https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/Unibuinone3.svg/1920px-Unibuinone3.svg.png
Coenzima Q10 este o substanţă naturală foarte importantă pentru organism care se poate lua şi din suplimentele alimentare existente pe piaţă, dovedindu-se extrem de necesară atât vârstnicilor, cât şi persoanelor mai tinere, femei şi bărbaţi deopotrivă. Coenzima Q10 are un rol asemănător vitaminelor, fiind prezenţa în toate celulele din organism şi produsă în mod natural intens până la o anumită vârstă, ulterior producţia scade. De aceea, la bătrâneţe suplimentele alimentare cu coenzima Q10 sunt foarte importante pentru starea de bine a organismului.
Ce este coenzima Q10 şi din ce alimente se poate lua?
Coenzima Q10 este o substanţă liposolubilă, cunoscută din cele mai vechi timpuri şi introdusă încă din anul 1974 pentru tratarea insuficientei cardiace. Cu cât deficitul de coenzima Q10 este mai mare, cu atât inima suferă mai mult şi afecţiunea cardiacă este mai mare. Cu un important rol antioxidant, această substanţă acţionează asupra radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare şi îi neutralizează.
În corp, coenzima Q10 este foarte importantă pentru o bună dezvoltare şi funcţionare a celulelor vii, fiind produsă în mod natural de organism. În cazul în care producţia proprie din organism nu mai face faţă solicitărilor, este necesar un aport suplimentar de această substanţă, pentru că organismul uman produce în scădere progresivă această substanţă după vârsta de 30 de ani.
De asemenea, pacienţii care suferă de carente de vitamine sunt predispuşi scăderii producţiei de coenzima Q10, un fenomen însoţit de numeroase probleme de sănătate, printre care şi îmbătrânirea prematură. Când nivelul acestei substanţe scade cu numai 25%, creşte foarte mult riscul hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace şi a cardiomiopatiilor, de aceea este important un regim alimentar echilibrat la orice vârstă şi nivelul acestei substanţe poate fi crescut prin intermediul suplimentelor alimentare.
Alimentele bogate în coenzima Q10 care nu trebuie să lipsească din dietă zilnică a persoanelor de toate vârstele sunt:
- sardine/ ton;
- ficat, inima, rinichi de vită;
- ulei de soia;
- alune;
- spanac;
- broccoli;
- somon;
- carne de pui;
Pentru un aport corect al acestei substanţe, suplimentele alimentare asigura o absorbţie organică superioară, mai ales când administrarea se face cu alimente bogate în grăsimi. Se recomandă o doză de 90-200 mg ale acestui supliment alimentar zilnic, dar doza poate fi stabilită de către medic, în urma unui consult de specialitate.
Beneficiile coenzimei Q10 pentru organism
Coenzima Q10 aduce următoarele beneficii organismului uman:
- pentru sistemul cardiac, această substanţă are rolul de a preveni şi de a ameliora afecţiuni precum insuficiența cardiacă, ateroscleroza, angina pectorală şi cardiopatie. De asemenea, acest compus se va dovedi eficient pentru a preveni unele afecţiuni ale inimii produse de tratamentul împotriva cancerului. Administrată pacienţilor care suferă de intervenţii chirurgicale pe cord, substanţa poate sprijini funcţiile inimii şi poate scădea incidența aritmiilor pe timpul recuperării;
- pentru diabetul zaharat, suplimentele alimentare cu această substanţă pot ameliora nivelul zahărului din sânge la persoanele care suferă de această afecţiune. În cazul persoanelor care suferă de diabet, suplimentele alimentare pot diminua inclusiv colesterolul şi hipertensiunea;
- pentru pacienţii care suferă de migrene, suplimentele alimentare cu coenzima Q10 sunt foarte importante pentru că previn apariţia migrenelor puternice şi frecvenţa lor;
- pentru pacienţii care suferă de boala Parkinson sau sunt predispuse la această afecţiune, suplimentele alimentare cu această substanţă importantă pentru corp au rolul de a ameliora simptomele, de a încetini declinul funcţional;
- pentru pacienţii care suferă de gingivită şi parodontoză, rolul acestor suplimente alimentare este foarte important pentru ca pacienţii care suferă de aceste afecţiuni se pot bucura de vindecarea mai rapidă a gingiilor;
- pentru a întări sistemul imunitar, suplimentele alimentare cu această substanţă sunt foarte importante pentru că au rolul de a creşte rezistenta organismului la atacul virusurilor, având un puternic rol imunomodulator, dar şi efecte antioxidante şi eergizante;
- beneficiile anti-aging şi dermatologice ale coenzimei Q10 sunt foarte importante pentru piele, pentru eliminarea agenţilor care contribuie la imbatrairea prematură, la pierderea elasticităţii şi hidratării pielii, a părului, la subţierea acestora sau la distrugerea protecţiei naurale a organismului împotriva agresiunii mediului înconjurător.
Administrarea suplimentelor alimentare cu coenzima Q10 este contraindicata în cazul în care pacienţii prezintă următoarele efecte secundare:
- dureri abdominale;
- pierderea apetitului;
- diaree, greaţă;
- migrene şi insomnie;
- iritaţii la nivelul pielii;
- fotosensibilitate;
- stări de leşin şi de ameţeală;
De asemenea, aceste suplimente alimentare nu se administrează în perioada sarcinii şi a alăptării din cauza studiilor insuficiente pentru a evalua siguranţa acestora asupra fătului.