16.03.2021. A trecut un an de la începutul pandemiei. Omenirea este atacată de valul al treilea. Toate țările, în felul lor, iau măsurile necesare de stopare a flagelului. Chiar dacă, prin OMS, există o anumită coordonare globală, fiecare țară adoptă măsurile pe care guvernanții le cred necesare. De pildă, campania de vaccinare a populației a început „să dea roade”. Cu toate acestea, fiind vorba deja de mai multe vaccinuri, nu toate statele se conformează în același timp. În UE unele țări au stopat vaccinarea cu AstraZeneca, din cauza unor efecte secundare grave. Totuși România continuă să vaccineze populația cu acest vaccin.

 

Suntem în valul al treilea al pandemiei și ne întrebăm dacă va urma și valul al patrulea. Mai multe țări încearcă să vaccineze întreaga populație, pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19, doar că acest lucru este destul de dificil pentru țările aflate în zona inferioară a „lumii bune”. Fie că se blochează platforma programărilor la vaccinare, din cauza unor defecțiuni tehnice, fie că o parte din populație nu respectă „atenționările” celor aflați la guvernare.

 

Una dintre aceste atenționări, în afară de purtarea măștii, este „distanțarea socială”, dar pe care, fie-ne iertat, nu toți cetățenii o respectă. Unii cred că nu pot fi atinși de virus, alții se revoltă din „spiritul de frondă”, iar o parte din populație pur și simplu nu crede în existența patogenului.  Pe de altă parte, cei aflați la conducerea țării au tot interesul să mențină cetățenii într-o anumită stare de incertitudine, pentru ca astfel să-și poată impune „măsurile de rigoare” pe care le doresc, cum ar fi interzicerea protestelor, de fapt lucru greu de înfăptuit. În multe țări populația, nemulțumită de aceste măsuri și crezând că este vorba despre „manipulare”, se revoltă.

 

Cu toate acestea, și cetățenii României ar trebui să înțeleagă că, în aceste împrejurări neobișnuite, trebuie să coopereze, să se vaccineze, să poarte masca și să păstreze „distanțarea  socială”, dacă vrem să scăpăm de pandemie; dacă nu, va veni și valul al patrulea și al cincilea, căci virusul, pentru a supraviețui, se adaptează și se diversifică prin noi tulpini. De aceea trebuie să învățăm de la mama Natură, care ne dă în permanență lecții.

 

Un articol din 03.13.2021, autor Ioana Matei, apărut în sursa descopera.ro, cu titlul „Distanțarea socială dusă la extrem în regnul animal…”, ne dezvăluie situații nebănuite din lumea animală, care ne arată că nu doar oamenii au nevoie de „distanțare socială” în anumite împrejurări grave, ci și animalele, pe care noi le credem ființe inferioare: „O nouă analiză din jurnalul Science dezvăluie modul în care unele animale sociale, precum furnicile, liliecii, homarii și albinele, se evită sau se exclud în mod activ când trebuie să oprească răspândirea unei boli.” Ba mai mult decât atât, „Furnicile și termitele sunt exemple interesante pentru că  acestea pot uneori să trimită semnale de avertizare celor din comunitatea lor înainte să fie infectate complet, chiar și 15 minute după expunerea inițială la un patogen.” Spre deosebire de acestea, unii membri ai comunităților umane protestează și se împotrivesc măsurilor luate de către autorități, nerespectând nici purtarea măștii, nici distanțarea socială, continuând astfel să răspândească boala. Dar este de înțeles că furnicile și termitele n-au stațiuni montane, telecabine, terase, vile ori cabane unde să organizeze petreceri „fără restricții” etc., astfel că ele practică un comportament numit de autoarea articolului „autoizolare activă”: „…o furnică infectată poate să se îndepărteze complet de comunitatea sa în decurs de câteva ore de la expunerea la patogen”, la fel ca liliecii și vampirii.

 

Desigur, și comportamentul albinelor poate deveni agresiv, la fel ca al oamenilor: „Albinele sunt mult mai brutale atunci când vine vorba de reacția la infecții. Atunci când binele stupului este în joc, albinele sănătoase le pot forța pe cele infectate să se izoleze, iar uneori le pot înlătura într-un mod agresiv din stup”. Or fi având și ele polițiștii și jandarmii lor… Concluzia studiului asupra albinelor și altor ființe animale este valabilă și pentru oameni: „..o analiză în ansamblu a regnului animal dezvăluie că autoizolarea, evitarea, excluderea și distanțarea socială pot avea un impact profund asupra răspândirii unui patogen. O reacție timpurie și rapidă la infecții este crucială, în special pentru a împiedica apariția mutațiilor.” Și așa Natura ne dă lecții, de care oamenii ar trebui să țină seama, dacă vor să rămână sănătoși și să nu mai vină peste ei și alte valuri pandemice.

     

    Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail