Companie producătoare de cabane din lemn și susținătoare a conceptului „glamping” (camping de lux) a demarat un proiect cu Granturi SEE și norvegiene, prin care va monta la sediul său din Sfântu Gheorghe o centrală termică bazată pe deșeuri lemnoase, contribuind astfel la reducerea poluării aerului și a gazelor cu efect de seră, eliminarea consumului de combustibili fosili în cadrul companiei. 

 

Protecția mediului devine o prioritate pentru antreprenori, care au, astăzi, la dispoziție o gamă întreagă de instrumente financiare, pentru a dezvolta sau achiziționa tehnologie prin care să promoveze sustenabilitatea și să protejeze resursele naturale. Mai mult, reutilizarea deșeurilor este unul din obiectivele Uniunii Europene, care încurajează societățile comerciale să își adapteze producția, pentru a deveni cât mai prietenoase cu mediul. O bună practică în acest sens este compania Casarbor, care a demarat recent un proiect cu fonduri norvegiene, intitulat „Waste to Energy, Heating Plant at Casarbor SRL”, proiect ce are ca scop derularea unei investiții pentru producerea și aprovizionarea cu energie termică din deșeuri lemnoase provenind din activitatea firmei. Proiectul este co-finanțat prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021, în cadrul programului RO – Energie pentru domeniul Energiei Regenerabile – Energie Regenerabilă pentru IMM-uri.

 

Investiția presupune montarea, la sediul din Sfântu Gheorghe al societății, o centrală bazată pe deșeuri lemnoase cu o capacitate totală de 3 MW, prin care va fi generat peste 9300 MWh de energie termică, iar atenuarea emisiilor de CO2 este estimată la 2192 t CO2 eq./an, au transmis reprezentanții companiei.

În urma acestui proiect, două  locuri de muncă vor fi nou create. Firma este în dezvoltare și ajunge în curând la o sută de angajați. Proiectul va contribui, totodată, la reducerea poluării aerului și a gazelor cu efect de seră în regiunea de realizare a investiției, dar și la eliminarea consumului de combustibili fosili în cadrul companiei.

Valoarea totală a investiției este de 532.000 euro fără TVA, din care valoarea grantului este de 299.500 euro, au transmis reprezentanții societății.

 

Firma Casarbor SRL este producătoare de cabane din lemn masiv, care pot fi instalate și în mediul turistic mai izolat, fiind o susținătoare a conceptului „glamping”, concept ce are legătură cu noțiunea de „camping”, și care, în fapt, se referă la spații de cazare în mijlocul naturii, în condiții de lux.

 

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail