorul Zilei internaţionale a fericirii, Jayme Illien, conform happinessday.org.

Pentru ziua de 20 martie, happinessday.org, pagina oficială a evenimentului, ne sugerează zece paşi pe care îi putem urma pentru a fi mai fericiţi şi pentru a răspândi fericire în jur. De exemplu, putem anunţa Ziua mondială a fericirii într-un mod creativ, postând pe internet un cântec sau o altă creaţie artistică veselă. Meditaţia, gândirea pozitivă şi acceptarea de sine au un rol important pentru propria stare de bine, căci „fericirea vine din interior”. Un alt pas ia în considerare atitudinea faţă de ceilalţi. Un simplu zâmbet adresat unui necunoscut sau reluarea legăturii cu un vechi prieten sau cu o rudă pot constitui motive de bucurie pentru toţi cei implicaţi. Promovarea pe reţelele de socializare a activităţilor care ne fac fericiţi poate fi un alt mod, simplu şi la îndemână, de a lega prietenii şi de a-i inspira pe alţii. Plimbările în natură sunt demonstrate, la rândul lor, ca fiind surse de fericire şi bună dispoziţie.

Nu în ultimul rând, Ziua internaţională a fericirii poate fi sărbătorită prin promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, printre care se află eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educaţie şi la sănătate, reducerea inegalităţilor, combaterea încălzirii climatice.

În 2020, tema Zilei internaţionale a fericirii a fost asemănătoare cu cea de anul acesta: „Mai fericiţi împreună” („Happier Together”). Organizatorii au dorit, astfel, să sublinieze importanţa pe care grija faţă de bunăstarea semenilor şi a comunităţilor o are pentru propria noastră stare de bine. „Toată lumea vrea să fie fericită – iar viaţa este mai fericită când suntem împreună. Aşa că haideţi să celebrăm umanitatea noastră comună”, se arăta pe pagina oficială a evenimentului, www.dayofhappiness.net.

La 20 martie 2020, ONU a dat publicităţii Raportul Fericirii Mondiale („World Happiness Report”). În plină criză sanitară globală provocată de pandemia de coronavirus, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume pentru a treia oară consecutiv, urmată de Danemarca, aflată pe locul al doilea, şi Elveţia, situată pe locul al treilea. Sudanul de Sud şi Afganistan, două ţări sfâşiate de război, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc din acest clasament.

Metodologia utilizată a constat în evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eşantion de persoane din peste 150 de ţări la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii personale, pe o scară de la 0 la 10. Printre factorii luaţi în calcul se numără produsul intern brut pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertăţile individuale sau nivelul de corupţie.

România se situează pe poziţia 47 din 150 în acest clasament, în urcare faţă de raportul publicat în 2019, când ocupa locul 48.

Cele mai fericite ţări sunt cele „în care oamenii au un sentiment de apartenenţă, au încredere unii în alţii şi se apreciază reciproc”, a declarat John Helliwell, coautorul raportului.

Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ”Economişti pentru pace şi securitate”, un ONG afiliat ONU.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail