Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila a anunţat vineri, la Sfântu Gheorghe, că a pus în dezbatere publică un proiect de lege ce vizează desfiinţarea structurilor regionale ale Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, demers ce se înscrie în procesul de reformare instituţională pentru eficientizarea şi descentralizarea serviciilor publice.

Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din analizele făcute, activitatea principală de verificare şi control se desfăşoară la nivelul judeţelor, iar aceste structuri intermediare „doar consumă bani şi, practic, nu fac nimic pentru societate” .

„Acest proiect legislativ legat de desfiinţarea structurilor regionale ale Inspectoratului de Stat pentru Construcţii este pus în dezbatere publică începând de azi pe site-ul ministerului. Azi, pe nivelul structurilor organizatorice, în total în România avem 397 de inspectori, adică cei care au drept de control la faţa locului asupra calităţii construcţiilor, asupra modalităţii de autorizare, asupra amenajării teritoriului, iar din aceşti 397 de inspectori în toată structura organizaţională doar 14 sunt la nivelul regiunilor”, a declarat Cseke Attila.

El s-a referit în acest sens la situaţia inspectoratului regional de la Constanţa.

„La Inspectoratul Regional Sud-Est cu sediul în Constanţa, unde din 14 funcţionari avem un inspector-şef regional, avem un şef serviciu regional care ar trebui să se ocupe de coordonarea activităţii de control, avem patru economişti, un registrator şi un jurist şi din cele trei posturi de inspectori care ar trebui să controleze acest domeniu nu avem niciun inspector. Practic, Inspectoratul Regional Sud-Est lucrează, de fapt nu lucrează, îşi desfăşoară activitatea fără un inspector care să verifice, atribuţia principală a acestui organism al statului. Sigur, se pune şi întrebarea: şeful acela de serviciu care trebuie să coordoneze inspectorii pe cine coordonează, pentru că el nu are pe cine să coordoneze, că nu are niciun inspector în subordine”, a detaliat ministrul Dezvoltării.

Acesta a mai menţionat că „situaţia nu este mai bună nici în celelalte inspectorate regionale”.

„Dacă vorbim de Inspectoratul Regional din zona de centru a ţării, aici avem doi inspectori pe toată regiunea, pentru cele şase judeţe şi gradul de încărcare dacă vreţi pe inspector pe control este semnificativ mai mic la nivel regional decât la nivel judeţean, deci este foarte clar din analiza noastră că principala activitate de verificare se desfăşoară la nivel judeţean şi atunci nu are niciun rost să menţinem o structură care doar consumă bani şi nu face practic nimic pentru societate”, a mai spus Cseke Attila.

Acesta a mai menţionat că preconizează ca în această primăvară să introducă în Parlament un proiect de lege sectorial de descentralizare pe tineret şi sport, care va viza, printre altele, transferarea către autorităţile judeţene a taberelor şcolare şi cluburilor sportive.

„Legat de descentralizare, e cunoscut că eu sunt un mare susţinător al descentralizării şi voi fi indiferent în ce poziţie publică voi fi. Am făcut această descentralizare a spitalelor. Eu cred în forţa comunităţilor locale indiferent de zona din ţară despre care vorbim. Întotdeauna, pe multe domenii autorităţile locale, comunităţile locale, oamenii din teritoriu cunosc mai bine, se pot implica mai bine pentru ca aceste instituţii să funcţioneze mai bine (…) decât de la nivel central şi un prim pas în acest domeniu va fi făcut împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de domnul ministru Novak, cu care am avut mai multe discuţii. Ministerul Dezvoltării pe care îl conduc are un rol de coordonator pe legislaţie legat de descentralizare, nu suntem noi cei care trebuie să facem descentralizarea, dar noi coordonăm şi îndrumăm ministerele de linie pentru a face descentralizare”, a afirmat Cseke Attila.

El a subliniat că Ministerul Tineretului şi Sportului va decide care dintre cluburile sportive vor fi transferate către consiliile judeţene.

„Am avut mai multe discuţii cu domnul Novak şi urmează şi în continuare. Preconizăm că în această primăvară să putem introduce în Parlament proiectul de lege sectorial de descentralizare pe tineret şi sport şi care va urmări în principal ca Direcţiile de tineret şi sport judeţene să fie descentralizate către consiliile judeţene. Taberele şcolare, acolo unde există, respectiv cluburile sportive, cluburile municipale vor fi descentralizate către autorităţile locale. Sigur, aici Ministerul Tineretului şi Sportului are un cuvânt de spus, ei trebuie să facă această analiză, până unde, care tipuri de cluburi şi aşa mai departe, dar în mare parte acestea trebuie să ajungă la autorităţile locale pentru că toate privesc interese ale comunităţii locale”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail