Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat în şedinţa de miercuri încheierea unui protocol de colaborare cu Primăria Ozun în vederea susţinerii proiectului integrat „Dezvoltarea marketingului turistic în comuna Ozun”.
Proiectul, pentru care se va solicita o finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), are trei obiective principale – înfiinţarea unui centru local de informare şi promovare turistică lângă Primăria Ozun, crearea unei poteci tematice de prezentare a conacelor şi dezvoltarea infrastructurii turistice a satului aparţinător Bicfalău şi realizarea de materiale de promovare a comunei, respectiv tipărirea unei publicaţii, a unei hărţi, calendare şi cărţi poştale.
În hotărârea adoptată miercuri în plenul CJ Covasna se arată că satul Bicfalău deţine un patrimoniu natural, cultural şi arhitectural de excepţie, fiind localitatea cu cele mai multe conace catalogate drept monument istoric din judeţul Covasna, prin urmare are un potenţial ridicat de a atrage turişti în această zonă.
„35 dintre cele mai valoroase conace şi mai multe case de locuit, purtând caracteristicile arhitecturii populare, se află într-un peisaj pitoresc bogat în valori naturale şi peisagistice. Majoritatea construcţiilor s-au realizat în secolul al XVII-lea, forma lor actuală conturându-se la sfârşitul secolului al XVIII-lea (…) În ultimii doi ani pe zidurile a patru porţi din piatră şi pe faţadele unor case, echipele de restauratori au fost descoperite rămăşiţe de fresce din secolul al XVIII-lea, unice în întreaga Europă (…) Satul emană o atmosferă de Renaştere târzie, Baroc timpuriu, care, dacă ar fi întreţinut în mod corespunzător, ar fi demn să candideze pentru a fi inclus în Patrimoniului UNESCO”, se arată în documentul citat.
CJ Covasna a intrat în acest parteneriat în calitate de custode al ariei naturale protejate Mestecănişul de la Reci, care cuprinde o altă atracţie turistică, respectiv Bălţile de la Sântionlunca, comuna Ozun.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES