George Barițiu, la Adunarea generală a ASTRA, în 1862, spunea, printre altele, Poporul să nu-și părăsească cântecele! Și, din fericire, voineștenii așa au făcut! Situați geografic în inima țării, la întretăierea de drumuri ce leagă sud-estul Transilvaniei de Moldova și Muntenia, cunoscând potecile și plaiurile de munte care uneau cele două versante ale Carpaților în vremuri când granițe nedrepte despărțeau, strămoșii noștri și-au creat un repertoriu folcloric distinct, cu elemente preluate din zonele învecinate sau din cele străbătute în lungi drumuri de transhumanță. Au doinit de dor, au cântat de bucurie sau au jelit de amar. Și asta fac și astăzi! Seria de articole ARTIȘTI COVĂSNENI își propune să vă facă cunoștință cu tinerii care arată, prin cântecul lor, lumii întregi, sufletul voineștenilor!
***
Cu siguranță, toată lumea a auzit de Sântilie – nedeia mocănească a voineștenilor, ținută an de an în Valea Zânelor din Voineștii Covasnei. Pe lângă frumoasele obiceiuri de nuntă ale voineștenilor, program artistic de înaltă ținută și multă voie bună, Sântilia ne oferă uneori surprize deosebite. Despre o astfel de minunată surpriză vreau să vă vorbesc astăzi. Nu demult, în 2018, pe scena Sântiliei, după momentul artistic al Ansamblului de dansuri populare Românașul, dintre dansatori s-a desprins o fetiță emoționată, cu codițe împletite, care a luat microfonul în mână cu o siguranță care ne-a dat de înțeles tuturor că atunci și acolo a debutat o artistă adevărată. Și în Valea Zânelor i-am auzit vocea. Era Daria Ștefania Muntean, care cânta pentru prima dată în fața unui public numeros, ca cel din Poiana Nedeii, căruia i-a smuls ropote de aplauze.
O știam pe Daria de ceva timp, mereu activă la activitățile Asociației GRIT, cu zâmbetu-i inconfundabil și veselia-i molipsitoare, însă talentul muzical nu i-l intuiam. Și surpriză a fost nu doar pentru mine, ci pentru toți voineștenii! Urmarea o bănuiți: Daria a apărut pe afișe și a cântat la diferite evenimente culturale din Covasna. Apoi, ca o artistă adevărată, a început cursurile unei școli de profil și promite să devină o adevărată ambasadoare a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Dar mai bine să o lăsăm pe Daria să se prezinte:
Mă numesc Daria Ștefania Muntean, am 14 ani și sunt din orașul Covasna. Sunt solistă de muzică populară de aproximativ 4 ani. De când eram mică visam să cânt și să dansez pe scenă. Fac parte din ansamblul de dansuri populare „Românașul”, unde mi-am și descoperit talentul de a cânta. În anul 2018 a fost pentru prima dată când am urcat pe scenă, interpretând melodia „Zi bade cu fluiera” la Nedeia Mocănească a voineștenilor, unde am avut mari emoții, dar am reușit să înveselesc sufletele oamenilor. Am fost invitată la mai multe evenimente, cum ar fi Ziua Iei, Ziua Limbii Române, 1 Decembrie. În anul 2019 m-am înscris la Școala de arte populare „Tiberiu Brediceanu” din Brașov, pentru a-mi aduce vocea la un alt nivel. Acum sunt anul 2 și sunt încântată de ceea ce am învățat și învăț în continuare despre muzică. Am participat la concursul Brașov Live Fest, obținând trofeul, în anul 2020. Am participat pe parcurs la mai multe spectacole organizate de Școala de arte, care mi-au dat încrederea și siguranța de a fi sigură pe ceea ce aș dori să fac pe viitor. Îi mulțumesc doamnei profesoare Gabriela Hazarian pentru tot ceea ce m-a învățat și mă învață în continuare, cu dragoste și încredere. Le mulțumesc enorm de mult și părinților mei pentru toată susținerea pe care mi-o oferă. Pe viitor îmi doresc să particip la mai multe concursuri și evenimente pentru a înveseli sufletele oamenilor.
Daria, nici nu știi cât ne bucurăm, noi, voineștenii, că exiști, că ne cânți și ne încânți! Îți ținem pumnii să te perfecționezi, să ajungi să cânți pe mari scene, să câștigi multe premii și să arăți lumii ce frumos este folclorul românesc! Căci suntem siguri că asta ți-e menirea!
Prof. drd. Florentina Teacă