9 unități de învățământ covăsnene vor fi implicate, alături de unități de învățământ harghitene în proiectul ,,REAL – Şcoala deschisă pentru toate vârstele”, ce are ca scop creșterea ratei de reintegrare în sistemul de educație și formare, a copiilor și tinerilor care au părăsit timpuriu şcoala și a adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie. Proiectul, depus de Inspectoratul Școlar Județean Harghita în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Casa Corpului Didactic ,,Apáczai Csere János” Pedagógusok Háza Harghita a fost declarat câștigător cu 99 puncte.
Inspectoratul Școlar Județean Harghita a anunțat ieri, în calitate de beneficiar, demararea implementării proiectului POCU/665/6/23 ,,REAL – Şcoala deschisă pentru toate vârstele”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Casa Corpului Didactic ,,Apáczai Csere János” Pedagógusok Háza Harghita.
Potrivit organizatorilor, obiectivul general al proiectului este creșterea ratei de reintegrare în sistemul de educație și formare, a copiilor și tinerilor care au părăsit timpuriu şcoala și a adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie din județele Harghita și Covasna, prin dezvoltarea și furnizarea unor programe de tip „A doua șansă”(ADȘ) pentru învăţământul primar și/sau secundar inferior către un număr de 602 copii/tineri/adulți din județele Harghita și Covasna, au anunțat organizatorii.
În cadrul proiectului, 520 cadre didactice din învățământul preuniversitar din județele Harghita și Covasna, își vor dezvolta competențele profesionale, prin servicii educaționale integrate de tip „A doua şansă” de calitate, adaptate și orientate pe nevoile grupului țintă și ale unei școli incluzive. Un alt obiectiv specific constă în dezvoltarea, adaptarea și furnizarea serviciilor de consiliere și orientare a carierei pe tot parcursul vieții pentru 602 copii, tineri și adulți care au părăsit timpuriu școala sau nu au finalizat educația obligatorie, cu scopul readucerii acestora în sistemul de educație și formare. De asemenea, proiectul are ca obiectiv specific reintegrarea în sistemul de învăţământ a unui număr de 602 copii, tineri şi adulţi care au abandonat şcoala, prin dezvoltarea și furnizarea programului „A doua şansă” (la nivel primar respectiv la nivel secundar-inferior) într-un format flexibil şi adaptat nevoilor specifice ale beneficiarilor. Un alt obiectiv specific vizează creșterea gradului de informare și conștientizare a comunităților selectate în proiect și a altor 10 comunități dezavantajate din județele Harghita și Covasna, cu privire la beneficiile reîntoarcerii în sistemul de educație și formare pentru copiii, tinerii și adulții care nu și-au finalizat educația obligatorie, prin programul „A doua șansă”.
Potrivit organizatorilor, școlile partenere în care se va implementa proiectul în județul Covasna sunt următoarele: Școala Gimnazială ”Ady Endre” Sfântu Gheorghe; Școala Gimnazială „Bartha Károly” Boroșneu Mare; Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” Sfântu Gheorghe; Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” Ghelința; Școala Gimnazială „Kálnoki Ludmilla” Valea Crișului; Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului; Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” Sfântu Gheorghe; Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” Ozun; Școala Gimnazială Zăbala.
Proiectul are o perioadă de implementare de 36 de luni, începând cu 1 ianuarie 2021 și până la 31 decembrie 2023.
Valoarea totală a acestuia este de 9.522.127,10 lei, din care asistență financiară nerambursabilă este de 8.093.808,08 lei, reprezentând valoarea cofinanțării Uniunii Europene prin Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Vom reveni cu informații.
Ana Ciorici COSTACHE