Incidenţa cazurilor de COVID-19 în judeţul Covasna a scăzut la 1,08 la mia locuitori, dar conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe se aşteaptă la un nou val de îmbolnăviri după sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou.

Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a făcut, miercuri, un apel către cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să evite locurile aglomerate şi petrecerile cu numeroase persoane.

„Am văzut şi la nivel naţional şi la nivel judeţean că au scăzut aceste cifre, dar scăderea nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm nimic. Trebuie să respectăm în continuare regulile, să avem grijă şi să nu uităm că vin două evenimente, două sărbători când mai uităm de griji, mai uităm de probleme şi ne distrăm, ceea ce este normal într-o situaţie normală, dar în momentul acesta mesajul meu, recomandarea către populaţie este să avem grijă unul faţă de celălalt şi să evităm locurile aglomerate, să evităm chefurile de zeci de persoane. (…) Ideea este că în continuare trebuie să fim cu grijă pentru că virusul există între noi şi afişând un comportament civilizat putem să evităm un nou val care să ne afecteze şi activitatea noastră ca spital, dar şi pe cea de cetăţeni şi să nu ajungem din nou în starea din noiembrie, când am fost în zona roşie şi au fost impuse restricţii. Să petrecem cu familia sau într-un cerc foarte restrâns de prietenii (…), pentru că de comportamentul nostru depinde dacă şi cum vor funcţiona şcolile şi grădiniţele şi celelalte consecinţe. Trebuie o responsabilitate civică în continuare şi în perioada sărbătorilor”, a declarat Andras Nagy Robert, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna, postate miercuri pe site-ul Prefecturii, la nivelul judeţului incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus în ultimele 14 zile, fără focare, este de 1,08 la 1.000 de locuitori.

În prezent mai sunt doar şase localităţi în zona roşie, în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile depăşeşte 3 la 1.000 de locuitori, respectiv Ariuşd, Belani, Bita, Dobolii de Jos, Hetea şi Lutoasa.

De asemenea, sunt 16 localităţi cu incidenţa cuprinsă între 1,5 şi 3 la 1.000 locuitori, 27 de localităţi sub 1,5 la 1.000 de locuitori, iar 76 de localităţi cu niciun caz pozitiv.

De la începutul pandemiei şi până în prezent în judeţul Covasna au fost depistate 4.868 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 155 au decedat.

În prezent 976 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 se află în carantină la domiciliu ori la locaţia declarată, sub supraveghere medicală, iar numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru judeţul Covasna este de 32.196, 184 fiind efectuate în ultimele 24 de ore.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail